MENOPAUZA. Cum calmezi simptomele. Metode de prevenire naturala a instalarii menopauzei - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

MENOPAUZA. Cum calmezi simptomele. Metode de prevenire naturala a instalarii menopauzei

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » MENOPAUZA. Cum calmezi simptomele. Metode de prevenire naturala a instalarii menopauzei
menopauza- simptome menopauza - sfatulparintilor.ro - pixabay_com

Ce este menopauza?

Asa cum aparitia menstruatiei reprezinta renasterea femeii luna de luna, menopauza inseamna nasterea femeii intr-o alta faza a vietii ei. De obicei, femeile se neaga in aceasta perioada, se resping, se abandoneaza pe sine. In realitate, insa, este perioada intelepciunii, a binecuvantarii.

Simptome menopauza

Datorita absentei definitive a hormonilor estrogeni, femeia poate prezenta o serie de tulburari somatice si psihice care pot genera anumite tulburari comportamentale. Acestea sunt:

1. Amenoreea (absenta menstruatiilor)

2. Tulburari neurovegetative. Bufeurile

Se manifesta printr-o senzatie brutala de caldura la nivelul portiunii superioare a corpului (cap, gat, torace), însotita de transpiratii abundente si roseata. Bufeurile se asociaza cu o senzatie de sufocare si produc o stare marcata de disconfort. La debut bufeurile survin mai ales noaptea, putand provoca insomnii si astenie importanta, apoi apar si ziua mai ales dupa efort sau mese. Durata medie este de 2-3 minute si se pot întinde pe o perioada de 1-5 ani. Din punct de vedere fiziopatologic, bufeurile reprezinta un dezechilibru dintre hipotalamus (centrul de comanda al sistemului hormonal si al reglarii temperaturii) si ovare.

3. Simptome generale polimorfe.

Ameteli, cefalee, mialgii, artralgii.

4. Tulburari genito-sexuale.

Carenta estrogenilor produce o uscaciune a mucoasei vaginale care poate conduce în timp la o subtiere a peretilor vaginali si la o atrofie vulvara. Aceste modificari pot cauza disconfort si dureri la contactul sexual. Infectiile urinare si vaginale sunt mai frecvente. Sanii sufera modificari atrofice.

5. Osteoporoza.

Reprezinta o manifestare tardiva a menopauzei. Absenta estrogenilor determina o diminuare a matricei osoase, care se asociaza cu scaderea rezervelor de calciu de la nivelul osului. Dupa menopauza se produce o pierdere accelerata a masei osoase care se agraveaza cu varsta. Osteoporoza este favorizata de dieta saraca în calciu si proteine, de sedentarism, precum si de lipsa expunerii la lumina naturala. Consecintele cele mai grave ale osteoporozei sunt fracturile aparute în urma unor traumatisme de intensitate scazuta si fenomenele de tasare vertebrala.

6. Bolile cardiovasculare.

Estrogenii scad nivelul colesterolului total si al trigliceridelor si cresc nivelul colesterolului „bun” (HDL colesterol – lipoproteine cu densitate mare). Astfel, estrogenii joaca un rol protectiv fata de bolile coronariene, hipertensiunea arteriala si accidentele vasculare cerebrale. La menopauzaa, scaderea nivelului de estrogeni poate determina cresterea tensiunii arteriale si fenomene de ateroscleroza (formarea unor depozite lipidice pe peretele arterial). Principalele complicatii ale aterosclerozei sunt boala coronariana si infarctul de miocard.

7. Tulburari psihoafective.

Manifestarile obisnuite ale menopauzei sunt: iritabilitatea, schimbarile bruste de dispozitie, oboseala, stari depresive, anxietatea, tulburari de memorie si de concentrarea, scaderea capacitatii de efort, insomnii, labilitate emotionala, modificari ale libidoului

8. Cresterea in greutate.

In medie, greutate femeilor aflate la menopauza creste cu 4-7 kg, cu modificarea repartizarii grasimii, care se depune cu predilectie pe abdomen si solduri. Aceasta crestere ponderala se poate explica partial prin factori hormonali si este favorizata de scaderea activitatii fizice si de o alimentatie dezechilibrata.

Printre efectele pozitive ale deficitului de estrogeni la menopauza, putem enumera involutia si disparitia afectiunilor benigne ale sanilor si uterului, cauzate de hiperestrogenism. Dintre acestea, fibromul uterin, endometrioza, fibroadenoamele mamare dispar în timpul menopauzei.

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 01/12/2019