Ghidul părinţilor pentru a trata febra la copii

19 februarie 2017, , Vizualizări: ...
raceala copii - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - cold-1947995_1920

Febra la copii nu este un subiect pe care să-l tratezi cu superficialitate, însă nici nu trebuie să intri în panică. Este adevărat că un episod de febră la copii poate fi atât de descurajator încât primul lucru pe care vrei să-l faci este să suni medicul. Însă majoritatea medicilor pediatri recomandă ca primul lucru pe care trebuie să-l faci este să te relaxezi.

Febra la copii poate fi periculoasă, însă de cele mai multe ori nu este. Mai mult, febra la copii este chiar un lucru bun. Înseamnă că sistemul imunitar îşi face datoria şi se luptă cu răceala sau cu alte infecţii. Creierul trimite comanda de creştere a temperaturii pentru ca celulele să distrugă „invadatorii”. Copiii sănătoşi pot tolera o temperatură de până la 41,1 grade fără complicaţii. Deşi sunt rare cazurile în care febra urcă până la asemenea cote înalte, ar trebui totuşi să fii pregătit. Ţi se poate întampla în primii trei ani de viaţă ai copilului.

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să reacţionezi prompt la orice episod de febră la copii.

 

 

Febra la copii în funcţie de vârstă

Cum să reacţionezi când copilul are febră mare depinde foarte mult de vârsta lui. Dacă bebeluşul are mai  puţin de 3 luni, iar febra a depăşit 37,8 grade, e cazul să suni imediat la medic. Bebeluşii nu au sistemul imunitar fortifiat complet, aşa că sunt vulnerabili la infecţii precum meningita sau pneumonia. Iar febra mare este singurul simptom care te avertizează asupra pericolului.  Dacă bebeluşul are între 3 şi 6 luni, o temperatură de 38,3 te anunţă că este cazul să suni medicul. După ce a depăşit vârsta de 6 luni, o temperatură alarmantă este 39,4. Dacă bebeluşul prezintă şi alte simptome precum tuse, gât roşu, nas înfundat sau îi curge nasul abundendent, are frisoare, diaree şi prezintă semne de oboseală şi durere, este cazul să suni medicul încă de când are febră 38,8.

 

 

Febra la copii şi alte simptome

De vreme ce febra la copii este un prim semnal că ceva nu este în regulă, ar trebui să fii atent şi la celelalte semne. O temperatură mai mică de 38,3 şi un nas care curge indică o răceala banală. Dacă în schimb vomită sau are diaree, poate fi vorba despre un virus la stomac. Indiferent de situaţie febra poate creşte sau poate dispărea de la sine în câteva zile. Dacă însă copilul intră într-o categorie de risc (este mai mic de 5 ani şi are o boală cronică, precum astmul sau diabetul) este cazul să mergi la medic. Dacă nu te încadrezi în acestă situaţie, medicul îţi va spune ce să faci fără să fie nepărată nevoie să mergi cu copilul la el.

Sună-ţi medicul imediat dacă copilul se plânge că-l doare gâtul, urechea sau când urinează. Aceastea pot însemna fie infecţie cu streptococ, otită sau infecţie urinară. Cazuri care necesită tratament cu antibiotic prescris în urma unui consult de specialitate.

Ar mai trebui să fii atent la semne precum deshidratarea sau urinarea mai puţin decât de obicei, când copilul are mai puţine lacrimi atunci când plânge sau când copilul pare mai puţin alert decât de obicei.

Deşi sunt cazuri foarte rar întâlnite, fii atent la simptome precum respiraţie grea, plâns încontinuu fără să-l poţi linişti, dificultate de a se trezi, o iritaţie care nu se albeşte dacă apeşi. Cere ajutor de urgenţă şi când observi că limba, buzele sau unghiile sunt vinete (poate însemna că nu se oxigenează suficient), sau în cazul în care observi că gâtul inflamat şi tare (poate fi semn de meningită), sau când copilul acuză dureri abdominale severe (poate însemna apendicită).

Poţi suna medicul dacă ai un copil sub 2 ani şi timp de 2 zile nu i-a scăzut febra. La copiii mai mari, perioada creşte la 3 zile. De asemenea, dacă i-a trecut febra, iar după câteva zile îi revine trebuie mers la medic întrucât este un semn că s-a dezvoltat o infecţie secundară.

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Cuvinte cheie: , , ,

Loading...
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Comentarii (12)

 1. 27ralu spune:

  Eu ii pun rondele de cartofi pe talpa,apoi soseta.la alex a avut efect.

 2. bktalina spune:

  am incercat si eu odata cu sosetele inmuiate in otet indoit cu apa, nu a avut efect, impachetari nu am incercat

 3. marinec spune:

  comperse cu apa erce pe frunte, sosete inmuiata in otet, sau pe frunte mai merge felii de cartifi dati cu sare invelite intr-o carpa!! Rar le addeam medicamente…

 4. cristachem10 spune:

  eu ii dau si nurofen

 5. celina74 spune:

  masurarea temperaturii la frunte m-a indus in eroare … inca nu stiu sigur care e zona in care trebuie luata temperatura….Alexia avea 41 la tample …39 -40 la frunte( in dreptul nasului) …la spital nici nu m-au crezut cand le-am spus ca a a vut 41 febra

 6. mamaluiluca spune:

  Bune sfaturi!..multumim!

 7. lyana8520 spune:

  eu am mers in urgenta si l-au invelit intr-un scutec inmuiat in apa rece, NU calda.

 8. lyana8520 spune:

  cristachem, nurofenul este ibuprofen, insa aici, in articol nu trebuie sa apara denumiri, ci doar substanta activa.

 9. nisipeanu elena spune:

  Foarte bune sfaturile …eu am incercat cu sosetutele in otet dar nu le-a suportat …

 10. lyana8520 spune:

  am inteles ca la cei mici nu se recomanda nici otetul si nici sare pe piept cand tusesc

 11. ludovica spune:

  informtii f utile

 12. rosanita spune:

  desi parintii nostri se pare ca ne-au tratat cu sosete inmuiate in otet diluat cu apa, se pare ca nu e recomandat…trebuie date copilului multe lichide, temperatura in camera sa nu fie prea mare (max 18-19 grade), si, f important, nu lasati copilul sa observe cat de ingrijorata sunteti!

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Mail (nu va fi facut public) (obligatoriu)

Website

Meniu