SOS: Bebelusul meu are piele uscata! Ce e de facut? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

SOS: Bebelusul meu are piele uscata! Ce e de facut?

Sfatulparintilor » Bebeluși » Îngrijire bebelusi » SOS: Bebelusul meu are piele uscata! Ce e de facut?
piele uscata - sfatulparintilor.ro - pixabay-com - child-3605894_1920

Atat bebelusii, cat si copilasii mai mari pot sa aiba ocazional probleme de piele uscata, la fel ca tine. Cand tie ti se intampla asta, stii ca nu trebuie decat sa apelezi la crema hidratanta. Dar ce e de facut in cazul celor mici?

Cum pielea bebelusului este mai delicata, e cu mult mai predispusa la uscare si deshidratare. Aerul rece de afara, atmosfera uscata din casa, caloriferele prea fierbinti – toate acestea fac ca pielea micutului sa-si piarda din hidratarea naturala in lunile friguroase de iarna. Nici vara nu e o exceptie, pentru ca soarele, aerul conditionat, apa sarata de mare si clorul din piscine vor avea acelasi efect asupra pielii celui mic.

Ce pot sa fac daca puiul meu are piele uscata?

1. Scurteaza timpul de baita

Cand micutul tau face baie, pielea lui devine mai uscata pentru ca apa si gelurile de curatare indeparteaza, impreuna cu murdaria, si uleiurile naturale din epiderma. Insa, atat timp cat iei unele masuri de precautie, nu ar trebui sa existe probleme. Primul lucru pe care e bine sa-l faci este sa renunti la baile lungi, de jumatate de ora, in favoarea celor de maximum 10 minute. Apa trebuie sa fie calda (nu fierbinte) si nu folosi sapunul din abundenta. De fapt, pediatrii recomanda pentru bebelusi gelurile sau creme de baie fara parfum si care nu contin sapun, pentru ca sunt mai delicate cu pielea.

2. Renunta la baile cu spuma

Daca aveti un intreg ritual de harjoneala inainte de baita propriu-zisa, e bine ca mai intai sa te joci cu micutul in cada si abia apoi sa-l speli, pentru ca bebelusul sa nu stea prea mult in apa plina de sapun. De asemenea, daca folosesti sapunul pentru bebelusi, ai grija sa nu lasi in apa bucata de sapun cat timp puiul tau sta in cada – tot din acelasi motiv. Nu in ultimul rand, ar fi bine sa renunti la baile cu spuma pentru cel mic sau macar sa le reduci din numar, lasandu-le doar pentru ocazii speciale. Desi uleiurile hidratante pentru baie ar putea parea o idee buna, e mai bine sa le pastrezi doar pentru tine, pentru ca vor transforma cada intr-un derdelus, si asta s-ar putea sa fie periculos pentru micut. Solutia mai buna pentru pielea uscata a bebelusului este sa-i aplici o crema hidratanta speciala.

Citeste si: Tratarea ciupercilor de piele la copilasi

3. Foloseste o crema hidratanta pentru bebelusi

Imediat ce ti-ai scos nazdravanul din cada, usuca-l rapid cu un prosop moale (ai grija sa nu-i freci pielea cu prosopul, ci mai degraba tamponeaz-o usor) si apoi da-l cu crema hidratanta. Daca aplici crema in decurs de cateva minute de la baita, umezeala se va fixa mai bine in piele. Cat priveste crema in sine, cu cat are o consistenta mai groasa cu atat e mai buna pentru bebelus. In cazul in care folosesti deja o lotiune hidratanta in timpul zilei dar pielea micutului e in continuare uscata, e momentul sa treci la o crema sau la un unguent mai gros.

De altfel, unguentele (vaselina) pastreaza mai bine umezeala in piele si, deci, sunt mai indicate, chiar daca textura lor grasa poate fi neplacuta. E suficient sa folosesti doar putin unguent hidratant si sa masezi cu el pielea micutului. In cazul in care bebelusul are in continuare pielea uscata, iar imbunatatirile (desi exista) sunt destul de mici, incepe sa folosesti crema sau unguentul hidratant de doua ori pe zi. Iar daca puiul tau nu are rabdare sa stea la masaj, pune-i desene animate sau cantecelele preferate cat timp ii aplici crema hidratanta, ca el sa poata sta linistit.

4. Fereste-i pielea de apa sarata sau tratata cu clor

Atat apa din piscina, cat si apa de mare pot usca pielea micutului tau. Asta nu inseamna insa ca trebuie sa renunti la aceste distractii. Tot ce trebuie sa faci e sa clatesti bine pielea micutului cu apa dupa ce reveniti de la inot si sa aplici crema hidratanta cat timp pielea e inca umeda.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 12/06/2021