Atacuri de panica. Ce sunt, ce simptome au si cum sa le opresti - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Atacuri de panica. Ce sunt, ce simptome au si cum sa le opresti

atacuri de panica - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - portrait-1634421_1920

Atacuri de panica – Sfaturi sa le opresti

Atacurile de panica pot fi infricosatoare, insa exista strategii care te pot ajuta sa le opresti.

 

1.      Respira adanc

Daca esti hiperventilat, atacul de panica exacerbeaza teama. De aceea, respiratia adanca poate reduce simptomele in timpul atacului de panica. Daca iti vei putea controla respiratia, iti vei putea controla si atacul de panica.

 

2.      Recunoaste atacul de panica

Este un atac de panica, nu un atac de cord. Deci va trece, nu vei muri. Daca vei constientiza acest lucru te vei putea calma mai usor.

 

3.      Inchide ochii

Cele mai multe atacuri de panica sunt declansate de ceva din jurul tau. Deci, este nevoie sa reduci stimulii. Poti face acest lucru inchizand ochii pur si simplu si respirand profund.

 

4.      Concentreaza-te pe un obiect sau o situatie familiara

Cand simti ca te cuprinde un atac de panica, este recomandat sa te concentrezi pe o situatie care iti produce placere. De exemplu, inchipui ca iti scufunzi talpile in nisipul marii sau ca simti textura fina a unei esarfe din matase. O senzatie specifica te poate distrage de la atacul de panica. De asemenea, in timpul atacului poti fixa un obiect la care sa te uiti, distragandu-ti atentia de la atac.

 

5.      Tehnici de relaxare

Pe langa exercitiile de respiratie profunda, mai poti exersa si tehnicile de relaxare musculara. Concentreaza-te pe relaxarea muschilor degetelor, ai palmelor, ai bratelor si tot asa pana iti relaxezi toti muschii din corp.

 

6.      Imagineaza-ti o scena fericita

Care este imaginea celui mai relaxant loc din lume pentru tine? Daca ai aceasta imagine in cap, atunci cand simti ca te cuprinde panica, gandeste-te la el. Incearca sa vezi cat mai multe detalii ale locului respectiv.

 

7.      Fa exercitii fizice usoare

Endorfinele pe care le elibereaza creierul in timpul exercitiilor fizice te pot tine departe de atacurile de panica. Alege exercitiile fizice usoare precum plimbarea sau inotul.

 

8.      Tine tot timpul levantica la tine

Levantica este o un excelent adjuvant in reducerea stresului. Poarta tot timpul levantica la tine. Si cand simti ca se poate declansa un atac de panica, scoate levantica din buzunar. Pot fi flori sau ulei esential, efectul de calmare este acelasi. Ceaiul de levantica sau cel de musetel au, de asemenea, efecte calmante, dar nu le consuma daca iei medicamente pentru reducerea anxietatii.

 

9.      Repeta o mantra

Creeaza-ti o mantra simpla sau cauta una care sa te inspire cel mai mult si rosteste-o cand simti ca te cuprinde panica sau chiar in timpul atacului de panica. Poate fi si “Va trece repede!”, fraza pe care sa ti-o repeti in continuu pana cand trece criza.

 

Atacuri de panica – Sfaturi sa le previi

Desi nu se cunosc exact cauzele declansarii lor, specialistii spun ca sunt anumite lucruri pe care le poti face pentru a limita frecventa lor.

1.      Informeaza-te despre panica si anxietate

Cu cat stii mai multe lucruri despre panica si anxietate, cu atat mai usor iti va fi sa le gestionezi. Nu esti nebun, n-ai luat-o razna. Sunt situatii pe care doar trebuie sa le gestionezi mai bine.

2.      Evita fumatul, alcoolul si cafeina

Se pare ca aceste “vicii” provoaca atacuri de panica. Fii atent si la medicamentele cu efect stimulant.

3.      Invata tehnici de respiratie si relaxare

Tehnicile de respiratie si relaxare sunt foarte importante in reducerea simptomelor anxietatii. Practicandu-le zi de zi riscuriile declansarii unor atacuri de panica scad.

4.      Nu te izola

Simptomele anxietatii se inrautatesc atunci cand te simti singur. Nu te izola, nu trebuie sa-ti fie rusine de ceea ce ti se intampla. Esti un om normal, nu te ascunde de rude, prieteni, colegi. Ba, mai mult, te poti intalni mai des cu oameni pozitivi, glumeti, care sa-ti ridice starea de spirit.

5.      Fa miscare

Exercitiile fizice regulate te elibereaza de stres si anxietate. Daca nu poti face cel putin 30 de minute de exercitii fizice in fiecare zi, incearca reprize a cate 10 minute. Aerobicul, dansul, plimbarile, inotul, alergarile sunt foarte eficace.

6.      Odihneste-te

Somnul insuficient sau de calitate proasta poate inrautati simptomele anxietatii. De aceea, 7-9 ore de somn pe noapte sunt mai mult decat necesare.

 

Tratament pentru atacurile de panica

Daca suferi de atacuri de panica, cere ajutor specializat. Tratamentul poate insemna sedinte de consiliere psihologica si chiar medicamente antidepresive.

Pe langa acestea, practica sfaturile de mai sus.

 

 

Primul ajutor in caz de atac de panica

Daca vezi pe cineva care are un atac de panica, trebuie sa iei masuri pentru a-l ajuta. NU-i spune sa se calmeze pentru ca il vei stresa si mai rau. Ramai calm, intelege situatia, nu judeca si urmeaza acesti pasi.

1.      Fa exercitii de respiratie cu ea

Gaseste un loc linistit unde poti duce persoana respectiva, apoi ghideaza-o sa respire profund pret de cateva minute.

2.      Fa miscare cu ea

Ridicati-va si scuturati mainile, picioarele, bateti pas de defilare. Nu doar ca se vor elibera endorfine in organism, dar ii vei si muta focusul in alta directie.

3.      Distrage-i atentia

Pune persoana respectiva sa-ti descrie ce vede in jur, 5 obiecte, 5 persoane despre care sa dea cat mai multe informatii.

4.      Incurajeaz-o sa ceara ajutor specializat

Indiferent daca persoana care a avut atacul de panica este cineva cunoscut sau nu, incurajeaza-o sa mearga la medic. Cand isi va reveni, se va jena si este indicat sa iti arati suportul.

 

Sursa: helpguide.org, healthline.com

Citeste continuarea: 1 2

Cuvinte cheie:
Data articol: 24/10/2018