Probleme de crestere la bebelusi si solutiile lor. Ce sunt puseurile de crestere care sperie parintii - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Probleme de crestere la bebelusi si solutiile lor. Ce sunt puseurile de crestere care sperie parintii

Sfatulparintilor » Bebeluși » Îngrijire bebelusi » Probleme de crestere la bebelusi si solutiile lor. Ce sunt puseurile de crestere care sperie parintii
Ce sunt puseurile de crestere
Credit foto: Imagine de u_jqskahw9 de la Pixabay

In primul an de viata a bebelusului, cea mai mare preocupare a parintilor este cum creste, cat creste, daca creste bine in greutate si inaltime cel mic. Cresterea bebelusilor este insusi scopul vietii unui proaspat parinte, pana cand lucrurile intra in normal si acesta incepe sa invete ritmul de dezvoltare ale micii fiinte.

Cand vine vorba de cresterea copilului lor, parintii simt, din instinct, cand ceva nu este in regula, desi ca bebelus proaspat venit in lume, nu au la activ foarte mult timp impreuna ca sa ii cunoasca toate particularitatile de crestere.

Bebelusul are perioade in care devine dintr-o data foarte agitat sau pare sa fie infometat tot timpul, ori nu doarme la fel de mult si linistit asa cum o facea cu putin timp in urma.

Uneori apare o combinatie dintre acesti factori. In oricare caz, lucrurile nu sunt stabile cu cel mic si parintele intra in panica instantaneu.

Inainte sa te panichezi  si sa suni pediatrul (ceea ce este indicat oricum sa faci ori de cate ori ai vreun dubiu, fie el si doar in capul tau) ia in considerare varsta bebelusului tau. Ceea ce experimentati poate fi un simplu “hop de crestere”. Cand un bebelus ajunge in jurul varstei de o luna, uneori tot ce vrea sa faca este sa manance continuu, desi asta a facut oricum si in ultimele saptamani de cand s-a nascut. Foamea excesiva este insotita de agitatie si neliniste, asa se manifesta un hop de crestere la sugari.

Citeste si: Puseu de crestere. Ce sunt puseurile de crestere. Care sunt semnele unui puseu de crestere

Hopurile de crestere pot fi uneori dificil de identificat dar, in general, ele apar intre primele zile de cand vii cu bebelusul de la spital

Apoi la o saptamana, la 2 saptamani, la 4-6 saptamani, 12 saptamani, 16 saptamani, 6 luni si 9 luni. Durata acestui hop de crestere este de 3-4 zile la bebelusi.

Dupa ce a implinit un an, copilul va mai putea experimenta hopuri de crestere la fiecare cateva luni – in care are apetit alimentar peste medie insotit de agitatie si de crestere in greutate, urmat de stagnare inclusiv a greutatii si a acestui obicei alimentar – si acest ritm de crestere poate tine asa pana la adolescenta.

Unii copii pur si simplu asa cresc, in asemenea salturi de crestere periodice in care mananca mai mult decat normal, cresc mai mult in greutate decat rata obisnuita, apoi stagneaza pana la urmatorul hop de crestere care poate aparea peste cateva luni sau jumatate de an.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 17/10/2023