Raceli, tuse si copii. Mituri de eliminat si sfaturi de urmat - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Raceli, tuse si copii. Mituri de eliminat si sfaturi de urmat

Sfatulparintilor » Preșcolari » Sănătate prescolari » Raceli, tuse si copii. Mituri de eliminat si sfaturi de urmat
Racelile si tusea fac parte din "arsenalul" verii. Inghetata, sucurile reci, trecerea de la o temperatura la alta, din cauza aerului contidionat, poate duce la aparitia episoadelor de febra, tuse si alte simptome specifice racelii.

Racelile si tusea fac parte din „arsenalul” verii. Inghetata, sucurile reci, trecerea de la o temperatura la alta, din cauza aerului contidionat, poate duce la aparitia episoadelor de febra, tuse si alte simptome specifice racelii.

Iata cateva mituri legate de febra, tuse si raceli care pot avea repercusiuni asupra sanatatii.

Mit 1. Antibioticele grabesc vindecarea

De fapt, racelile sunt infectii virale, iar virusii nu sunt “omorati” de antibiotice. Mai mult, utilizarea in exces a antibioticelor poate duce la reactii alergice severe, precum si la cresterea rezistentei bacteriilor la antibiotice.

Mit 2. Racesti daca iesi in frig si te uzi

In realitate, copiii sunt mult mai predispusi sa se imbolnaveasca inauntru, stand langa cineva care stranuta, decat afara. Doar la copiii cu astm se poate agrava wheezing-ul din pricina schimbarilor bruste de temperatura, insa sa iesi afara la aer, chiar daca este frig, nu face rau nimanui.

Citeste si: Raceala in sarcina. Remedii naturale pentru febra, tuse si raceala in sarcina

Mit 3. Cand copilul tuseste trebuie sa-i dai sirop de tuse

Desi este adevarat ca in unele cazuri siropurile de tuse atenueaza simptomele gatului iritat, nu s-a dovedit stiintific ca aceste remedii pentru tuse si raceala au rezultate la copiii mici. Mai mult, pot avea efecte secundare grave, precum aparitia tulburarilor de somn. Medicii pediatri recomanda sa nu dai astfel de siropuri copiilor mai mici de 6 ani.

Mit 4: Paracetamolul este cel mai bun pentru reducerea febrei

In realitate, si paracetamolul, si ibuprofenul sunt la fel de eficiente in reducerea febrei (actioneaza in maximum 15 minute). Exista, totusi, o diferenta: efectul ibuprofenului dureaza pana la 8 ore, in timp ce efectul paracetamolului nu depaseste 6 ore. Ambele medicamente au variante pentru copii ce pot fi prescrise incepand cu varsta de 3 luni. Cere intotdeauna sfatul medicului inainte de a-i da copilului orice medicament, chiar daca este unul ce se poate elibera si fara reteta.

Nu rata nici: Tusea la copii. Cauze, tipuri, solutii. Ghid complet pentru parinti

  Imagine de Steffen Frank de la Pixabay

Data articol: 21/07/2021