Cum sa ingrijesti PLANTE SUCULENTE la tine acasa. 6 SFATURI pentru INCEPATORI - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cum sa ingrijesti PLANTE SUCULENTE la tine acasa. 6 SFATURI pentru INCEPATORI

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Utile, idei pentru casa » Cum sa ingrijesti PLANTE SUCULENTE la tine acasa. 6 SFATURI pentru INCEPATORI
plante suculente

Daca iti doresti sa ai in casa plante suculente, probabil ca ai auzit ca sunt foarte usor de intretinut. Si, totusi, nu e chiar atat de simplu. Atunci cand ai grija de plante suculente trebuie sa ai in minte locul in care acestea traiesc: desertul. Iar in desert ai parte de soare din plin si putina ploaie

Iata 6 sfaturi pentru incepatori care sa te ajute sa ai grija de plante suculente!

1. Alege plante suculente potrivite pentru tine si casa ta

Una din cele mai mari frici ale unui incepator intr-ale gradinaritului este sa nu omoare planta. Chiar daca necesita mai putina ingrijire decat alte plante, plantele suculente au si ele nevoie de atentie. De exemplu, suculentele iubesc gradinile exterioare, soarele torid. Daca nu ai un astfel de spatiu si vrei sa le tii in apartament, e bine sa stii ca exista varietati de plante suculente care tolereaza spatiile inchise si umbra. Printre acestea se numara: Haworthia (care nu agreeaza lumina directa a soarelui), Senecio sau Coada magarului (care se dezvolta foarte bine la umbra). Nu uita, chiar daca tii plantele in casa, ar trebui sa le aduci la o fereastra luminoasa 4-6 pe zi.  

Daca plantezi suculentele afara, dar vrei sa fie mai rezistente, alege Sempervivum sau cactus. Sempervivum rezista inclusiv la temperaturi negative.

2. Cand si cum se uda plantele suculente

Udarea plantelor suculetes este foarte importanta. Cum spuneam, habitatul lor natural este desertul, cee ace inseamna ca pot inmagazina foarte multa apa in Frunze si au o toleranta mare la caldura. De aceea, suculentele nu au nevoie de atat de multa apa, precum plantele normale.

Uda suculentele numai cand solul din ghiveci este total uscat. Poti folosi un aparat special de masurare a umiditatii solului sau poti infige un bat de frigaruie in sol. Daca pamantul care se lipeste de bat, pare umed, inseamna ca nu a sosit inca momentul sa uzi planta. O planta suculenta se poate uda o data la o saptamana si chiar o data la 10-14 zile, in functie de specie, clima si temperatura ambientului.

Atentie! NU se uda frunzele suculentelor. Se uda numai solul. Daca uzi si frunzele, acestea pot putrezi, mai ales daca in casa (sau afara) este o umiditate crescuta.

Te poate interesa: Plante de apartament. 8 motive pentru care ar trebui le ai in casa. Si NASA le recomanda!

3. Alege un ghiveci cu drenaj

Ghivecele de teracota cu drenaj sunt excelente pentru suculente. Acestor plante nu le place sa stea prea mult itmp in umezeala, de aceea este indicat ca apa sa se scurga prin drenajul ghiveciului.

4. Alege sol special pentru suculente

Plantele suculente nu se dezvolta bine pe solul normal. De aceea, atunci cand vrei sa ingrijesti o astfel de planta, trebuie sa ai pamant special pentru ea. Un sol care mentine umezeala prea mult timp va contribui la putrezirea radacinilor.

Citeste si: Feng shui: Plante de apartament care atrag energii pozitive si energii negative

5. Lumina si temperatura

Plantelor suculente le place soarele, dar ar fi de preferat sa nu le tii mai mult de 4-6 ore in lumina. Le poti muta intr-un loc unde sa aiba parte de lumina, dar nu atat de puternica. Atunci cand obseri ca planta suculenta se deschide, iar distanta dintre frunze se largeste, este un semn clar ca planta a stat prea mult la umbra si are nevoie imediata de soare.

Temperatura ideala pentru suculente este intre 15 si 27 de grade Celsius. Daca tii plantele afara, este indicat sa le aduci in casa daca temperatura scade sub 4 grade.

6. Curata plantele suculente

Insectele si daunatorii isi fac casa in frunzele moarte ale suculentelor, de aceea esteindicat sa le cureti de fiecare data cand le observi. In acest fel, planta ramane sanatoasa si fericita. Indeparteaza frunzele uscate sau putrezite si verifica permanent radacinile.

Sursa: succulentsbox.com

Imagine de Pexels de la Pixabay

Cuvinte cheie:
Data articol: 18/10/2020