Cand observa sange in laptele matern, mamele se sperie. Dar numai mamele care folosesc pompa observa sange in laptele matern. Insa, de multe ori, femeile care alapteaza observa sange in scaunul bebelusului. Cee ace genereaza alte motive de panica.
Culoarea laptelui matern
Sangele schimba culoarea laptelui matern in nuante de roz, rosu, portocaliu sau maro. Anumiti coloranti alimentari pot, de asemenea, sa schimbe culoarea laptelui matern. Deci, inainte de a te gandi ca este sange in lapte, aminteste-ti ce anume ai mancat. De obicei vorbim despre alimente puternic colorate in rosu (cum ar fi sfecla). Nu te ingrijora, laptele matern isi va recapata culoarea naturala in cateva zile.
Citeste si: 10 curiozitati despre laptele matern
Sange in laptele matern – Cauze
Desi nu este o problema foarte grava, poate exista sange in laptele matern din cateva cauze destul de comune. Printre acestea se numara urmatoarele:
– Rani pe mamelon
Aceasta este cea mai comuna cauza a schimbarii culorii laptelui. Eczemele, blisterele, taieturilor, zgarieturile areolei sau ale mamelonului pot duce la sangerare. Astfel sangele ajunge in lapte.
– Capilare sparte
Existe vase mici de sange la nivelul sanilor care poarta denumirea de vase capilare. Acestea pot fi afectate atunci cand nu folosesti corect pompa de san sau atunci cand sanul sufera o tramuma. Atunci cand aceste vase se sparg, sangele poate ajunge in lapte.
– Mastita
Mastita este o infectie care poate schimba culoarea laptelui. Alte simptome ale mastitei sunt roseata, imflamarea sanului si durere puternica. De asemenea, febra este si ea un simptom frecvent al mastitei.
– Papilom intraductal benign
Cand sangerearea mamelonului nu este prezenta la exterior, poate fi o afectiune din interior, asa cum este papilomul intraductal. Aceasta este o formatiune non-canceroasa care creste in interiorul sanului. Atunci cand aceasta creste in interiorul unui canal de lapte poate duce la scurgerea sangelui in laptele matern.
– Modificari fibrochistice
“Sani fibrochistici” este o denumire utilizata pentru un grup de simptome in tesutulmamar glandular, inclusiv dureri de sani, noduli si chisturi. Sanii fibrochistici pot fi o sursa de sange in laptele matern, dar nu este o contraindicatie pentru alaptare. Daca fluxul de sange in lapte din cauza acestei conditii este mare, la bebelusi pot aparea varsaturi frecvente.
– Cancer la san
Putin sange in laptele matern nu este un motiv de ingrijorare, insa daca sangerarea nu dispare in cateva zile ar trebui sa ceri sfatul medicului. Sunt anumite forme de cancer la san (precum carcinomul ductal sau Boala Paget) care duc la sangerarea mamelonului.
Te mai poate interesa si: Cum stii ca bebelusul tau primeste suficient lapte matern
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop special: SINGURĂTATEA se poate ÎNCHEIA pentru aceste 3 ZODII după 8 septembrie 2024
PATRU ZODII pe cale să profite de oportunitatea vieții lor în această toamnă