De cand vine copilul pe lume, preocuparea parintilor si a pediatrilor sunt graficele de crestere la copii. Bebelusul este masurat, cantarit periodic, pentru a se vedea daca se dezvolta bine. Incet, incet multi parinti resimt acest tip de stres si urmaresc cu interes (ca o dovada a reusitei lor in rolul de parinti buni) sau se ingrijoreaza lunar asteptand verdictul medical: a luat bine sau nu in greutate?
Cati centimetri a crescut luna asta?
Inaltimea lui este normala pentru varsta sa? Unii parinti sunt mandri ca al lor a luat in primele luni peste un kilogram pe luna. In timp ce altii isi fac o multime de procese de constiinta ca sugarul nu a crescut in greutate mai mult de 500 grame lunar. Intrebari si temeri apar in mintea parintilor grijulii si dornici ca cel mic sa fie perfect. Sau cat mai aproape cu putinta de indicii din graficele de crestere. In acest articol ne propunem sa descrifram cat mai multe informatii despre graficele de crestere care ne masoara ani de zile evolutia copilului si deseori alunga linistea unui parinte.
Priviti o poza de grup cu copii in clasa I si nu veti gasi copii identici la greutate sau inaltime, desi au aceeasi varsta.
Unii copii par pierduti in poza, asa sunt de firavi fata de colegii lor. In timp ce altii efectiv sunt cu un cap si un umar deasupra colegilor lor. Acesta este adevarul: copiii cresc in ritmul lor propriu in functie de o multitudine de factori. Inalti, scunzi, mici, mari – sunt o multime de forme si dimensiuni de copii normali si sanatosi la toate varstele.
Sexul copilului, genele mostenite de la parinti, alimentatia, activitatea fizica, problemele de sanatate, mediul in care traiesc, hormonii si stilul de viata. Toti acesti factori influenteaza inaltimea si greutatea unui copil la orice varsta. Iar multi dintre acesti factori variaza de la familie la familie.
Asadar, cum isi da seama un medic daca un copil este „normal” dupa ce il masoara in inaltime si greutate?
Daca se dezvolta in grafic? Sau daca are anumite probleme de sanatate care ii afecteaza cresterea?
Un medic foloseste graficele de crestere ca sa primeasca raspuns la aceste intrebari. Iata mai jos cateva informatii despre graficele de crestere si ce indica ele despre sanatatea copilului tau, conform kidshealth.org.
Te mai poate interesa si: Probleme de crestere la bebelusi si solutiile lor. Ce sunt puseele de crestere care sperie parintii
De ce folosesc medicii graficele de crestere la copii?
Graficele de crestere la copii fac parte din orice control medical de rutina si indica felul in care se dezvolta copilul tau in comparatie cu alti copii de acelasi sex si aceeasi varsta. Ele mai indica medicului care este curba evolutiei copilului tau in timp pentru inaltime si greutate, precum si daca el se dezvolta proportional.
Sa spunem ca un copil a crescut cu o anumita rata pana la 2 ani. Dupa care brusc a inceput sa se dezvolte cu o rata mult mai mica decat alti copii. Acest lucru poate indica o problema de sanatate. Iar medicul isi poate da seama de acest aspect privind graficul de crestere al copilului tau.
Este o problema daca graficele de crestere standard difera de cel al copilului?
Nu neaparat. Medicul va interpreta cresterea copilului din ultima vreme in contextul starii generale a copilului, a mediului sau, a mostenirii genetice. Se dezvolta corect copilul la celelalte capitole ale evolutiei sale? Sunt alte semne care ar indica o problema de sanatate? Cat de inalti sau ce greutate au parintii sau fratii copilului? A debutat pubertatea la copil mai devreme sau mai tarziu decat media?
S-a nascut copilul prematur sau nu? Toti acestia sunt indicatori importanti care il ajuta pe medic sa inteleaga si interpreteze valorile concrete ale valorilor de inaltime / greutate de pe harta de crestere a copilului tau.
Sunt masurati toti copiii dupa grafice de crestere unice?
Nu. Fetele si baietii sunt masurati dupa grafice de crestere diferite pentru ca ei cresc diferit si cu rate diferite.
Exista un set de grfice de crestere pentru bebelusi, de la nastere pana la 36 de luni. Alt set de grafice este pentru copii intre 2 si 20 de ani. Exista si grafice speciale pentru copiii cu anumite dizabilitati, cum sunt cei cu sindromul Down.
Graficele de crestere la copii includ:
De la nastere pana la 36 luni (3 ani):
La baieti: Inaltimea si greutatea in functie de varsta
La fete: Intaltimea si greutatea in functie de varsta
La fete: circumferinta capului dupa varsta si raportul intre greutate si inaltime
La baieti: circumferinta capului dupa varsta si raportul intre greutate si inaltime
Pentru copii intre 2 si 20 de ani:
Fete: statura si greutatea in functie de varsta
Baieti: statura si greutatea in functie de varsta
Fete: raportul intre inaltime si greutate
Baieti: raportul intre inaltime si greutate
Nu rata nici: Puseu de crestere. Ce sunt puseele de crestere. Care sunt semnele unui puseu de crestere
Ce masuratori se pun intr-un grafic de crestere?
Pana cand copilul are 36 de luni, medicul ii masoara lungimea / inaltimea, greutatea si circumferinta capului.
La copiii mai mari, medicul ii masoara inaltimea, greutatea si masa musculara. Este important sa existe o masurare periodica a copilului pentru a i se vedea imaginea completa a evolutiei sale si a raportului dintre greutate si inaltime.
De ce se masoara circumferinta capului?
La copiii mici, circumferinta capului (lungimea circulara a capului in zona sa cea mai mare) poate da informatii si indicii importante despre dezvoltarea creierului copilului. Daca capul copilului e mai mare sau mai mic decat al celorlalti copii de varsta lui, sau daca circumferinta capului se opreste din crescut sau din contra, creste prea rapid, acesta este un semn important care poate indica o problema de sanatate.
De exemplu, un cap nefiresc de mare poate fi semn de hidrocefalie (asta daca copilul nu cumva seamana cu unul din parinti), o retinere de lichid in interiorul creierului. Un cap care e mai mic decat media poate indica o lipsa de dezvoltare fireasca a creierului sau chiar o stagnare a evolutiei sale.
Cand e cazul sa ne ingrijoram?
Fiecare copil are rata sa de crestere si e o mare greseala sa iti compari copilul cu altul de aceeasi varsta, scotandu-l din contextul lui particular specific. Insa exista cateva elemente dintr-un grafic de crestere al copilului tau ce pot indica unele probleme de sanatate, cum ar fi:
Cand procentul de crestere a greutatii sau inaltimii copilului se schimba brusc fata de rata de evolutie de pana atunci. De exemplu, inaltimea si greutatea in mod constant evolueaza cu 60% fata de controlul anterior pana la 5 ani, dupa care, brusc, dupa 6 ani inaltimea a crescut cu doar 30%, asta poate indica o problema de crestere pentru ca cel mic nu isi urmeaza propria curba de crestere. Multi copii prezinta variatii in cresterea procentuala la anumite momente din dezvoltarea lor. Cum ar fi in copilarie sau la pubertate si acestea deseori pot sa nu aiba niciun motiv medical.
Cand copilul nu creste in inaltime cu aceeasi rata cu care creste si in greutate.
De exemplu, un baiat este mai inalt cu 40% decat copiii de varsta lui, dar este mai gras cu 85% decat ei, asta poate semnala o problema. Pe de alta parte, daca proportional el este si mai inalt si mai solid decat copiii de varsta lui si isi mentine aceasta rata de crestere in timp, acest lucru indica faptul ca este doar un copil mai bine dezvoltat decat altii.
Pentru orice dubii in legatura cu cresterea copilului tau in inaltime si greutate sau cu privire la care model de grafic de crestere este mai bun, cel mai bine este sa discuti cu medicul copilului. El cunoaste evolutia acestuia si vine cu opinii profesioniste specifice pentru copilul tau. Mai ales ca exista un istoric consemnat in fisa sa medicala,.
Care sunt valorile ideale pentru copilul meu?
Nu exista o valoare ideala de inaltime sau greutate pentru un copil. Copiii sanatosi au toate formele si dimensiunile si un copil care are o rata mica de crestere si este in partea inferioara a curbei de evolutie medie pentru varsta sa poate fi la fel de sanatos ca unul care se afla in partea superioara de evolutie a inaltimii sau greutatii varstei sale.
Idealul este ca un copil sa creasca cu aceeasi rata de evolutie, luand in inaltime sau greutate intotdeauna cu aceeasi proportie fata de masuratoarea anterioara. Insa copiii mai cresc si in salturi, luni de zile stagneaza dupa care intai cresc doar in greutate cateva luni si apoi stagneaza greutatea, iar ei cresc in perioada urmatoare doar in inaltime. La fel e valabil si invers, intai se lungesc si dupa aceea pun si ceva kilograme pe ei.
Daca parintele nu isi urmareste copilul cu atentie ca sa depisteze felul de a creste al copilului sau, se poate ingrijora inutil in timpul acestor secvente dispersate de crestere fie doar in inaltime, fie doar in greutate. In general, o problema de sanatate pentru un copil mai mare, care ajunge sa se manifeste ori la nivelul evolutiei inaltimii ori a greutatii, de regula are si alte simptome din care parintele isi da seama ca e ceva in neregula cu copilul sau si poate lua masuri in timp util, pentru binele celui mic.
Foto: Pixabay.com
3 ZODII își vor depăși GREUTĂȚILE în săptămâna 16-22 septembrie, după eclipsa parțială de Lună
Pluto în Capricorn pentru ultima dată în această viața. Va mai reveni aici în 2255. Ce urmează?