SOS: Bebelusul meu are piele uscata! Ce e de facut? - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

SOS: Bebelusul meu are piele uscata! Ce e de facut?

piele uscata - sfatulparintilor.ro - pixabay-com - child-3605894_1920

5. Cumpara un umidificator

Umidificatorul iti poate fi de un real ajutor daca aerul din casa ta e uscat din cauza caloriferelor. In acest aparatel poti pune apa rece si reconfortanta, dar si un stop de ulei esential, ca puiul tau sa se bucure de relaxare si de parfum.

6. Ai grija ca bebelusul sa fie mereu hidratat

Pielea uscata are nevoie si de hidratare din interior, asa ca ofera-i micutului suficiente lichide in timpul zilei, care sa substituie umezeala ce i se evapora din piele. Daca puiul tau are mai putin de sase luni, ramai in continuare la lapte (matern sau praf) si nu ii da apa decat la sfatul pediatrului. Copiii mai maricei pot totusi sa bea si alte lichide, cum sunt ceaiurile sau sucurile proaspat stoarse. Tine minte insa ca toate lichidele din lume nu vor fi de ajutor daca nu folosesti si crema hidratanta. E ca si cum ai turna apa intr-un pahar cu fundul crapat. In lipsa cremei care sa fixeze umezeala, pielea nu se poate hidrata corespunzator.

Te mai poate interesa si: 5 retete naturale senzationale pentru ingrijirea pielii la domiciliu

7. Protejeaza micutul de vant si soare

Ai grija intotdeauna ca puiul tau sa fie bine imbracat cand iesiti la plimbare si pune-i de fiecare data manusi, ca sa-i protejezi manutele de frig si de vant. Indiferent de sezon, nu il scoate din casa fara caciulita sau palariuta si imbraca-l adecvat, asa incat sa nu i se usuce pielea din cauza soarelui sau a aerului rece.

8. Evita cosmeticele si detergentii care ii pot irita pielea

Nu folosi pudra sau cosmetice parfumate pe pielea celui mic si renunta la detergentii si balsamul de rufe parfumat. Daca puiul tau are pielea foarte sensibila, e bine sa-i clatesti hainutele de doua ori, ca sa te asiguri ca ai indepartat tot sapunul din ele. Totodata, nu imbraca micutul in haine stramte sau din materiale care zgarie pielea. Unele tipuri de tesaturi, in special hainutele din lana, pot irita foarte mult pielea uscata. Ca sa previi problemele legate de scarpinat, ai grija sa tai mereu unghiutele celui mic.

Cand e cazul sa ma ingrijorez?

Daca puiul tau are pielea uscata, rosiatica si cu aspect solzos, e posibil sa aiba un tip de eczema cunoscut sub numele de dermatita atopica. Vestea buna este ca, de multe ori, aceasta eczema dispare de la sine, cu ajutorul cremelor hidratante, asa ca nu e cazul sa alergi la medic decat daca aspectul pielii se inrautateste (in ciuda tuturor eforturilor tale), iar bebelusul da semne evidente de disconfort.

In cazuri rare, pielea uscata poate semnala prezenta unei afectiuni ereditare ce poarta denumirea de ihtioza (sindromul Netherton), care se manifesta printr-un aspect aspru, solzos al pielii, anomalii ale parului si o susceptibilitate crescuta la eczeme. Adesea, aceasta boala este insotita de ingrosarea pielii de pe palme si talpi. Daca observi aceste simptome, cere sfatul medicului de familie, care iti va da o trimitere la specialistul dermatolog pentru diagnostic si tratament.

Autor: Alexandra NEDELCU

Imagine de Marjon Besteman-Horn de la Pixabay

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 12/06/2021