Cand nu e bine sa scoti bebelusul afara. Cum il imbraci in functie de anotimp - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cand nu e bine sa scoti bebelusul afara. Cum il imbraci in functie de anotimp

Sfatulparintilor » Bebeluși » Îngrijire bebelusi » Cand nu e bine sa scoti bebelusul afara. Cum il imbraci in functie de anotimp
Cand nu e bine sa scoti bebelusul afara - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - child-2824655_1920
Credit foto: Imagine de Daniel Reche de la Pixabay

Una dintre principalele ingrijorari pe care le are o mamica odata ce si-a adus bebelusul de la maternitate e cea legata de momentul in care il va putea scoate afara. Expunerea la aer este importanta pentru cresterea si dezvoltarea nou-nascutului, insa sunt si situatii in care nu trebuie sa-l scoti din casa. Descopera, in cele ce urmeaza, cand nu e bine sa scoti bebelusul afara.

Expunerea la aer a micutului se face inca din prima zi de viata, cu conditia ca vremea sa fie blandă. Incepe cu 5-10 minute in prima zi, apoi, cu fiecare zi care trece, mai cresti intervalul de expunere la aer. Retine ca temperaturile nu trebuie sa fie extreme, ci usor de suportat. In zilele cu temperaturi extreme, il poti scoate la fereastra sau pe balcon, sau doar dimineata si seara.

Beneficiile expunerii la aer

Expunerea la aer a bebelusului il va ajuta sa-si intăreasca imunitatea si sa-si oxigeneze creierul. Pe langa cele doua beneficii fizice, mai exista si un beneficiu intelectual, extrem de important si acesta: atunci cand il scoti afara, micutul este stimulat de tot ce vede in jurul lui si, astfel, descopera lumea.

Te mai poate interesa: 4 sfaturi sa imbraci bebelusul iarna

Cand nu e bine sa scoti bebelusul afara

Exista mai multe situatii in care este de preferat sa tii bebelusul in casa:

  • In zilele cu vant puternic. Vantul poarta cu usurinta virusi si microbi, iar organismul insuficient dezvoltat al micutului este un receptor nemaipomenit al acestora;
  • In zilele geroase, in care temperaturile scad sub -10 grade Celsius. Tinand cont ca temperatura din locuinta depaseste 20 de grade Celsius, diferenta dintre interior si exterior este mult prea mare si ii poate da peste cap organismul. In zilele de iarna, poti scoate copilul pentru cateva zeci de minute la orele amiezii, cand se atinge maximum de temperatura;
  • In zilele caniculare, cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius. Explicatia este aceeasi ca mai sus. In zilele cu temperaturi in jurul valorii de 40 de grade Celsius, il poti scoate doar la primele ore ale diminetii, intre 7.00 si 9.00, sau seara, dupa orele 19.00;
  • O alta situatie cand nu e bine sa scoti bebelusul afara este atunci cand acesta are o boala contagioasa;
  • Ultima situatie in care medicii pediatri recomanda sa nu-l scoti la aer este atunci cand micutul are febra. In acea perioada, organismul lui este foarte slabit, situatie in care poate contracta foarte usor virusi si microbi.

Un lucru important de retinut este faptul ca temperatura optima din casa este de 20-21 de grade Celsius, indiferent de anotimp. Mentinand aceasta temperatura, atunci cand scoti bebelusul din casa, acesta nu va fi nevoit sa suporte o diferenta mai mare de 10-15 grade. Aceasta este diferenta de temperatura pe care micutul o suporta in mod optim.

Citeste si: Tuse la copii: 5 tipuri de tuse pentru care trebuie sa te ingrijorezi

Cum imbraci bebelusul atunci cand il scoti afara

Acum ca ai aflat cand nu e bine sa scoti bebelusul afara, afla si cum recomanda medicii pediatri sa-l imbraci.

Din dorinta de a-i proteja, multe mamici au tendinta de a-si infofoli bebelusii mai mult decat este necesar. Insa nou-nascutii resimt temperatura la fel ca adultii. Asa ca nu-l imbraca mai gros decat te imbraci tu. Singurul lucru pe care trebuie sa-l faci in plus este sa-i asiguri o protectie la carucior astfel incat sa nu patrunda vantul. Concret, lateralele caruciorului trebuie sa fie acoperite.

Imagine de Daniel Reche de la Pixabay

Data articol: 12/10/2023