Beneficiile laptelui matern pentru sugari - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Beneficiile laptelui matern pentru sugari

Sfatulparintilor » Bebeluși » Alimentație bebelusi » Beneficiile laptelui matern pentru sugari

Ii poti construi micutului tau un viitor sanatos printr-o nutritie precis adaptata in primele 1000 de zile, iar primul pas este alaptarea.

 

 

Nasterea unui copil este un eveniment major in viata unei familii si in special in viata unei mame. Cele 9 luni de sarcina reprezinta o perioada de bucurie, de asteptare dar si de pregatire pentru a-i asigura noului venit cele mai bune conditii de crestere si dezvoltare. Una dintre primele decizii majore pe care viitoarea mama trebuie sa le ia este modalitatea de hranire a copilului: alaptare sau alimentare cu formula de lapte.

Alapatarea reprezinta unul dintre factorii cu impact semnificativ asupra evolutiei ulterioare a copilului. Laptele matern este laptele cel mai potrivit pentru sugar, fiind adaptat in mod unic la nevoile acestuia. Toate mamele trebuie incurajate sa-si alapteze copiii.

 

 

Organizatia Mondiala a Sanatatii si Societatea Romana de Pediatrie sustin alimentatia naturala (alaptarea) a sugarului si o recomanda ca sursa nutritionala exclusiva in primele 6 luni de viata, urmata ulterior de introducerea treptata  a alimentelor adecvate complementare impreuna cu continuarea alaptarii pana la varsta de 2 ani.

Impactul nutritiei asupra cresterii neonatale si din prima parte a vietii este esential, nu numai pentru ca aceasta perioada este critica pentru adaptare si dezvoltare dar si pentru ca are impact pe termen lung. Studiile epidemiologice au aratat ca nutritia prenatala si imediat postnatala moduleaza functiile in dezvoltare si influenteaza susceptibilitatea adultului la bolile cronice corelate cu alimentatia.

Alaptarea prezinta beneficii majore atat pentru copil cat si pentru mama. Asociatia Americana de Pediatrie evidentiaza efectul protector al alaptarii impotriva unei game largi de boli precum bacteriemia, diareea, infectiile respiratorii, alergiile, otita medie, infectiile urinare, diabetul de tip I si II, limfoame si leucemii precum si obezitatea infantila. Un alt avantaj semnificativ al alaptarii il reprezinta dezvoltarea unei legaturi afective inegalabile intre mama si copil, cu avantaje pe termen lung.

 

 

Pentru a intelege cum sunt posibile aceste beneficii trebuie sa pornim de la inceputul lucrurilor si anume cu compozitia laptelui matern.

Laptele matern este alimentul de baza al nou-nascutului la termen si reprezinta laptele ideal in primul an de viata. Este disponibil in orice moment la temperatura optima si nu necesita timp de preparare. Este proaspat si nu este contaminat de bacterii. El este secretat mereu in concordanta cu varsta si necesitatile nutritionale ale sugarului. Astfel, in primele zile dupa nastere se numeste colostru si reprezinta un lichid galbui mai gros. Contine o cantitate mare de proteine, o camtitate mare de fibre prebiotice, lipide, imunoglobuline si anticorpi. De la 3-5 zile dupa nastere pana in ziua 14 este laptele de tranzitie, care contribuie la adaptarea tractului digestiv al nou-nascutului la laptele maturat. Din ziua 14 devine lapte maturat si corespunde optim cerintelor copilului.

Pe langa componenetele nutritive de baza, laptele matern contine elemente bioactive precum prebiotice, proteine imune, bacterii si anticorpi virali, incluzand o concentratie mare de imunoglobilina A secretorie. Prebioticele stimuleaza crearea barierei mucosae de protectie care impiedica patrunderea microbilor si a substantelor nocive in organismal copilului. Prin degradarea  fibrelor prebiotice se formeaza acizii grasi cu lant scurt care hranesc peretele intestinal si asigura un mediu acid. Prin bacteriile pe care laptele matern le contine nu permite ocuparea intestinului cu bacterii patogene (“neprietenoase”) iar imunoglobulina A impiedica aderarea microorganismelor de mucoasa intestinala.

 

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 10/02/2014