Afla ce trebuie sa contina cosul zilnic ca sa fii sanatos. Costa doar 19 lei - Pagina 4 din 5 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Afla ce trebuie sa contina cosul zilnic ca sa fii sanatos. Costa doar 19 lei

alimente care nu sunt sanatoase - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - supermarket-949913_1920

Importanta alaptarii in formarea gusturilor alimentare ale copilului

In plus, a adaugat Aileen Robertson, femeile ar trebui incurajate sa alapteze inca in prima ora de viata a bebelusului. „Alimentatia la san a copilului este extrem de importanta. Momentul optim pentru inceperea alaptarii este in prima ora de la nastere, dar numai 12 la suta dintre femei fac asta. Foarte putine incep alaptarea la moment optim si sunt si mai putine cele care continua sa alapteze exclusiv pana la sase luni”, a spus Robertson. Ea a mai remarcat ca, in Romania, concediul de maternitate este destul de lung si femeile ar avea posibilitatea sa alapteze. „In multe tari, concediul este de trei luni, dar in Romania e clar ca femeile pot sta sa alapteze. Este vorba doar de o constientizare”, a spus Aileen Robertson. Ea a mai spus ca la fel de important este si momentul de sectiune a cordonului ombilical, explicand ca daca se face la momentul potrivit se reduce riscul de anemie.

La randul sau, Michaela Nanu, expert la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului (IOMC), a spus ca prevalenta anemiei in randul copiilor de pana la doi ani este de 40 la suta, iar in randul gravidelor de 45 la suta, conform unui studiu facut de institut in 2010 – 2011. „Alaptarea in ultimii ani este stimulata in sensul ca mai multi copii sunt alaptati peste 12 luni”, a mai spus Nanu, precizand ca 62 de maternitati, din cele peste 200 din Romania, au fost incluse in initiativa UNICEF si Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) „Spitalul prieten al copilului”, prin respectarea anumitor criterii, unul fiind promovarea alaptarii.

Ea a admis totusi ca sunt maternitati in care li se ofera mamelor lapte – formula, pentru a alimenta copiii mai usor cand sunt obosite dupa nastere. Totodata, Nanu a precizat ca abandonul alaptarii este mai frecvent la mamele cu cezariana, care stau mai mult la pat si carora nu le este adus imediat copilul pentru alaptare.

Citeste continuarea: 1 2 3 4 5

Data articol: 11/03/2015