Sange in laptele matern. Ce trebuie sa stie mamele care alapteaza! - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Sange in laptele matern. Ce trebuie sa stie mamele care alapteaza!

Sange in laptele matern - SFATULPARINTILOR.RO - PIXABAY_COM - toddler-5921831_1920

Se poate alapta cu sange in laptele matern?

Specialistii spun ca este in regula sa continui alaptarea (sau hranirea cu biberonul), chiar daca in laptele matern sunt urme de sange. O cantitate mica de sange in laptele matern nu este daunator. Totusi, daca problema nu dispare de la sine in cateva zile (maximum o saptamana), este indicat sa ceri sfatul medicului.

Daca ai o infectie care poate fi transmisa prin sange, atunci ar trebui sa vorbesti urgent cu medicul. Exista infectii precum Hepatitele de tip B sau C, in care alaptarea este recomandata. Insa daca apare sange in laptele matern, alaptarea trebuie intrerupta. Expunerea la sange infectat prin laptele matern poate creste riscul contaminarii bebelusului cu virusul hepatitei sau HIV.

Posibile complicatii

De cele mai multe ori, sange in laptele matern nu constituie o  problema care sa afecteze sanatatea bebelusului. Totusi, pot exista cateva posibile compicatii. Printre acestea se numara:

– Tulburari ale alaptarii

Prezenta sangelui ar putea schimba gustul laptelui, ceea ce ar putea duce la refuzarea sanului.

– Voma

Daca in lapte este prezenta o cantitate mai mare de sange, aceasta poate cauza stari de voma bebelusului.

– Scaune cu sange

Daca bebelusul a inghitit lapte cu sange, scaunul sau poate avea o culoare modificata. De exemplu, poate fi mai inchis la culoare decat de obicei, sau chiar poti observa sange in scaun. Daca stii ca sangele ar putea veni din lapte, atunci este in regula. Daca nu esti sigura, cere sfatul medicului atunci cand gasesti sange in scaunul bebelusului.

Sange in laptele matern – Solutii

  • Nu trebuie sa opresti alaptarea sau utilizarea pompei, daca in lapte este o cantitate mica de sange. Insa, pentru orice ingrijorare, cat ar fi de mica, este mai bine sa ceri sfatul medicului.
  • Daca mamelonul este afectat, verifica atasarea corecta bebelusului, si foloseste o crema speciala pentru sani, compatibila cu alaptarea.
  • Daca alaptarea este prea dureroasa, este indicat sa o intrerupi pentru a-i timp sanului sa se vindece. Daca utilizezi pompa, fii atenta la viteza acesteia, astfel incat mulgerea sa fie confortabila.
  • Daca sanii sunt duri, umflati, cere sfatul medicului pentru a reduce inflamatia.
  • Daca sursa sangerarii nu este vizibila, cere sfatul medicului pentru o examinare.

Nu rata nici: Beneficiile laptelui matern pentru sugari

Depozitarea laptelui matern cu urme de sange

Sangele poate schimba gustul laptelui, iar modificarea poate fi mai pregnanta daca laptele este depozitat la frigider. De aceea, este indicat sa nu oferi bebelusului lapte cu urme de sange daca acesta a fost la frigider. Este mai putin probabil ca bebelusul sa refuse laptele daca acesta este proaspat.

Surse: verywellfamily.com, healthline.com, breastfeeding.support

Imagine de Michal Fošenbauer de la Pixabay

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 05/02/2021