Foarte multi parinti se plang de faptul ca, de cele mai multe ori, trebuie sa apeleze la pedepse pentru a se face ascultati de copiii lor. Cu “vorba buna” nu pare sa functioneze. A castiga respectul unui copil si a tine cont in acelasi timp de principiile de parenting pozitiv pare a fi o treaba complicata. Cum poti sa fii si afectuos si autoritar in acelasi timp? Pare contradictoriu! Intr-adevar, nu este simplu. Iata 15 reguli importante care sa te ajute sa castigi respectul copilului tau pe termen lung si sa ramai, in acelasi timp, un parinte bun, oferite de psihologul pentru copii, Monica Bolocan.
- Nu incerca sa devii prietenul copilului tau. Prietenia se bazeaza pe perceptia de egalitate. Devenind “egal” cu copilul tau, nu mai poti avea pretentia sa iti respecte autoritatea. Copilul tau are suficiente optiuni printre copiii de aceeasi varsta pentru a-si satisface nevoia de prietenie. Il poti ajuta, in schimb, sa isi construiasca prietenii de calitate in care sa invete sa ofere si sa primeasca, sfatuindu-l cum este mai bine sa procedeze in diferite situatii, dar lasandu-i libertatea de decizie in relatiile lui personale.
- Nu tolera obraznicia, minciuna, indolenta si lenea si nu permite escaladarea conflictelor prin discutii si negocieri interminabile. Atunci cand acestea se intampla, pune-le punct imediat, fara exceptie, afisand o atitudine ferma care sa-i sugereze copilului ca a calcat pe un teren minat.
- Fii logic, echilibrat si cu bun simt atunci cand il pedepsesti. Nimic nu frustreaza mai mult un copil ca o pedeapsa nemeritata sau exagerata primita de la parintele sau! Atunci cand copilul te percepe ca fiind injust, respectul lui fata de tine este afectat. In general, bunul simt trebuie sa fie unitatea de masura atat in stabilirea sanctiunilor cat si al recompenselor pentru ca te ajuta sa “calibrezi” comportamentul copilului tau la situatiile reale de viata si sa il motivezi corect.
- Chiar si cand te joci cu copilul tau, pastreaza limitele relatiei voastre. Daca e joaca, nu inseamna ca ii poti permite orice, ca de exemplu sa ti se adreseze pe un ton nepotrivit sau sa te loveasca, chiar si in gluma. Copilul trebuie sa stie in permanenta “cine e seful” si cat isi poate permite sa spuna si sa faca.
- Fii ferm atunci cand iti exprimi cerintele. Nu te ruga de copilul tau sa te asculte, el trebuie sa stie ca nu glumesti iar limbajul tau non-verbal (tonul vocii, atitudinea, privirea, expresia fetei, gesturile) trebuie sa ii indice foarte clar ca vorbesti serios. E bine ca o cerinta sa fie repetata de cel mult doua ori si apoi – invariabil – sa aplici consecinta.
LUNA PLINĂ din Taur din 15 noiembrie 2024 aduce SUCCES răsunător pentru aceste 4 ZODII
VENUS a intrat în CAPRICORN din 11 noiembrie 2024. Mesaj SPECIAL al Universului pentru 4 ZODII