Concediu crestere copil 2021. Conditii de acordare, ce acte sunt necesare, ce venituri ai voie sa realizezi in concediu crestere copil - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Concediu crestere copil 2021. Conditii de acordare, ce acte sunt necesare, ce venituri ai voie sa realizezi in concediu crestere copil

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Actualitate » Concediu crestere copil 2021. Conditii de acordare, ce acte sunt necesare, ce venituri ai voie sa realizezi in concediu crestere copil
Concediu crestere copil 2021

Concediu crestere copil 2021. Concediul de crestere a copilului (CCC) in varsta de pana la doi ani (3 ani pentru copilul cu handicap) poate fi acordat oricaruia dintre parinti, potrivit legislatiei in vigoare. In perioada de CCC, parintele beneficiar are dreptul la o suma de bani pentru care e prevazuta de lege atat o limita minima (recent majorata, dar nu semnificativ), cat si o limita maxima, in vigoare de putina vreme.

In situatii de exceptie, beneficiarul poate sa obtina bani si din alte surse in timpul concediu crestere copil 2021.

Concediu crestere copil 2021 – Conditii de acordare

Legea da dreptul atat mamei cat si tatalui sa obtina concediul si banii aferenti pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani (trei ani, pentru copilul cu handicap). Pentru asta, trebuie sa fi realizat timp de cel putin 12 luni venituri impozabile in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului, conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010.

„Persoanele care, in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit (…), beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani, respectiv trei ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara”, prevede actul normativ amintit.

Te mai poate interesa: Indemnizatie crestere copil 2021: Ce modificari sunt anul acesta. Cat este stimulentul de insertie

In afara de banii obtinuti din salarii, activitati independente, activitati agricole, silvicultura si piscicultura, cele 12 luni pot fi constituite total sau partial si din perioade asimilate in care parintele indreptatit s-a aflat in una dintre urmatoarele situtatii:

 1. si-a insotit sotul in misiune permanenta in strainatate;
 2. a beneficiat de indemnizatie de somaj;
 3. a beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate;
 4. a realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in sistemul public de pensii;
 5. a beneficiat de indemnizatia pentru cresterea copilului pana la 2/3 ani;
 6. a beneficiat de pensia de invaliditate;
 7. a beneficiat de concediu fara plata pentru a participa la cursuri de formare/perfectionare profesionala din initiative/cu acordul angajatorului;
 8. a urmat sau urmeaza cursurile de zi ale invatamantului universitar postuniversitar sau liceal organizat potrivit legii;
 9. se afla in perioada de 60 zile de la absolvirea cursurilor de zi a invatamantului universitar cu examen de diploma/licenta.

In situatia parintilor adoptivi, a persoanelor care au luat copilul in plasament sau al tutorilor, se ia in considerare indeplinirea conditiilor timp de 12 luni din ultimii doi ani anteriori adoptiei, plasamentului sau instituirii tutelei.

Concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda indiferent de numarul de copii pentru care parintele a beneficiat in trecut de aceste drepturi.

DE RETINUT! Banii si concediul de crestere a copilului se cuvin pentru fiecare dintre nasteri, daca parintii au mai mult de un copil.

In afara de conditiile de mai sus, parintele care vrea sa intre in CCC trebuie sa indeplineasca si urmatoarele conditii:

 1. sa fie cetatean roman, strain sau apatrid (adica fara cetatenie);
 2. domiciliul/resedinta sa-i fie pe teritoriul Romaniei;
 3. locuieste in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.

ATENTIE! Nu se transfera de la un parinte la altul dreptul la CCC. Daca ambele persoane din familie au dreptul la CCC, regula este ca cel putin o luna din perioada totala a CCC este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept. Astfel, daca mama intra in concediul de crestere, tatal trebuie sa stea si el in concediu, in locul mamei, cel putin o luna.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 05/01/2021