Educatie pozitiva: De ce este bine sa fii un parinte ferm, dar nu autoritar - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Educatie pozitiva: De ce este bine sa fii un parinte ferm, dar nu autoritar

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Educatie pozitiva: De ce este bine sa fii un parinte ferm, dar nu autoritar
parinti autoritari - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - mom-838980_1920

“Dar de ceee?!”

“Pentru ca ASA SPUN EU!”

 

Cate din discutiile cu copilul tau se incheie asa? Poate crezi ca este o idee buna, mai ales ca acest “argument” suprem a fost mai mult decat util generatiilor de dinaintea noastra.

 

Specialistii in psihologia comportamentala au o cu totul alta parere, insa. Potrivit acestora, parintii pot fi impartiti in patru categorii: Parintele autoritar (dictator) care va raspunde de cele mai multe ori “Pentru ca asa spun eu!”; Parintele ferm (democratic) care va raspunde “Hai sa vedem ce putem face”; Parintele neglijent care va raspunde “Nu ma intereseaza!”; Parintele permisiv care va raspunde “Facem cum vrei tu!”.

 

Daca vrei sa fii un parinte pozitiv, telul este sa fii democratic, ferm, un partener pentru copil, astfel incat acesta sa creasca fericit si armonios. Desi nu exista o formula a celui mai bun stil de a fi parinte, psihologii spun ca este indicat ca un copil sa creasca intr-un mediu pozitiv, in care accentul se pune pe dezvoltarea imaginii de sine.

 

Chiar daca esti adeptul stilului parintelui pozitiv, atunci cand ai ajuns la replica “Pentru ca asa spun eu!”, spusa cu naduf si frustrare la capatul rabdarilor, te transformi tot intr-un parinte dictator care, in acel moment, taie orice forma de comunicare cu copilul.

 

Iata ce poti spune in schimb…

 

  1. Raspunsul meu este NU. Sa-ti explic de ce…

Chiar daca ti se pare ca esti parinte si n-ai nevoie sa dai explicatii, in realitate faptul ca-i explici arata faptul ca iti iubesti copilul si ca poti purta o discutie civilizata cu el. Explica-i pe un ton calm si rabdator, astfel incat copilul sa inteleaga si mesajul tau, si faptul ca ai tot timpul deschisa usa comunicarii. In plus, copilul invata lectia respectului. Iti va urma modelul rabdarii si al folosirii unui ton calm, respectuos.

Bonus: cu cat vei vorbi mai mult cu copilul, cu atat acesta va avea un vocabular dezvoltat. Iar data viitoare cand va avea o problema si va refuza sa faca ceva, iti va si spune care este motivul refuzului.

 

 

  1. Nu s-a schimbat nimic de acum 5 minute. Raspunsul meu ramane NU. Sa-ti explic inca o data de ce…

Consistenta este cheia cresterii unui copil echilibrat. Pastreaza-ti tonul vocii calm si explica-i de ce raspunsul tau ramane in continuare NU. Daca, insa, motivele refuzului initial nu mai sunt de actualitate, atunci un nou refuz nu este justificat.

In cazul in care motivele refuzului initial sunt inca in picioare, iar copilul tot insista cu intrebarile ii poti raspunde…

 

 

  1. Ti-am tot raspuns la aceasta intrebare. Ti-am lasat vreodata impresia ca ma razgandesc usor?

In acest fel copilul invata cand e cazul sa renunte si ca nu are sens sa mai insiste cu tot felul de intrebari sau mutrite.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 28/05/2017