15 sfaturi utile pentru a castiga respectul copilului tau - Pagina 2 din 3 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

15 sfaturi utile pentru a castiga respectul copilului tau

  1. Sa fii ferm nu inseamna sa tipi, insa ridicarea tonului poate fi cateodata utila pentru a accentua necesitatea conformarii cu cerinta ta atat timp cat este insotita de o atitudine controlata. In orice caz, tonul ridicat este bine sa fie folosit doar in situatii limita si sa aiba rol de ultimatum. Daca ridici vocea sau tipi permanent atunci cand iti exprimi cerintele, copilul se va obisnui si nu va mai reactiona.

 

 

  1. Atunci cand situatia impune, ai voie sa iti exprimi enervarea sau chiar furia in urmatoarele conditii: sa nu semene cu isteria sau cu pierderea autocontrolului, si sa folosesti un limbaj adecvat. Este mai bine sa fii autentic pentru a fi credibil decat sa joci un rol care, poate, nu ti se potriveste.

 

 

  1.  Fii sigur pe tine si asuma-ti responsabilitatea atunci cand iei decizii importante pentru copilul tau. Trebuie sa fie foarte clar pentru toata lumea cine si cand decide in aspectele importante si ne-negociabile ale vietii de familie. Sigur ca este necesar sa asculti si parerea copilului, insa decizia finala iti apartine tie, ca parinte. Nu uita insa sa si argumentezi logica din spatele alegerii tale, mai ales daca este contrara cu cea exprimata de copil, insa fara a da impresia ca te justifici.

 

 

  1. Fii tu insuti respectuos cu ceilalti, nu minti, nu jigni si, mai ales, nu accepta sa fii jignit. Spre exemplu, in familiile in care unul dintre parinti il jigneste si il umileste pe celalalt, copiii ajung adesea sa foloseasca acelasi tip de comportament intre ei sau chiar fata de parintele care se lasa umilit. Ce autoritate mai poti avea, ca parinte, daca accepti sa fii “calcat in picioare” in fata copiilor tai?

 

 

  1. Respecta-ti promisiunile atat fata de el, cat si fata de ceilalti membri ai familiei. Nu promite nimic ce nu esti sigur ca vei putea face, iar daca totusi se intampla acest lucru, ofera explicatiile necesare si gaseste o modalitate justa de compensare.

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 07/07/2015