Acatistul Schimbarii la Fata a Domnului Iisus Hristos - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Acatistul Schimbarii la Fata a Domnului Iisus Hristos

Sfatulparintilor » Preșcolari » Rugaciuni pentru copii » Acatistul Schimbarii la Fata a Domnului Iisus Hristos
Acatistul Schimbarii la Fata

In fiecare an, la 6 august, romanii sarbatoresc un praznic important pentru credinta ortodoxa: Schimbarea la Fata a lui Iisus Hristos, unul dintre cele 12 praznice imparatesti.

Se spune despre aceasta zi ca este hotar pentru vara si este privita ca inceputul toamnei. Sarbatoarea mai poarta numele de Obrejenie, denumire slava care inseamna transformare, schimbare.

Citeste mai multe despre aceasta sarbatoarea aici.

In aceasta zi se citeste Acatistul Schimbarii la Fata a lui Iisus Hristos.

Troparul Schimbarii la Fata a Domnului nostru Iisus Hristos, glasul al 7-lea:

Schimbatu-Te-ai la Fata in munte, Hristoase Dumnezeule, aratandu-le ucenicilor Tai slava Ta, pe cat li se putea. Straluceste si noua, pacatosilor, lumina Ta cea pururea fiitoare, pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu, Datatorule de lumina, slava Tie.

Acatistul Schimbarii la Fata. Condacul 1

Alesule Voievod si Imparat al slavei, pe Tine, Facatorul cerului si al pamantului, vazandu-Te pe muntele Taborului, schimbandu-Te la Fata intru slava, toata zidirea s-a mirat, cerurile s-au cutremurat si toti pamantenii s-au bucurat, iar noi, nevrednicii, aducandu-Ti pentru Schimbarea Ta la Fata inchinare de multumire, impreuna cu Petru din suflet Iti cantam: Iisuse, Dumnezeul cel Preavesnic, bine este noua sa fim totdeauna sub acoperamantul harului Tau!

Icosul 1

Ingerilor necunoscuta si oamenilor nepatrunsa a fost Dumnezeirea Ta, Datatorule de Lumina, Hristoase, cand, cu fulgerele si razele Luminii Tale neinserate, Te-ai aratat pe muntele Taborului ucenicilor Tai, care s-au inspaimantat, vazand norul stralucind luminos si glasul Tatalui auzind, au inteles taina Intruparii Tale si au cantat asa:
Iisuse, Fiul lui Dumnezeu cel fara de moarte, lumineaza-ne pe noi cu lumina Fetei Tale.
Iisuse, Dumnezeul cel Bun si Puternic, trezeste-ne pe noi, cei ce dormim in adancul intunericului si in somnul pacatului.

Iisuse, Cel ce locuiesti intru lumina cea nepatrunsa, scoate-ne si pe noi din locul intunericului.
Iisuse, Cel ce ai umplut toata lumea cu slava Ta, salasluieste-ne si pe noi in lacasurile raiului.
Iisuse, Lumina lumii, slobozeste-ne din mana celui viclean pe noi, cei ce stam in intuneric.

Iisuse, Soarele Dreptatii, imbraca-ne in vesmantul adevarului si al dreptatii pe noi, cei ce dormim in umbra mortii.
Iisuse, Dumnezeul cel Preavesnic, bine este noua sa fim totdeauna sub acoperamantul harului Tau!

Acatistul Schimbarii la Fata. Condacul al 2-lea

Vazand, Iubitorule de oameni, Doamne, ca ucenicii Tai nu sunt inca luminati si nu pricep ca Tu trebuie sa mergi la Ierusalim si acolo sa patimesti multe si sa fii omorat, ai inceput de atunci sa le spui ca toate acestea trebuie sa le rabzi de bunavoie pentru mantuirea noastra. Totusi, ei neputand intelege daca sunt de la Dumnezeu sau de la om, dupa sase zile ai luat cu Tine pe Petru, pe Iacob si pe Ioan si i-ai dus pe muntele Taborului, ca sa le arati, inainte de Cruce, slava Ta dumnezeiasca, ca si in timpul patimirilor Tale sa-Ti cante: Aliluia!

Icosul al 2-lea

Intelesul cel greu de patruns al patimirii Tale celei de bunavoie neputand sa-l inteleaga ucenicii Tai, Doamne, mai inainte de crucea Ta, ai dus pe trei dintre ucenicii Tai intr-un munte inalt, ca sa vada minunea infricosatei Tale Schimbari la Fata si dumnezeiasca Ta slava, cea pururea fiitoare, ca atunci cand Te vor vedea rastignit sa inteleaga ca patimirea Ta este de bunavoie si sa-Ti cante asa:
Iisuse, Care de jos ai urcat pe un munte inalt, urca-ne si pe noi intru cele de sus, ca sa cautam desfatarea intru cele inalte.

Iisuse, Care ai indepartat pe Petru si pe fiii lui Zevedeu de multimea grijilor lumesti, indeparteaza si mintea noastra de lucrurile pamantesti, ca sa invatam a ne feri de patimile cele josnice.
Iisuse, Care cu multa truda ai dus pe prietenii Tai la o inaltime preafrumoasa, invata-ne si pe noi ca prin sudoare si multa truda sa ne nevoim in toate zilele.
Iisuse, Care ai aratat ucenicilor, in tacerea rugaciunii, Schimbarea Ta la Fata, invredniceste-ne acum si pe noi, credinciosii Tai, sa ne luminam cu dulceata cuvintelor Tale.
Iisuse, Care ai aratat trei martori ai slavei Tale in linistea Taborului, da-ne si noua, celor tacuti si goi, sa cugetam totdeauna la slava Ta.

Iisuse, Care pentru numele Tau s-a veselit Taborul si Ermonul, da-ne si noua, ca prin chemarea preadulcelui Tau nume, sa savarsim urcare la cele inalte.
Iisuse, Dumnezeul cel Preavesnic, bine este noua sa fim totdeauna sub acoperamantul harului Tau!

Acatistul Schimbarii la Fata. Condacul al 3-lea

Alesii Tai Apostoli, imbracati fiind cu putere de sus, Doamne, i-ai urcat in Tabor, ca sa invete a canta cele inalte si sa cugete la cele ceresti, iar nu la cele pamantesti. Imbraca-ne, dar, si pe noi cei cazuti intru cele de jos si biruiti totdeauna de neputintele trupului, cu puterea si slava Ta, ca puterea Ta sa lucreze in neputintele noastre, si sa-Ti cantam Tie cu dragoste: Aliluia!

Icosul al 3-lea

Vrand ca inainte de Cruce, de patimirea cea de bunavoie, sa descoperi in parte slava dumnezeirii Tale, Hristoase, Mantuitorul nostru, ai ales numai trei dintre muritori care sa fie martorii acestei slave: pe Petru, care Te-a iubit mai mult decat toti si Te-a marturisit, primul dintre toti, Fiu al lui Dumnezeu, pe Iacob, care, avand nadejdea bunatatilor viitoare, capul sub sabie si-a plecat si, astfel, a pus inceput mucenicilor Tai, si pe Ioan cel feciorelnic, care, mai mult decat toti pastrand neprihanirea trupului si a duhului, a primit har deosebit intru vederea unor negraite descoperiri si a slavei Tale dumnezeiesti.

Impreuna cu ei primeste si de la noi aceste cantari de lauda:
Iisuse, Cel ce de la Petru, mai inainte de Schimbarea la Fata, ai primit marturisirea, primeste si calda noastra marturisire.
Iisuse, Cel ce aceluiasi Petru, in Tabor, i-ai dat indrazneala sa vorbeasca cu Tine, spune si inimilor noastre celor pasnice si bune.
Iisuse, Cel ce pe fiii lui Zevedeu, pentru iubirea lor inflacarata, i-ai numit fiii Tunetului, nu ne birui cu tunetul maniei Tale.

Iisuse, Cel ce acelorasi ucenici nu le-ai ingaduit sa coboare foc din cer asupra samaritenilor, stinge focul patimilor noastre launtrice.
Iisuse, ridica-ne impreuna cu feciorelnicul Ioan in Taborul cel de sus, intru curatia trupului si a sufletului.
Iisuse, Cel ce stiai ca Iacob va bea intaiul Tau pahar, gateste-ne si noua locuri in rai.
Iisuse, Dumnezeul cel Preavesnic, bine este noua sa fim totdeauna sub acoperamantul harului Tau!

Acatistul Schimbarii la Fata. Condacul al 4-lea

Furtuna a fost aratarea dumnezeirii Tale in muntele Sinai, deoarece in tunete si fulgere ai dat legea slugii Tale Moise. tot asa si in Horeb a fost duh de tarie ce despica muntii. vijelie si foc cand Ilie proorocul a vrut sa Te vada. Totusi nu in vijelie, nici in cutremur si nici in foc nu a fost Domnul, ci in glas de adiere de vant Ti-ai aratat Fata si slava dumnezeirii Tale, precum si in muntele Taborului ai sezut in fata lor si cu bucurie Ti-au cantat: Aliluia!

Icosul al 4-lea

Auzind Moise si Ilie in Tabor cuvintele Tale, ca vei sfarsi la Ierusalim, s-au facut martori la toata lumea, Doamne, ca Tu esti cu adevarat Fiul lui Dumnezeu, trimis de Tatal spre mantuirea oamenilor, asa cum a marturisit si glasul Sau din cer. Caci Moise a fost chemat din morti, ca sa marturiseasca celor tinuti in iad venirea Ta in lume. Ilie insa a fost chemat din rai, ca sa spuna lui Enoh despre slava Ta, vazuta in Schimbarea Ta la Fata. Iar noi, mirandu-ne de taina aratarii proorocilor Tai in Tabor, cu umilinta iti cantam:
Iisuse, Cel ce ai vrut ca vazatorul de Dumnezeu Moise sa-Ti priveasca Fata Ta, arata-ne si noua, in veacul ce va sa vie, dulceata cea dorita a Fetei Tale.

Iisuse, Cel ce de demult lui Moise i-ai aratat stralucirea slavei Tale, arata-ne si noua, intru Imparatia Ta, Fata catre fata, bunatatea cea nespusa a privirii Tale.
Iisuse, Cel ce in liniste si in glas de adiere de vant lin l-ai invatat pe Ilie descoperirea Ta, invata-ne si pe noi, in chip minunat si in liniste, nepatimirea dumnezeiasca.
Iisuse, Cel ce l-ai adus pe robul Tau Ilie in rai, in car de foc nearzator, ridica-ne si pe noi, in chip minunat, la inaltimea desavarsitei vietuiri.

Iisuse, Cel ce de demult in multe chipuri ai grait proorocilor, iar in Tabor le-ai vestit moartea Ta, hraneste cu cuvintele vietii vesnice si sufletele noastre cele flamande.
Iisuse, Cel ce prin gura a doi martori ai descoperit ucenicilor taina Schimbarii Tale la Fata, aprinde si credinta noastra cea rece cu adierile cele negraite ale Duhului Sfant.
Iisuse, Dumnezeul cel Preavesnic, bine este noua sa fim totdeauna sub acoperamantul harului Tau!

Acatistul Schimbarii la Fata. Condacul al 5-lea

Stelei celei izvoratoare din Dumnezeu Te-ai asemanat prin stralucirea negraita a Preacuratului Tau Trup, Datatorule de Lumina, Doamne, cand, apropiindu-Te de ucenicii Tai care dormeau, ai inaltat Tatalui Tau, pe inaltimea muntelui, rugaciunea Ta de impacare. Atunci s-a luminat Fata Ta ca soarele si imbracamintea s-a facut mai alba decat zapada. Apostolii, trezindu-se, au vazut slava Ta, a Unuia-Nascut din Tatal, plin de har si de adevar, si stand cu frica Ti-au cantat: Aliluia!

Icosul al 5-lea

Vazandu-Te Apostolii Tai in Tabor, avand chip de om si Schimbandu-Te la Fata intru slava dumnezeiasca si vorbind cu Moise si cu Ilie despre sfarsitul Tau, au inteles puterea Ta cea pururea fiitoare si dumnezeirea ascunsa sub acoperamantul trupului, s-au inspaimantat auzind cele graite si s-au desfatat de vederea dumnezeiestii Tale slave. Dar numai atat au vazut cat a putut sa incapa vederea ochilor trupesti, iar noi impreuna cu dansii Iti cantam:

Iisuse, Cel ce ai stralucit ucenicilor Tai dumnezeiasca si nespusa Ta slava, straluceste in inimile noastre Lumina Ta cea pururea fiitoare.
Iisuse, Cel ce ai impartasit pe intaistatatorii Legii si harului cu lumina Ta cea mai presus de lume, prin acea impartasire aduna mintea noastra ce rataceste pururea.
Iisuse, Cel ce in Tabor ai dezgolit putin fulgerul dumnezeirii Tale, ascuns in trup, dezvaluie caderile in pacat, ascunse in constiinta noastra cea ticaloasa.

Iisuse, Cel ce cu razele Luminii celei necreate ale Trupului Tau ai luminat muntele sfant, lumineaza cu lumina poruncilor Tale si sufletele noastre cele intunecate.
Iisuse, Cel ce prin Schimbarea la Fata ai luminat marginile lumii, lumineaza-ne si ne infrumuseteaza si pe noi cei intunecati.
Iisuse, Cel ce prin stralucirea luminii Tale din Tabor ai curatat precum zapada pe ucenicii Tai, curateste-ne si ne innoieste si pe noi cei intunecati.
Iisuse, Dumnezeul cel Preavesnic, bine este noua sa fim totdeauna sub acoperamantul harului Tau!

Citeste continuarea pe DOXOLOGIA.RO

Poti urmari in materialul video de mai jos.

foto: Doxologia.ro

Data articol: 04/08/2022