Epidemia obezitatii la copii a ajuns, din pacate, si la noi si studiile arata ca se raspandeste cu viteza fulgerului. Consecintele pe termen lung sunt numeroase si grave, de la hipertensiune, boli de inima, diabet, astm, pana la traume psihologice cauzate de rautatile si respingerea din partea celorlalti copii, aceste traume avand efecte precum lipsa de respect de sine si chiar depresie.
E firesc sa vrem sa dam copiilor tot ce noi n-am avut cand eram mici si sa vrei sa-i bucuri prin orice mijloace, insa fericirea si sanatatea lor pe termen lung e mai importanta decat multumirea noastra de moment. Si atunci trebuie sa intri in actiune si sa-ti ajuti copilul sa slabeasca.
Insa ce faci cand doar unul din copiii tai e supraponderal, iar restul membrilor familiei sunt subtiri? Il scoti in evidenta si-l pui la regim doar pe copilul supraponderal sau pui la dieta toata familia? Cum faci fata resentimentelor copilului supraponderal fata de fratele sau sora mai suplu / supla, care are voie sa manance ciocolata si e bun(a) la sport?
Iata 10 sfaturi practice si foarte utile de la Michele Borba, expertul GalTime.com in parenting.
1. Incepe acum sa creezi copilului obiceuri mai sanatoase.
Fetele sunt mai predispuse sa devina supraponderale intre 9 si 12 ani decat in adolescenta, asa ca cel mai bine e sa te concentrezi pe crearea de obiceiuri alimentare sanatoase cat mai devreme. Tot acestia sunt anii in care copiii trebuie ajutati sa invete sa manance cu masura, sa invete sa-si aleaga cu intelepciune alimentele si sa faca miscare in mod regulat, astfel incat aceste obiceiuri sa le ramana toata viata. Nu mai astepta nici o zi!
2. Intareste-i respectul de sine.
Rolul tau nu e doar de a invata copilul supraponderal sa-si controleze greutatea si sa invete sa manance mai sanatos, dar si de a il ajuta sa se simta acceptat si iubit pentru cine e, nu pentru cat de subtire speri tu sa devina. Nu ignora posibilitatea existentei unui motiv emotional pentru care copilul mananca prea mult – o problema care il apasa sau nevoia de atentie.
3. Nu-l cicali cu privire la greutate!
Studiile arata ca indemnurile sa tina regim primite din partea parintilor tripleaza sansele ca acei copii sa fie tot supraponderali cinci ani mai tarziu. Asa ca muta-ti atentia de la calorii, regim sau marimea hainelor la alegerea mancarurilor, obiceiurile alimentare si sport.
Citeste si: Obezitatea la bebelusi: cele mai bune sfaturi de prevenire
4. Nu face comparatii
Una din cele 10 porunci de baza in parenting este “Sa nu compari!”. Comparand copilul supraponderal cu sora sau fratele slabut sau cu alti copii nu faci decat sa creezi resentimente in copil fata de fratii, surorile sau prietenii lui, mai ales legate de greutate si marimea hainelor.
5. Gaseste calitatea care il face deosebit pe fiecare copil
Orice familie cu mai mult de un copil are sigur unul care exceleaza fie la sport, fie la scoala, fie la muzica, fie la abilitati sociale, etc. Cheia e sa gasesti in fiecare dintre copii acea calitate care il scoate in evidenta si incurajeaza-i-o, astfel incat fiecare copil sa aiba posibilitatea sa straluceasca si nici unul sa nu se simta pe locul doi.
6. Ascunde cantarul.
Daca pui mereu accent pe greutate nu faci decat sa maresti rivalitatea dintre frati si rezultatele vor fi invers decat cele asteptate. Un studiu facut pe mai mult de 2000 de adolescenti a aratat ca cei care se cantareau frecvent nu numai ca nu au slabit, dar chiar s-au ingrasat de doua ori mai mult decat pustii care nu se cantareau.
Citeste continuarea: 1 2
3 ZODII care se confruntă și depășesc marile PROVOCĂRI în relație în săptămâna 2-8 decembrie 2024
Pluto stă în Vărsător până în 2044. Ce OBSTACOLE depășesc aceste 3 ZODII