10 metode SIMPLE sa-ti restartezi creierul. Ce sa faci cand esti la birou sau in masina - Pagina 2 din 3 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

10 metode SIMPLE sa-ti restartezi creierul. Ce sa faci cand esti la birou sau in masina

sa restartezi creierul - sfatulparintilor.ro - pexels_com - summer-office-student-work
Credit foto: Pexels.com

In masina

Suntem mult mai predispusi sa ne pierdem in ganduri in timpul activitatilor pe care le putem face automat. Acest lucru e periculos cand te afli la volan. Daca masina din fata pune o frana brusca viteza ta de reactie s-ar putea sa nu fie destul de mare incat sa poti preveni un accident. Iata doua trucuri care sa te ajute sa eviti acest lucru:

Leaga un siret de volan

Cand iti petreci timpul in masina gandindu-te zilnic la aceleasi lucruri (facandu-ti planul de munca pentru ziua respectiva sau gandindu-te ce sa gatesti pentru cina sau ce au facut copiii la scoala) creierul tau incepe sa asocieze masina cu lipsa de concentrare. Un reminder vizual cum ar fi un siret colorat legat de volan sau un abtibild nou pe bord te pot scoate din reveria periculoasa.

Joaca un joc

Jocurile cu numere si denumiri geografice sunt perfecte pentru excursiile cu masina cu copiii dintr-un motiv foarte intemeiat: jocurile folosesc obiecte la care ar trebui sa fii atent cand conduci. Incearca sa ghicesti ce inseamna literele de pe numerele de inmatriculare ale masinilor din fata ta sau gaseste tu intelesuri amuzante pentru ele.

GHID nou: Cum sa fii cu ADEVARAT BINE cu TINE in pielea ta. Sute de idei pentru o viata armonioasa. Il poti cumpara de aici

Cand citesti

Ti se intampla sa tot recitesti aceeasi pagina din romanul tau? Nu e de vina memoria ta. “Cititul absent” e un fenomen foarte comun si e nevoie de un efort condsiderabil ca sa-l poti controla. Cercetatorii au descoperit ca oamenii se pierd de fapt in ganduri cam 20% din timpul cat citesc. Ochii le urmaresc randurile, insa nu se gandesc la ce citesc.

Fa o pauza

Ridica ochii din carte din cand in cand ca sa te gandesti la ce ai citit; recapituleaza in minte povestile cartii sau analizeaza motivatiile unui personaj, de exemplu. Psihologii si neurologii spun ca aceste pauze in care ne punem creierul la lucru pentru a intelege si analiza ce ai citit ne ajuta sa ne imbunatatim nu numai capacitatea de concentrare, dar si puterea de intelegere.

Du-te inapoi

Daca ai citit cateva paragrafe si nu mai stii ce scria in ele citeste-le din nou, dar de jos in sus: incepe cu ultimul citit si mergi in sus. Expertii spun ca reorganizand mici pachete de informatii poate imbunatati uneori cantitatea absorbita de creier. S-ar putea sa ti se para bizar la inceput, insa efortul suplimentar pe care-l necesita aceasta tehnica iti va forta creierul sa se concentreze din nou.

Comenteaza

Daca e cartea ta, poti face mici insemnari pe margini cu creionul sau poti insemna pasaje care ti se par semnificative sau memorabile. Asta te va ajuta sa-ti maresti capacitatea de concentrare si puterea de intelegere.

Nu rata nici: Substantele chimice din creier care te fac fericit. Afla cum sa le activezi

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 19/07/2023