Shop
Ultimele 100 de articole

Scrisoare de intentie. Ce trebuie sa contina scrisoarea de intentie pentru angajare. 6 modele de scrisori de intentie

06 decembrie 2020, , Vizualizări:
scrisoare de intentie- sfatulparintilor.ro - pixabay_com - job-interview-2819456_1920

Continutul scrisorii de intentie difera in functie de situatie. Dar, cu toate ca nu exista un continut standard, sunt cateva elemente de baza care nu pot lipsi din niciun astfel de document. La nivel general, orice scrisoare de intentie trebuie sa exprime:
•    motivul pentru care aplici la locul de munca respectiv;
•    argumentele care te recomanda drept potrivit pentru pozitia respectiva;
•    dorinta de a fi contactat pentru a demonstra mai multe.

Scrisoarea de intentie nu va contine mai mult de o pagina.

 

Pentru a realiza o scrisoare de intentie care sa-ti mareasca sansele de angajare, trebuie sa tii cont de cateva caracteristici:

 

1. Scrisoarea de intentie trebuie sa atraga atentia

HR managerul sau specialistul in recrutare trebuie sa fie impresionat pozitiv de primele randuri din scrisoarea de intentie pentru a fi interesat sa o parcurga in continuare. Aspectele cele mai simple care favorizeaza acest lucru se gasesc chiar in formula de adresare. Este intotdeauna indicat sa te adresezi unei persoane specifice in loc sa folosesti o formulare generala si rece.

De aceea, atunci cand aceasta informatie este disponibila, foloseste in formula de adresare numele persoanei care va citi scrisoarea. O alta forma de a atrage atentia in mod pozitiv este de a preciza inca din primele randuri o trasatura despre care stii ca te diferentiaza favorabil de ceilalti candidati. Desigur, aceasta calitate trebuie sa fie relevanta pentru pozitia in cauza.

 

2. Scrisoarea de intentie trebuie sa foloseasca in mod eficient atentia castigata

Dupa ce ai reusit sa castigi atentia recruiterului, profita de urmatorul paragraf pentru a te “vinde” drept persoana potrivita pentru a raspunde nevoilor companiei. Este partea din scrisoarea de intentie in care vei prezenta argumentele care te recomanda drept candidatul ideal pentru pozitia respectiva.

 

3. Scrisoarea de intentie trebuie sa conduca la pasii urmatori: citirea CV-ului si obtinerea unui interviu de recrutare

Scopul final al unei scrisori de intentie este acela de a determina persoana responsabila de angajare de a dori sa te cunoasca mai bine si deci de a programa un interviu in acest sens. Fii sigur ca scrisoarea de intentie contine datele tale de contact si exprima-ti in paragraful final dorinta de a fi contactat.

 

 

 

Ce trebuie sa contina o scrisoare de intentie?

Scrisoare de intentie nu are un continut standard, in primul rand trebuie sa reflecte interesul tau pentru postul vizat. Scrisoarea de intentie trebuie adresata persoanei care se ocupa de angajari (nume si titulatura), Departamentului de Resurse Umane daca nu cunoasteti numele persoanei care se ocupa de angajari sau managerului executiv ori general daca institutia respectiva are un numar redus de angajati sau nu are un Departament de Resurse Umane.

O scrisoare de intentie personalizata arata seriozitatea si implicarea ta in cautarea unui loc de munca. Ceea ce trebuie sa contina o scrisoare de intentie neaparat este solicitarea clara a postului dorit. De aceea trebuie sa expui angajatorului motivul pentru care vrei sa ocupi postul respectiv, principalele calitati care te recomanda pentru ocuparea postului si ce doresti sa realizezi in cadrul firmei respective pentru a veni in intampinarea nevoilor firmei /institutiei respective. De asemenea ar fi bine sa mentionezi ce anume din activitatea ta profesionala te-a determinat sa alegi postul respectiv, realizarile tale.

Este foarte important ca scrisoarea ta de intentie sa emane incredere in fortele proprii, optimism in ceea ce priveste angajarea si mai ales ar trebui sa reiasa clar beneficiile ambelor parti din aceasta angajare. Trebuie sa reiasa clar faptul ca doresti sa obtii postul respectiv si esti disponibil de a te prezenta la un interviu. De asemenea trebuie sa amintesti de CV-ul tau care insoteste prezenta scrisoare de intentie.

 

 

 

O scrisoare de intentie ar trebui sa contina urmatoarele informatii:

– Numele si prenumele, adresa, nr. de telefon ale candidatului;
– Numele si titulatura persoanei care se ocupa de angajari;
– Numele si adresa companiei /institutiei angajatoare;

Primul paragraf

Trebuie sa contina motivul expedierii scrisorii, sa precizeze postul dorit cu specificarea sursei din care a fost obtinuta informatia cu privire la disponibilitatea acestuia (anunt publicitar, Internet, cunostinte, prieteni etc. ). Daca nu ai informatii suficiente despre un anumit post, iti poti exprima optiunea de a alege un domeniu de activitate corespunzator. In acest sens ar fi bine sa subliniezi domeniul in care te-ai remarcat sau ai obtinut performante deosebite.

Al doilea paragraf

Trebuie sa explice ce anume ti-a trezit interesul fata de slujba si firma respectiva. Daca ai experienta in domeniul firmei respective sau ai facut cursuri de specializare care te recomanda pentru slujba respectiva precizeaza-le. Arata cum ai putea eficientiza si dezvolta institutia respectiva. Mentioneaza una-doua calificari pe care le consideri de interes pentru firma angajatoare.

Al treilea paragraf

Face trimitere la CV-ul tau anexat asa ca incearca sa nu repetati informatiile din acesta. De asemenea vorbeste si despre recomandarile tale si informatiile suplimentare pe care le-ar putea obtine despre tine din alte surse (fosti angajatori de exemplu). Aceste doua paragrafe trebuie sa iti puna in valoare intreaga personalitate, sa scoata la lumina acele detalii si aspecte din CV care te pot avantaja dar datorita schematismului din CV trec neobservate. Este de preferat sa precizezi calitatile si aptitudinile care corespund profilului postului solicitat. Poti include si motivele pentru care vrei sa parasesti actualul loc de munca si dorinta ta de a candida pentru noul post. Arata ca pregatirea pe care o ai si experienta acumulata de-a lungul timpului fac din tine un candidat foarte serios.

Paragraful de incheiere

Trebuie sa multumeasca angajatorului pentru timpul acordat lecturii dar si sa solicite un interviu, aratand disponibilitatea ta de a te prezenta la un astfel de interviu. In acest sens indica si modalitatile prin care poti fi contactat pentru a te prezenta la interviu (telefon, e-mail s.a.) si orele cand esti disponibil. S-ar putea sa fie necesar sa mai dai un telefon firmei angajatoare inainte de interviu pentru a confirma participarea la interviu. Daca ceea ce iti doresti nu este un interviu ci informatii suplimentare este de preferat sa atasezi un plic timbrat si autoadresat. Incearca ca partea finala a scrisorii sa nu fie vaga ci sa ceara un raspuns precis din partea angajatorului.

– Numele si prenumele tau si semnatura in original (de mana).

 

 

Scrisoare de intentie – Model #1

Domnului/Doamnei . . . . . . ,
Departamentul de Resurse Umane,
Compania . . . . ,

Adresa:

Va solicit atentia in urma anuntului referitor la postul de programator, anunt publicat de firma dumneavoastra in nr. . . . al revistei. . . . In

calitate de student in anul al . . . . al Facultatii de . . . . . , am fost atras de perspectivele de dezvoltare si politica de angajare promovata de firma . . . . . Prezentarile realizate de coordonatorii dumneavoastra de departamente in cadrul intalnirilor trimestriale organizate de facultate cu reprezentatii firmelor si institutiilor de profil din . . . . . si din tara m-au determinat sa-mi reevaluez cunostintele teoretice si practice, sa aprofundez diferite aspecte si sa-mi doresc o colaborare de viitor in spiritul profesionalismului si dialogului deschis.
In anul 2000 am fost angajat cu jumatate de norma la firma . . . . . , cumuland atributii de administrator de retea si programator in FoxPro. Pe parcursul acestei colaborari am reusit sa realizez un program de contabilitate, sa imi perfectionez abilitatile de lucru in echipa si sa imi verific capacitatea de adaptare la situatii neprevazute.


Cu cateva luni inainte de absolvirea mea in iunie 2002 am participat la concursul anual . . . organizat de … la … , unde. impreuna cu alti doi colegi de facultate am obtinut locul al . . . . din 10 echipaje.
Proiectul meu de absolvire a vizat realizarea unui sistem de supraveghere video, avand drept suport reteaua Intranet. Acest sistem este operational si este utilizat in cadrul sistemului de securitate al Facultatii de . . . . . . . . , permitand oricarui client conectat la retea sa vizualizeze imaginile transmise.
Mi-ar placea sa-mi pot completa experienta acumulata in cadrul unei intrevederi, ocazie cu care as putea evidentia unele aspecte mentionate in CV-ul meu si as putea raspunde pe larg intrebarilor dumneavoastra.

Pentru un eventual interviu ma puteti contacta prin telefon la numarul . . . sau prin email la adresa . . .

Cu multumiri si consideratie,
Nume si prenume:
Adresa:
Telefon:
E-mail:

 

 

Scrisoare de intentie – Model #2

Stimate Domnule/Doamna,

Va adresez aceasta scrisoare de intentie ca raspuns la anuntul dumneavoastra pentru postul vacant pe care il aveti in institutie.

Am absolvit Facultatea de Adminstratie si Afaceri, Universitatea din Bucuresti si consider ca in anii de studentie am acumulat multe cunostinte in drept, economie, management, marketing si finante. Astept cu nerabdare sa pun in practica aceste cunostinte, combinate cu abilitati utile domeniului si, implicit, jobului dvs.

Sunt o persoana dinamica, cu aptitudini foarte bune de comunicare, dobandite in experienta mea (de promoter), responsabila, hotarata, interesata in perfectionarea profesionala in domeniul economic. Imi doresc sa am sansa de a lucra in compania dumneavoastra, unde as putea sa-mi pun in evidenta capacitatile intelectuale si experienta acumulata (conform CV anexat) pentru a indeplini sarcinile si scopurile organizatiei, cat si pentru dezvoltarea carierei mele.

Daca veti considera ca motivatia si calificarea mea sunt oportune pentru obtinerea unui loc in cadrul companiei dumneavoastra, sunt disponibil in orice moment pentru a fi contactat in vederea discutarii detaliilor unei posibile colaborari.

Va multumesc,
Nume si prenume:
Adresa:
Telefon:
E-mail:

 

 

 

Scrisoare de intentie – Model #3

Domnului/Doamnei Manager General al companiei…,

Adresa:

Am aflat cu interes prin intermediul ziarului . . . ca sunteti in cautarea unui manager resurse umane. Permiteti-mi sa imi ofer serviciile pentru acest post.
Interesul meu pentru postul de manager resurse umane in cadrul companiei dvs. are o dubla sustinere:
Ma refer la reputatia companiei dvs. recunoscuta pentru sistemul eficient in domeniul auditului pe care il propune pe piata de munca dar si la pregatirea si experienta profesionala acumulata de mine pana in prezent.
Din ……… ocup pozitia de manager resurse umane in cadrul Hotelului . . . .

Faptul ca activitatea mea include responsabilitatile specifice postului scos la concurs de compania dvs. (activitatea de selectie si recrutare de personal, consultanta in domeniul dezvoltarii organizatiei, implementarea de strategii pentru motivarea angajatilor, organizarea de programe de training pentru angajati, stabilirea unui sistem de apreciere a performantelor, medierea conflictelor, s. a. ) ca si abilitatile excelente de comunicare si organizare dezvoltate in cadrul companiei in cadrul careia activez, ma determina sa cred ca as putea raspunde cu succes solicitarilor postului oferit de compania. . . .
Detalii referitoare la pregatirea, experienta si aptitudinile mele sunt cuprinse in CV -ul anexat prezentei scrisori.

Sper ca informatiile oferite sa corespunda exigentelor dvs. si sa constituie o baza de discutie in eventualitatea in care voi fi selectata pentru interviu. In cazul in care va pot oferi detalii suplimentare, va rog sa ma contactati telefonic la urmatorul numar de telefon . . . .

Exprimandu-mi optimismul in ceea ce priveste posibilitatea unei viitoare colaborari, va multumesc anticipat pentru atentia pe care o veti arata candidaturii mele.

Cu respect,

Nume, prenume
Adresa:
Telefon:
E-mail:

 

 

Scrisoare de intentie – Model #4

Stimate Domnule/Doamna,

Subsemnatul, Prenume Nume, am luat la cunostinta cu interes de posibilitatile pe care le ofera compania dumneavoastra. Animat de dorinta de a reusi, de ambitie, tenacitate si optimism, supun atentiei dvs. candidatura mea in vederea obtinerii postului de Analist vanzari.

Am beneficiat de o pregatire universitara si de o experienta in vanzari acumulata in cadrul SC XYZ SRL si sunt pregatit pentru un parteneriat fructuos prin care veti avea la dispozitie avantajele formarii mele teoretice si pe cele ale unei semnificative experiente de care dispun in domeniul vanzarilor. Documentandu-ma asupra activitatilor derulate de firma dvs., am constatat cu satisfactie ca profilul si realizarile acesteia corespund pe deplin aspiratiilor si nevoilor mele.

Acesta este motivul pentru care imi permit sa apreciez ca dorinta mea de afirmare, entuziasmul, tenacitatea, fidelitatea si pasiunea mea pentru reusita totala (atingerea obiectivelor) sunt numai cateva din trasaturile pe care voi fi onorat sa le pun la dispozitia unei echipe tinere si dinamice.

Oportunitatea unei discutii despre cum ar putea fi folosite cunostintele si priceperea mea in avantajul companiei dvs. ar fi binevenita.

Cu deosebita consideratie,
Nume, prenume
Adresa:
Telefon:
E-mail:

 

 

Scrisoare de intentie – Model #5

Stimate Domnule/Doamna . . . . Director de resurse umane al/a organizatia ,

Adresa:

Am aflat cu interes prin intermediul site-ului . . . . ca sunteti in cautarea unui consilier (pedagog). Permiteti-mi sa imi ofer serviciile pentru acest post.
Dupa cum ati vazut deja in Curriculum Vitae anexat, am absolvit sectia . . .

de a Facultatii de . . . din cadrul Universitatii . . . . cu media 9, 29 si am 4 ani experienta ca invatator atat in invatamantul traditional dar si in invatamantul alternativ „Step by step” la scoala nr. …
Experienta acumulata si cunostintele dobandite in cadrul Facultatii de . . . . pe care am absolvita ma face sa cred ca sunt persoana potrivita pentru postul pe care dvs. l-ati scos la concurs si de aceea organizatia . . . . . . imi va da posibilitatea de a-mi folosi cunostintele si abilitatile personale.


Organizatia . . . . . . . . . . este recunoscuta pentru sistemul eficient pe care il propune in asistarea copiilor institutionalizati si de aceea postul de consilier (pedagog) va constitui o provocare pentru mine mai ales ca lucrare mea de licenta a avut ca tema centrala „Cauze si consecinte ale abuzului copilului in familie”.
Cum intotdeauna m-au pasionat copiii si intotdeauna am incercat sa le asigur o informare si o orientare adecvata, cu atat mai mult ma preocupa soarta copiilor institutionalizati.
Punctuala, dinamica, serioasa, cu capacitati de organizare, am o mare usurinta in comunicare. Lucrez bine in echipa dar si independent.

Va multumesc anticipat pentru atentia pe care o veti arata candidaturii mele.

Cu respect,
Nume, prenume
Adresa
Telefon
E-mail

 

 

Scrisoare de intentie – Model #6

Stimat(a) Domn/Doamna

Va prezint candidatura mea pentru postul de care am luat la cunostinta cu interes prin intermediul anuntului aparut pe site-ul Myjob. Pe parcursul intregii mele activitati profesionale (conform CV anexat) am avut ocazia sa imi valorific cu succes calitatile manageriale de decizie si actiune.

Am dezvoltat activitatea de organizare de evenimente si m-am ocupat, in acelasi timp, de prezentarea companiei atat in fata unui public larg, cat si in fata divesilor clienti. Consider ca satisfactia clientului este cel mai important lucru al unei afaceri si am reusit sa impun echipei mele aceasta orientare. Am in subordine o echipa pe care am reorganizat-o si am instruit-o. Conceperea si administrarea bugetului proiectului au reprezentat doua dintre responsabilitatile mele, avand ca principal scop gestionarea eficienta a resurselor financiare si controlul costurilor.

Doresc sa pun un accent deosebit pe importanta pe care o acord muncii mele si pe scopul declarat de a obtine rezultate masurabile. Capacitatea de a gasi solutii si de a ma adapta diverselor situatii de munca, precum si importanta acordata oferirii unor servicii de calitate reprezinta atuuri suplimentare ale pregatirii mele profesionale. Nu in ultimul rand mentionez foarte buna cunoastere a limbii engleze si faptul ca am absolvit o facultate cu specialitatea ”x” si in prezent urmez cursurile de master ”X Y Z”.

Doresc sa va multumesc pentru timpul si interesul acordat candidaturii mele si sunt convins ca in cadrul unui interviu va puteti convinge de calitatile profesionale mentionate mai sus.

Cu deosebita consideratie,
Nume si prenume:
Adresa:
Telefon:
E-mail:

 

Cuvinte cheie: , ,

seo
Gradinita
Blossom Salon
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.