De ce e bine sa faci sport. Beneficiile pentru sanatate si frumusete ale sportului - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

De ce e bine sa faci sport. Beneficiile pentru sanatate si frumusete ale sportului

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » De ce e bine sa faci sport. Beneficiile pentru sanatate si frumusete ale sportului
De ce e bine sa faci sport - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - sport-2250970_1920
Credit foto: Imagine de 5132824 de la Pixabay

Nu mai este o noutate pentru nimeni faptul ca sportul este benefic atunci cand vrei sa slabesti sau sa-ti tonifici musculatura. Pe langa beneficiile pentru silueta, practicarea sportului mai aduce o multime de beneficii sanatatii, unele dintre acestea prea putin cunoscute oamenilor. Descopera, in cele ce urmeaza, de ce e bine sa faci sport si in ce momente ale zilei este bine sa-l practici pentru maximum de beneficii.

Daca este practicat cu regularitate, de doua-trei ori pe saptamana, sportul regleaza metabolismul, reduce stresul, combate insomnia, imbunatateste circulatia, previne diabetul, bolile cardiovasculare, reumatismul si osteoporoza. Pentru ca in timpul desfasurarii activitatii fizice creierul este mai bine oxigenat decat in perioadele de repaus, functionarea sistemului nervos este imbunatatita, iar anxietatea si depresia sunt semnificativ diminuate.

Studiile au demonstrat faptul ca persoanele care fac miscare de patru-cinci ori pe saptamana au un risc cu pana la 40% mai mic sa dezvolte tumori canceroase.

Citeste si: De ce e bine sa alergi. Beneficii pentru sanatatea fizica si mentala

De ce e bine sa faci sport

In cele ce urmeaza, iti vom prezenta cele mai importante beneficii aduse de sport sanatatii fizice si psiho-emotionale. Iata, asadar, de ce bine sa faci sport:

  • Imbunatateste performantele intelectuale, datorita faptului ca faciliteaza transportul substantelor necesare, in special a oxigenului, la creier. Totodata, creste capacitatea de concentrare;
  • Reduce stresul si ajuta la gestionarea emotiilor negative. In timpul antrenamentelor, creierul secreta endorfine, hormoni responsabili de starea de bine;
  • Asigura necesarul de energie al organismului. Desi, la prima vedere, in timpul unei activitati fizice se depune mult efort care inseamna consum de energie, in realitate, se intensifica circulatia sangelui catre organe, ceea ce contribuie la refacerea rezervelor de energie;
  • Imbunatairea circulatiei sangvine are, totodata, ca efect buna functionare a inimii;
  • Imbunatateste imunitatea, prevenind, astfel, dezvoltarea bolilor cardiovasculare, diabetului, osteoporozei;
  • Faciliteaza socializarea, in spatele nevoii de socializare aflandu-se, de fapt, nevoia de apartenenta la un grup, una dintre nevoile de baza ale omului.


Te mai poate interesa: De ce e bine sa bei apa dimineata. Beneficiile majore pe care consumul de apa dupa trezire le aduce sanatatii si frumusetii

In ce moment al zilei este recomandat sa faci sport

Acum ca ai aflat de ce e bine sa faci sport, descopera si cand anume este recomandat sa-l practici. Ca sa profiti din plin de toate beneficiile aduse de activitatea fizica, este bine sa o desfasori in anumite momente ale zilei.

Sportul practicat dimineata, intre orele 7.00 – 9.00, te ajuta sa ai energie intreaga zi. Dupa cum am spus deja, sportul ajuta la eliberarea endorfinelor, hormonii starii de bine. Altfel spus, o zi inceputa cu sport va fi garantat o zi foarte buna. Pentru ca activitatea fizica sporeste capacitatea de concentrare, vei avea un randament mult mai bun la serviciu.

In plus, iti va fi mult mai usor sa fii consecvent pentru ca oricum dimineata nu ai atat de multe de facut ca seara.

Pe de alta parte, sportul practicat in a doua parte a zilei are mai multe dezavantaje decat avantaje. Principalul avantaj este acela ca te ajuta sa te relaxezi dupa o zi obositoare la serviciu. Insa, dat fiind faptul ca sportul vine la pachet cu o infuzie de energie, de care nu prea mai ai nevoie cu cateva ore inainte sa te culci, este foarte probabil sa iti tulbure somnul.

In plus, vei fi mult mai tentat sa renunti la portia de sport de seara, fie din pricina oboselii acumulate pe parcursul zilei, fie ca urmare evenimentelor care pot aparea. Seara este mult mai probabil sa fii nevoit sa participi la diverse evenimente care sa te distraga de la rutina ta, posibilitate care, dimineata, este mult redusa.

Imagine de 5132824 de la Pixabay

Data articol: 06/01/2023