Rusinea este toxica sau te ajuta? Afla cum poti folosi rusinea in favoarea ta - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Rusinea este toxica sau te ajuta? Afla cum poti folosi rusinea in favoarea ta

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Dezvoltare personala » Rusinea este toxica sau te ajuta? Afla cum poti folosi rusinea in favoarea ta
Rusinea este toxica sau te ajuta

Rusinea a capatat un renume negativ in ultima vreme. Rusinea a devenit o mostenire coroziva in urma unei agresiuni sexuale. Rusinea a devenit o prelungire a comportamentului abuziv al unor parinti toxici. Rusinea este o arma manuita de intolernati impotriva celor care sunt altfel. Rusinea este instrumentul favorit al batausilor de pretudindeni prin care scad increderea de sine a victimelor lor. De aici s-a tras concluzia ca rusina este ceva de rau.

Functiile rusinii

Totusi, conform studiilor realizate de psihologi, sociologi, istorici, rusinea a fost, de-a lungul istoriei, o forta pentru bine. Fiintele umane si-au dezvoltat capacitatea de a simti rusine deoarece acest sentiment a ajutat la promovarea coeziunii sociale. Rusinea a evoluat de-a lungul mileniilor, de pe cand oamenii traiau in triburi mici, cand supravietuirea depindea de cooperarea stransa dintre oameni si de respectarea asteptarilor tribale pentru un anumit tip de comportament. Membrii care incalcau aceste reguli erau ocoliti si umiliti. Frica de aceasta experienta rusinoasa ii incuraja pe toti membrii sa respecte regulile si sa lucreze impreuna pentru binele tribului. “Functia durerii este de a ne impiedica sa ne ranim. Functia rusinii este de a ne impiedica sa distrugem relatiile sociale sau de a ne motiva sa le reparam”, a declarat Daniel Sznycer, coordonatorul unui studiu publicat in revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

Reguli si valori morale in societate

De-a lungul istoriei, societatile de pretudinteni s-au folosit de rusine pentru a-si exprima valorile si pentru a impune asteptari cu privire la modul inc are membrii comunitatii ar trebui sa se comporte unii cu altii. Desi adesea definite ca fiind prea restrictive, asa cum au fost in Statele Unite in anii ’50, aceste asteptari au facut posibil ca fiintele umane sa traiasca impreuna, sa coopereze si sa prospere. Prin cartografierea teritoriului comportamental supus rusinii si apoi evitandu-i pe cei care incalca aceste reguli, se definesc si se pastreaza valorile comune ale societatii respective. Onestitatea si spiritul civic sunt doua trasaturi puternic impuse prin rusine. Cei care tradeaza aceste valori sunt incurajati sa se corecteze pentru a putea sa se reintegreze in societate.

Aceste valori se pot schimba in timp. Comportamentul considerat acceptabil intr-o epoca poate deveni rusinos in alta. De exemplu, miscarea MeToo. Barbati proeminenti care odinioara au abuzat sexual femei folosindu-se de puterea si influenta lor, au fost adusi, in zilele noastre, in fata oprobiului public. Rusinea are in acest moment un efect pozitiv, servind la descurajarea unui astfel de comportament de pradator si la incurajarea unui respect mai mare pentru femei.

Citeste si: Se poate intampla oricui. 5 situatii pentru care n-ar trebui sa-ti fie rusine

Reversul medaliei

Desigur, exista si o alta latura. In perioadele de schimbari masive, rusinea poate deveni o arma de diviziune. A deveni un cliseu sa descriem politica Americana ca fiind “tribala”. Totusi, privind lucrurile din aceasta perspectiva poti intelege cum functioneaza rusinea in politica de azi.

Rusinea nu ne mai unifica prin definirea unor valori acceptabile. In schimb ne imparte in grupuri separate care folosesc rusinea pentru a-l defini pe celalalt. Pentru a identifica ce ne deosebeste de ceilalti, ca si cand unii ar fi plini de virtuti, iar ceilalti nu merita decat dispretul. Acesta este unul dintre motivele pentru care conflictele politice pot parea imposibil de rezolvat. In loc sa se raspunda la criticile legitime, este mai normal sa ii faci de rusine pe ceilalti. Aceasta este o tehnica evaziva numita “contra-rusine”.

Desi este adesea caracterizeaza ca un sentiment psihologic distructiv, rusinea ii poate ajuta pe oameni sa-si defineasca propriile valori si sa le dezvolte. Dar, pentru acest lucru, va trebui sa facem diferenta intre rusinea legitima si rusinea toxica. Astfel incat rusinea sa ne ajute sa ne dezvoltam.

GHID nou: Cum sa fii cu ADEVARAT BINE cu TINE in pielea ta. Sute de idei pentru o viata armonioasa. Il poti cumpara de aici

Cand este rusinea arma binelui?

Rusinea joaca un rol vital si constructive in guvernarea relatiilor interpersonale. Parintii folosesc in mod regulat rusinea pentru a-si invata copiii despre ceea ce est acceptabil intr-un comportament si ce nu, cu scopul de a se adapta “tribului” in care traieste. Rusinea este folosita pentru a-i invata pe copii cum se salute, cum se vorbeste in societate, cum se multumeste, cum se imparte.

In Shame: The Exposed Self, profesorul Michael Lewis, de la Universitatea Rutgers a observant ca atunci cand un parinte isi invata copiii bunele maniere folosesc rusinea la nivel subtil. Fraze precum “Nu este frumos sa smulgi jucaria lui X” sau “Asteapta-ti randul, sunt alti copii inaintea ta!” sunt insotite de un ton si o mimica de dezaprobare de care parintii nu sunt deseori constienti. Fac acest lucr instinctiv. Aceasta modalitate de a comunica este o tactica de inducere a rusinii care pentru copii este dureroasa. Asa cum stramosii nostri se conformau asteptarilor tribului din care faceau parte pentru a evita rusinea, asa si copilul va creste si va invata sa respecte regulile si sa aiba comportamentele acceptate pentru a evita sa intre in colimatorul societatii.

La maturitate, aceasta rusine va cotnribui la stabilirea propriilor asteptari si valori dupa care ne traim viata. Sentimentul de rusine apare cand nu ai reusit sa respecti propriile standarde. In acest fel, rusinea te ajuta sa evoluezi, sa devii mai bun. Daca cineva se rusineaza ca a baut peste masura la o petrecere, este foarte posibil ca sa nu mai repete acest comportament.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 11/06/2023