Ce trebuie sa stii despre crizele de furie la copii. Sfaturi ca sa le previi - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Ce trebuie sa stii despre crizele de furie la copii. Sfaturi ca sa le previi

crizele de furie la copii

Copiii care l-au luat pe NU in brate

Dupa ce deprind si cateva abilitati verbale, copiii incep sa spuna foarte des NU. Orice ii intrebi raspund NU. Si cand aud o multime de NU, parintii isi cam pierd rabdarea. In acele momente, copiii nu vor sa fie obraznici. Ei nici macar nu isi dau seama  cu adevarat ce inseamna cuvantul. E ceva nou, observa ca primesc reactie din partea celorlalti si il folosesc. In plus, atunci cand sentimentele sunt prea complicate pentru a le exprima in cuvinte (nu poseda un vocabular atat de bogat incat sa le defineasca), aleg varianta cea mai simpla – NU. Partea buna este ca acesta este inceputul independentei si autonomiei. Copiii isi vor da seama incet-incet ca pot sa exprime ce le place si ce nu le place.

Repetitia e mama invataturii

Cu siguranta multi parinti au trecut prin acest episod: Ii repeti la nesfarsit copilului ca nu are voie sa umble la aragaz, sau la televizor, sau cu cutitul etc., si el continua sa o faca, privindu-te fix in ochi. Nervii tai cedeaza la un moment dat, iar de aici si pana la crizele de furie si din partea ta si din partea lui nu mai e decat un pas. La ce ar trebui sa te gandesti pentru a preveni aceste crize? Ei bine, nu uita niciodata ca repetitia e mama invataturii. Copilul, de fapt, nu se joaca cu nervii tai. El vrea sa invete regula. E nevoie sa o repeti de mai multe ori pentru a-i intra bine in cap. In plus vrea sa se asigure ca esti chiar serios, ca nu te schimbi de la o zi la alta, azi se poate, maine nu.

Nu rata nici: Cele 10 reguli pentru a stapani un copil furios. Cum trebuie sa fie „pedepsele”

Sfaturi

Cu timpul, copilul va deveni foarte cooperant, mai ales daca este invatat sa-si gestioneze sentimentele si daca frustrarile nu se acumuleaza din ce in ce mai multe.

Lasa-l sa faca mizerie, lasa-l sa picteze cu mainile, sa se murdareasca, sa imprastie jucariile, sa se joace in noroi. Apoi il inveti ca urmeaza sa faca curat, sa se spele sau sa-si adune jucariile.

Foloseste cat mai putin “NU”. Decat sa-i spui “Nu sta in picioare pe scaun”, spune “Stam in picioare pe podea, pe scaun stam asezati”.

Invata-l cat mai multe sentimente. Copiii mici stiu cuvinte precum rata, minge, etc., dar nu prea sunt invatati cuvinte precum tristete, bucurie, foame, somn.

Prohibitiile frustreaza copilul. In masura in care poti, indeparteaza toate obiectele la care nu vrei sa ajunga. Este mai simplu decat sa-i interzici la fiecare minut sa le atinga.

Nu uita, tu si copilul tau sunteti o echipa. Invata-l de mic importanta colaborarii si a sprijinirii celuilalt.

Te mai poate interesa si: Provocarea suprema a parintilor. Cum sa gestionezi crizele de furie in public

Foto: Pixabay.com

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 24/03/2022