4 mituri false care influenţează greutatea la copii - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

4 mituri false care influenţează greutatea la copii

Sfatulparintilor » Preșcolari » Alimentație prescolari » 4 mituri false care influenţează greutatea la copii

Din ce în ce mai multă specialişti, pediatri, nutriţionişti, trag nenumărare semnale de alarmă în ceea ce priveşte greutatea la copii. Obezitatea este un fenomen care „atacă” umanitatea încă de la cele mai mici vârste, astfel încât cu toţii ar trebui să luăm în seamă toate sfaturile care au legătura cu greutatea copiilor. Lucrurile par şi mai grave întrucât specialiştii avertizează că generaţia actuală de copii pare a fi prima care are speranţa de viaţă mai mică decât a părinţilor lor. Din cauza excesului de greutate, boli care odinioară erau asociate bătrâneţii acum se întâlnesc la vârste fragede: diabet, afecţiuni hepatice şi hipertensiune arterială.

 

Iată câteva mituri pe care părinţii le iau de bune, fără să-şi dea seama că aceste greşeli vor avea repercusiuni asupra greutăţii copiilor, iar de aici vor rezulta toate afecţiunile ce pornesc de la supraponderabilitate şi obezitate.

 

 

1. Sucul este sănătos – FALS

Sucul de fructe are tot atât zahăr cât au băuturile carbogazoase. Aruncă din bucătărie toate băuturile care conţin zahăr.Chiar şi sucul natural de fructe trebuie băut cu măsură. Este mult mai indicat să se consume fructul întreg. Copiii trebuie să bea lapte şi apă.

 

 

2. Televizorul în camera copiilor nu face rău – FALS

Tot mai multe studii relevă legătura dintre televizor şi greutatea la copii. Dacă ai televizor în camera copiilor, scoate-l şi încurajează-i să facă tot mai multă mişcare. Mai mult, odată cu înlăturarea televizorului din cameră se elimină şi riscul ca cei mici să fie “bombardaţi” cu sute de reclame de alimente nesănătoase.

 

 

3. Părinţii pot mânca junk food, copiii nu – FALS

Acţiunile spun de 1000 de ori mai multe decât vorbele. Dacă îi spui copilului că junk food-ul nu este sănătos, dar ai la fiecare masă câte un astfel de produs, vei reuşi doar să-l bulversezi. În plus, el va ajunge la concluzia că atât timp cât tu mănânci şi nu îţi este rău, nici lui nu-i va fi. Iar efectele pe termen lung vor fi dezastruoase şi pentru tine, şi pentru copiii tăi.

 

 

4. Copiii nu vor să petreacă timp cu familie – FALS

Copiii vor să fie împreună cu familia. Studiile arată că mesele împreună cu familia reduc substanţial riscul copiilor de a deveni obezi. În plus, activităţile împreună cu familia, le insuflă copiilor încredere de sine, sunt mai fericiţi, cu “picioarele pe pământ” şi nu vor ceda uşor tentaţiei alimentelor nesănătoase, a tutunului şi chiar a drogurilor.

 

 

Când combini o alimentaţie dezastruoasă (suplimentată de campaniile de marketing care “aruncă”  pe piaţă peste un miliard de dolari anual), cu lipsa de mişcare şi de somn, nu e de mirare că suntem unde suntem. Trebuie faci o schimbare şi niciodată nu este prea  târziu să începi. Copiii noştri merită această schimbare. Altfel vor ajunge să facă diabet sau alte boli despre care noi am auzit doar de la bunici.

 

 

Tu cum îţi ţii copilul departe de tentaţia alimentelor nesănătoase?

Data articol: 15/07/2012