Retetele Tale Sfatul Parintilor
Sfat Gradinite

Ciorbe, supe, borsuri

Ciorba de perisoare. Cum sa prepari cea mai delicioasa ciorba de perisoare

29 august 2017, , Vizualizări:
Ciorba de perisoare

Intotdeauna mi-a placut ciorba de perisoare si am savurat-o ori de cate ori am avut ocazia. Pana cand a trebuit sa incep si eu sa fac ciorba de perisoare. E drept ca e cam migaloasa si trebuie sa potrivesti toate ingredientele pentru ca perisoarele sa nu fie nici prea mici, nici prea mari, nici prea sfaramicioase, nici prea tari.

Si cum nimeni nu se naste invatat, a trebuit sa caut cele mai bune retete pentru ciorba de perisoare.

Am aici secretele pentru cea mai delicioasa ciorba de perisoare de la gospodine desavarsite.

 

Sa gatiti cu spor si pofta buna!

 

 

Ciorba de perisoare # Reteta 1

Reteta primita de la .

Ingrediente Ciorba de perisoare

perisoare:
1 kg carne tocata (amestec porc si vita)
2 oua
1/2 legatura patrunjel tocata
50 gr orez
sare
1 ceapa potrivita ca marime
piper
Pentru ciorba:
1 morocov
1 telina
1 pastarnac
1 ceapa
1 cutie rosii taiate cubulete
1 cartof mediu
sare
patrunjel verde
2 linguri pasta de tomate
1 ou
dupa gustul si preferinta fiecaruia: bors, zeama de varza, otet, zeama de lamaie

 

Mod de preparare Ciorba de perisoare

Curatam si spalam toate legumele pentru ciorba. Cartoful se taie cubulete potrivite ca marime. Morcovul, telina, ceapa si pastarnacul se dau pe razatoarea cu ochiuri mari, dar la fel de bine se pot taia si cubulete. Aici depinde de gustul fiecaruia dintre noi. Intr-o oala mai mare punem circa 5 litri de apa, legumele, rosiile taiate cubulete si lasam sa fiarba pana cand legumele sunt aproape patrunse. Intre timp pregatim carnea pentru perisoare. Intr-un castron punem carnea tocata. Adaugam orezul spalat bine, ceapa curatata si data pe razatoarea cu ochiuri mari, ouale, patrunjelul tocat marunt, sare si piper dupa gust. Omogenizam bine compozitia si lasam deoparte circa 5 minute. Cu mana umeda formam bilute rotunde ,pe care le lasam deoparte pana cand legumele sunt aproape fierte. Cand legumele sunt aproape fierte, adaugam perisoarele. Lasam sa mai dea in cateva clocote, pana cand carnea si orezul sunt fierte. Adaugam apoi pasta de tomate si borsul pe care l-am fiert in prealabil. Daca mai este nevoie se mai adauga sare dupa gust. Oprim focul si adaugam patrunjelul deasupra. Optional ciorba de perisoare se poate servi cu smantana si ardei iute.

Sa aveti pofta!

 

Ciorba de perisoare a lui Radu Anton Roman # Reteta 2

ciorba de perisoare radu anton roman - sfatulparintilor.ro - foter_com

 

Ingrediente Ciorba de perisoare a lui Radu Anton Roman

Perisoare:

250 g carne vitel sau manzat

30 g orez

30 g faina

1-2 albusuri ou mare

piper,

marar

1 lingurita ceapa tocata

 

Zeama: 1 kg oase vitel

1 l bors

1 rosie

1 ceapa

1 ardei gras

1-2 galbenusuri

100 ml smantana

sare 2 l apa

albitura: 1 morcov, 1 pastarnac, 1 telina mica

leustean

 

Mod preparare Ciorba de perisoare a lui Radu Anton Roman

Se curata ceapa si albitura, se rad marunt. Se pun la fiert o jumatate de ora impreuna cu rosia si ardeiul tocate, oasele sparte si o lingurita de sare. Se toaca carnea. Se spala orezul, se scurge. Se amesteca bine carnea cu lingurita de ceapa rasa, orezul, faina, albusul, piper dupa gust, o lingurita de sare, marar. Se scot oasele din zeama. Se ia din amestec cu lingurita, se rotunjeste un pic – udati-va mana cu putina apa rece – si se pune in ciorba clocotind . Se lasa sa mai fiarba, incet, acoperit, inca o jumate de ora cu perisoarele inauntru . Se adauga borsul, sa fiarba 2-3 minute. Se potriveste de sare. Se aromeaza cu leustean tocat, se drege cu smantana batuta cu galbenus.

Sa aveti pofta!

 

 

 

Ciorba de perisoare fara orez # Reteta 3

Reteta de la Iuliana22.

Iuliana22 a trimis o reteta delicioasa de Ciorba de perisoare fara orez.

Ingrediente Ciorba de perisoare fara orez

1 os (porc sau vita) optional
500g carne tocata (porc/vita sau amestec)
Ceapa, morcov, telina, ardei, dovlecel (sau orice legume va plac)
1 ou
Bulion sau suc de rosii

 

Mod de preparare Ciorba de perisoare fara orez

Punem osul la fiert intr-o cratita mare.
intre timp curatam, spalam si tocatam legumele. Pregatim perisoarele: intr-un bol punem carnea, oul, jumatate de ceapa tocata marunt, o lingura bulion, sare si 2 linguri de supa. Amestecam bine si dam forma perisoarelor.
Strecuram supa si o punem din nou pe foc cu legumele. Cand sunt gata adaugam bulionul si perisoarele (acestea sunt facute cand se vor ridica la suprafata).
Condimentam ciorba cu sare, piper si cimbru,daca o preferati mai acra adaugati bors, lamaie sau sare de lamaie. Mai lasam 5 minute si apoi opriti focul. Presaram leustean sau patrunjel. Pofta buna!
(Cand formati perisoarele inmuiati mainile in otet. Carnea de pe os poate fi scoasa si adaugata in ciorba)

Pofta buna!

 

 

Ciorba de perisoare de porc # Reteta 4

Reteta de la

ciorba de perisoare - reteteletale.ro - foter_com

Ingrediente Ciorba de perisoare de porc

2 morcovi

1 buc telina mica

1 ceapa mica

500 g carne de porc tocata

200 ml smantana

200 ml zeama de varza

2 linguri orez

1 ou

 

Mod de preparare Ciorba de perisoare de porc

Carnea tocata se amesteca cu  un ou si cu orezul. Se amesteca bine si rezulta perisoarele. Se pune intr-o oala la fiert apa. Se modeleaza perisoarele si se pun la fiert in apa de pe foc. Legumele se curata se spala bine, se toaca marunt si se pun la fiert in oala alaturi. Se adauga sare si piper dupa gust si zeama de varza. Se adauga leustean tocat marunt. Serviti cu placere.

Pofta buna!

 

 

Ciorba de perisoare din pasare acrita cu corcoduse # Reteta 5

Reteta de la

Ingrediente Ciorba de perisoare din pasare acrita cu corcoduse

cca 1 kg carne de pasare de curte (piept dezosat), doua maini de corcoduse verzi, un ardei galben, un ardei rosu, 2-3 rosii coapte, 2 cartofi, o ceapa uscata sau o legatura de ceapa verde, un morcov, o legatura patrunjel cu radacina, o bucatica de telina, o mana de pastai de fasole verde, doua linguri de orez cu bob rotund, 3-4 oua, sare, marar verde, cateva fire de leustean verde, cca 2-2,5 l apa, doua linguri de ulei

 

Mod de preparare Ciorba de perisoare din pasare acrita cu corcoduse

1. Carnea de pasare se da prin masina de tocat, impreuna cu jumatate de ceapa, apoi se amesteca bine cu un praf de sare, mararul tocat fin, 2 oua si o lingura de orez prefiert (eu am dat in cateva clocote orezul cu un praf de sare, atat cat sa se inmoaie). Din acest amestec facem perisoare de marimea unei nuci, cu palmele umezite in apa rece.
2. Se curata zarzavatul, se spala apoi se taie jumatate din ceapa ramasa, ardeiul se taie cubulete, la fel si morcovul, telina si radacina patrunjelului se dau prin razatoare, rosiile se oparesc si se curata de pielita, apoi se taie cubulete, cartofii curatati de coaja si spalati se taie si ei in cubulete, pastaile de fasole se curata indepertandu-se capetele pastailor, apoi se rupe in jumatati, fiecare pastaie.
Intr-o oala se pune la fiert apa cu un praf de sare si uleiul. Cand incepe sa clocoteasca se adauga tot zarzavatul taiat, fara rosii si cartofi. Se acopera cu un capac si se lasa la fiert cca 20-30 minute.
Intre timp se spala corcodusele curatate de codite, se varsa intr-o craticioara si se acopera cu apa, apoi se fierb cam 15 minute, dupa care se scot intr-o strecuratoare si se paseaza bine, cu o lingura de lemn, indepartandu-se pielita si samburii. Pasta obtinuta se amesteca cu zeama acra ramasa de la fiertul corcoduselor.
3. Dupa cele 20 de minute de fiert zarzavatul, se adauga si rosiile si cartofii si se mai lasa sa fiarba 10 minute, dupa care se acreste dupa gust cu fiertura de corcoduse, se potriveste de sare apoi se adauga restul de orez prefiert ramas si perisoarele. Se lasa sa fiarba la foc domol cam 15-20 de minute.
Se opreste focul si se presara deasupra patrunjel si leustean verde tocat fin (eu am tocat si cateva fire de marar), apoi se drega ciorba cu 2 oua batute spuma cu un pic de acreala de corcoduse. Se serveste fierbinte!
Pofta buna!

 

Ciorba de perisoare cu bors # Reteta 6

Reteta de la .

Ingrediente Ciorba de perisoare cu bors

Mod de preparare Ciorba de perisoare cu bors

Se curata ceapa, morcovul si ardeiul si se toaca, se pun apoi la fiert intr-o oala cu apa. Orezul se spala si se undeste putin. Se amesteca apoi orezul, carnea tocata, un ou, putina sare si faina, se amesteca bine si se formeaza bilute mici ca o nuca. Dupa ce legumele au fiert putin, se pun si perisoarele la fiert. Cand acestea au fiert se adauga borsul si se mai da un clocot dupa care se ia oala de pe foc. Se amesteca apoi intr-un bol smantana si un ou si se pune peste ciorba.Se presara patrunjel verde la final.
Pofta buna!

 

 

 

Ciorba de perisoare cu carne curcan # Reteta 7

Reteta de la

 ciorba de perisoare cu carne de curcan - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - meatball-2456234__340

Ingrediente Ciorba de perisoare cu carne curcan

 

Mod de preparare Ciorba de perisoare cu carne curcan

Se amesteca carnea tocata cu oul, faina, sare si piper;

Se face o compozitie omogena.

Intr-o oala de ciorba punem o lingurita de ulei si 1 ceapa si 2-3 linguri de zarzavat de la borcan(in cazul meu);

Adaugam apa pana sus si lasam sa dea in clocot;

Cand zarzavatul e aproape fiert, formam mici bile din carnea tocata si le dam drumul in oala;

Lasam sa fiarba pana se ridica deasupra perisoarele, adaugam borsul acru fiert separat, sarea si piperul si patrunjelul verde tocat.

Servim fierbinte cu o lingura de smantana adaugata in farfurie!

Pofta buna!

 

 

Ciorba de perisoare din piept de pui # Reteta 8

Reteta de la .

Pentru o cina in familie, ciorbita de perisoare din piept de pui poate fi alegerea gustoasa si sanatoasa. Pofta buna!

 

Ingrediente Ciorba de perisoare din piept de pui

 

Mod de preparare Ciorba de perisoare din piept de pui

Ceapa se curata, se spala, se taie si se pune la calit intr-o oala mare. Peste ea se adauga morcovul si telina rasa, ardeiul, rosia si se continua calirea inca 15 min. la foc mic. Se adauga apa cat cuprinde oala. Intre timp, pana da in in clocot se fac perisoarele din carnea tocata, orez (100 g) si sare. Cand lichidul incepe sa dea in clocot se reduce focul la mic si se adauga rand pe rand perisoarele. Se continua fierberea inca 1 ora. Cand perisoarele sunt fierte se adauga orezul (200 g), bulionul, borsul si patrunjelul. Se lasa inca 15 minute la foc.mic. Se serveste cu ardei iuti si smantana.

Pofta buna!

 

Ciorba de perisoare de peste # Reteta 9

Reteta de la .

Ciorba de perisoare de peste - stockfreeimages.com

Ingrediente Ciorba de perisoare de peste

 

Mod de preparare Ciorba de perisoare de peste

Legumele se pun la fiert si cand sunt aproape gata se da focul mic si se adauga perisoare mici (preparate din peste fiert dat prin masina de tocat, oul, orezul si patrunjelul, sare dupa gust si usturoi). Mai tarziu se pune bulionul si borsul. Se serveste cu leustean tocat mic pe deasupra.
Pofta buna!

 

 

Ciorba de perisoare # Reteta 10

Reteta primita de la .

Ingrediente Ciorba de perisoare

 

Mod de preparare Ciorba de perisoare

Pentru inceput vom curata legumele si le vom taiat marunt,dupa care intr-o oala vom pune 2-3 linguri de ulei si vom scalda legumele:ceapa,morcovul,pastarnacul,ardelul kapia si patrunjelul in ulei pana devin sticloase.
Turnam apa calduta peste legume si lasam la fiert circa 20 minute,timp in care ne ocupam de perisoare.
Pentru acestea vom amesteca carnea tocata cu ceapa tocata marunt,orezul,oul,faina,patrunjel verde tocat.Amestecam bine,condimentand cu sare si piper si incepem sa formam perisoare, cat mai mici, ajutandu-ne de un bol cu apa rece.

Adaugam rosiile blenduite in oala cu legumele.

Dupa 2-3 clocote adaugam cu grija perisoarele formate , avand grija sa reducem din intensitatea focului. Potrivim de sare, piper si punem 1 cana bors proaspat.

Cand ciorba este gata presaram patrunjel verde si o servim dreasa cu smantana dupa preferinta.
Pofta buna!

 

 

 

Ciorba de perisoare cu carne de porc si leustean # Reteta 11

Reteta de la .

 

Ingrediente Ciorba de perisoare cu carne de porc si leustean

-1kg.carne slaba de porc,
-1 morcov,
-1 radacina de pastarnac,
-1 ceapa,
-2 ardei capia rosii,
-1 cub maggi de legume-1 cub maggi cu gust de gaina,
-1 cutie cuburi maggi de bors,
-3 rosii,
-2 linguri orez,
-2 -3 linguri de ulei,
-1 legatura leustean verde,
-5 oua.

 

Mod de preparare Ciorba de perisoare cu carne de porc si leustean

– Punem intr-un vas carnea tocata de porc si peste ea adaugam un cub maggi de legume, ouale, orezul si le omogenizam foarte bine.
– Intr-o oala punem apa la fiert si cand apa fierbe, dam focul la mic si adaugam perisoarele, le lasam sa fiarba la foc mic si curatam din cand in cand spuma ce apare deasupra supei.
– Curatam legumele le tocam marunt, undim mai intai ceapa, apoi adaugam legumele tocate marunut si le undim pret de cateva minute apoi le adaugam in oala peste perisoare. Adaugam un cub maggi cu gust de legume pentru un plus de savoare si lasam sa fiarba totul la foc potrivit. Cand totul este fiert adaugam cuburile de bors maggi dupa gust si preferinta,in jur de 1 cub la litru de ciorba,adaugam sare si lasam sa traga doua ,trei clocote,apoi oprim focul.Adaugam peste ciorba leustean tocat marunt si ardei iuti. Cine doreste poate adauga smantana.

Pofta buna!

 

Photo by James Hyndman on Foter.com / CC BY-NC-ND

Cuvinte cheie:

Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.
Centrul Inimii

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de retete

Comenteaza