Retete de post #21: Batoane energizante cu stafide si goji
Ingrediente Batoane energizante cu stafide si goji
200 gr fulgi de ovaz
100 gr stafide
100 gr fructe goji
100 gr miere de albine Dulceata florilor
100 gr margarina sau unt pentru cei care nu tin post
Mod de preparare Batoane energizante cu stafide si goji
Intr-un bol punem fulgii de ovaz, stafidele si fructele goji.
Adaugam margarina sau untul topit si mierea de albine.
Amestecam bine compozitia.
Asezam compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si nivelam.
Incingem cuptorul in prealabil si dam la cuptor pentru circa 10-15 minute. Lasam sa se raceasca in tava apoi taiem batoanele cu un cutit foarte bine ascutit.
Pofta buna!
Retete de post #22: Melcisori cu nuca
Ingrediente Melcisori cu nuca
500 gr faina
250 ml apa calduta
1 plic drojdie uscata
4 linguri miere
25 gr margarina
300 gr miez nuca pisat
200 gr zahar
Mod de preparare Melcisori cu nuca
Dizolvam pliculetul de drojdie in putina apa calduta, apoi adaugam putina faina. Obtinem o maia pe care o punem la dospit pana isi dubleaza volumul.
Diluam mierea in apa si adaugam margarina topita. Adaugam maiaua, omogenizam , apoi treptat punem faina.
Framantam pana obtinem un aluat omogen de consistenta plastelinei.
Lasam la dospit pana isi dubleaza volumul apoi intindem o foaie pe care presaram miezul de nuca amestecat cu zaharul.
Rulam cat mai strans ca pe o rulada si taiem cu un cutit foarte ascutit rulouri aproximativ egale.
Le punem in picioare in tava tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei sau margarina si le mai lasam circa 30 minute sa creasca.
Le ungem cu un sirop din apa si zahar ca sa se rumeneasca frumos . Daca nu tineti post le ungeti cu galbenus de ou batut cu cateva linguri lapte.
Le lasam la cuptor pana se rumenesc.
Cand sunt gata ii ungem cu sirop din apa cu zahar pentru aspect. Zaharul se pune dupa gustul fiecaruia.
Pofta buna!
Retete de post #23: Tocănița Sfintei Vineri
Ingrediente tocanita de cartofi Sfata Vineri
2 cepe, 2 morcovi, 2 ardei grasi, 3 rosii, o telina, 100 g arpagic, 150 g ciuperci, 3 cartofi, 100 g masline (facultativ), 60 g orez, 50 ml vin alb, 100 ml untdelemn, o legatura de patrunjel verde, sare, piper.
Mod de preparare tocanita de cartofi Sfata Vineri
Morcovii, telina si cartofii se curata, se spala si se taie in felii subtiri. Ceapa se toaca marunt si se inabusa in untdelemnul incins, impreuna cu radacinoasele si cartofii. Cand au inceput sa se inmoaie, se opareste arpagicul (curatat si spalat) si se adauga in tigaie. Se mai pun ardeii, cubulete, si ciupercile – taiate felii sau cuburi mari. Dupa ce au fiert inabusit in zeama lasata de ciuperci (se adauga, la nevoie, putina apa calda sau supa de legume), se pune orezul si, daca se doreste, masline. Se completeaza cu apa calda sau supa de legume si se lasa la fiert inca 20 de minute.
Rosiile se opresc, se despieliteaza si se toaca marunte. Se pune totul intr-un vas termorezistent sau intr-o cratita (inclusiv vinul si rosiile) si se da la cuptor la foc mic sau in rola pentru inca un sfert de ceas.
Se scoate vasul, se asezoneaza cu patrunjel tocat si se serveste calda. (mai multe retete gasesti aici)
Pofta buna!
Retete de post #24: Ciuperci țărănești
Ingrediente Ciuperci țărănești
500 g ciuperci,
o ceapă,
două linguri de untdelemn,
o lingură de făină,
sare,
piper,
o legătură de mărar;
facultativ: 100 g smântână.
Mod de preparare Ciuperci țărănești
Se curăță ciupercile, se spală bine și se taie felii. Se opăresc cu apă clocotită, se scurg și se pun într-o cratiță împreună cu o ceapă tocată foarte fin și untdelemn. Se lasă să se prăjească pentru câteva minute, apoi se pune peste ele o lingură de făină, desfăcută în puțină apă (dacă este permis și nu e zi de post, se poate adăuga și smântână). Se presară sare, piper și mărarul tocat mărunt și se lasă să fiarbă în cuptor (sau în rolă) o oră.
Pofta buna!
Retete de post #25: Musaca de post, ca la manastire
Ingrediente Musaca de post, ca la manastire
7-8 cartofi mai mari,
3-4 morcovi mari,
2-3 cepe,
400 g ciuperci albe de cultură,
o linguriță de amidon,
sare, ulei pentru prăjit,
două roșii
o legătură mică de pătrunjel verde.
Mod de preparare Musaca de post, ca la manastire
Cartofii se taie în rondele groase de jumătate de centimetru, se prăjesc în ulei, după care se scot pe un șervet absorbant și se lasă la scurs.
Morcovii, tăiați rondele, ceapa – tăiată fideluță și ciupercile, tăiate în felii mai mari se călesc la rândul lor, lăsându-le până scade zeama destul, iar la sfârșit se pune sare după gust și o linguriță de amidon pentru a lega compoziția.
Într-un vas termorezistent (de opreferat într-un vas de lut, pentru că prinde un gust mai bun) se pune un strat de cartofi, unul de umplutură și iarăși un strat de cartofi. Deasupra se așază frumos felii grpase de roșii și pătrunjel tocat mprunt (cine dorește poate stropi musacaua cu suc de roșii preparat în casă).
Se dă la cuptor pentru 10-15 minute, cât să se rumenească. Se servește caldă sau rece.
Gasesti si alte retete delicioase pe AntenaSatelor.ro.
Pofta buna!
Retete de post #26: Taitei scursi cu nuca si portocala
Ingrediente Taitei scursi cu nuca si portocala
(pentru 2 portii)
200g faina, 50 ml apa calda, un praf de sare, 100 g margarina, 200 g miez de nuca, 3 linguri zahar mai grunjos sau miere de albine (dupa preferinta), o portocala, un praf de scortisoara, un praf de sare.
Mod de preparare Taitei scursi cu nuca si portocala
1. Se framanta faina cu apa calda si un praf de sare pana ce obtinem un aluat vartos pe care il intindem cu sucitorul intr-o foaie subtire de aluat din care taiem taiteii. Se pun taiteii la fiert in apa clococotita cu sare, cca. 5 minute dupa care se scurg si se clatesc cu apa rece. Se lasa in strecuratoare sa se scurga bine.
2. Intr-o tigaie incingem un pic margarina apoi adaugam coaja de portocala taiata fasii foarte subtiri, le lasam cam un minut amestecand continuu apoi le scoatem si le pastram pentru decor. In margarina incinsa adaugam taiteii scursi bine si ii amestecam continuu usor cam 3 minute dupa care adaugam si portocala taiata cubulete mici. Mai amestecam 1-2 minute si oprim focul. Adaugam in taitei si miezul de nuca maruntit amestecat cu zaharul si scortisoara si amestecam usor.Se servesc calzi sau reci ,sunt la fel de deliciosi!
Pofta buna!
Retete de post #27: Biscuiti digestivi cu miere si scortisoara
Ingrediente Biscuiti digestivi cu miere si scortisoara
100 gr tarate de ovaz
100 gr faina integrala
150 gr margarina vegetala moale
100 gr miere de albine Dulceata Florilor
1 lingurita scortisoara
1 lingurita praf copt
Mod de preparare Biscuiti digestivi cu miere si scortisoara
Punem intr-un vas taratele de ovaz, faina, praful de copt si scortisoara. Adaugam margarina moale si mierea.
Framantam bine cu mainile pana obtinem o compozitie omogena. Dam la frigider pentru cel putin jumatate de ora.
Aplatizam bila de aluat cu mana si o asezam pe suprafata de lucru pe care am presarat tarate de ovaz. Presaram si deasupra tarate si intindem foaia cu sucitorul. Decupam biscuitii cu o forma.
Ii desprindem cu grija si ii punem in tava.
Punem biscuitii in cuptorul incalzit in prealabil si ii coacem circa 5-10 minute.
Pofta buna!
Retete de post #28: Placinta cu dovleac
Ingrediente Placinta cu dovleac
Aluat foietaj – 1buc,
Dovleac – 1buc,
Zahar – 1 pahar,
miere de albine
Mod de preparare Placinta cu dovleac
Dovleacul se spala, se curata de coaja, samburi, se portioneaza si se da prin razatoare. Intr-o tigaie se pun dovleacul, apa, zaharul. Se pune la foc mediu, se amesteca din cand in cand. Intre timp se unge un vas yena cu ulei se asaza aluatul foietaj si se adauga compozitia de dovleac. Aluatul ramas in plus se taie fasii si se asaza peste compozitia de dovleac. Se unge cu miere de albine si se introduce la cuptor cca. 45minute. Se presara zahar pudra si se serveste.
Pofta buna!
Retete de post #29: Painici Laugenbrot
Ingrediente Painici Laugenbrot
1 kg faina
500 ml apa
50 gr drojdie
60 ml ulei
1 lingura zahar
1 lingura sare
2 l apa
12 linguri bicarbonat
4 linguri sare
Mod de preparare Painici Laugenbrot
Punem faina intr-un vas. Frecam drojdia cu zaharul si o dizolvam in apa calduta. Turnam peste faina.
Incepem sa framantam si adaugam treptat uleiul si sarea.
Framantam pana obtinem un aluat elastic pe care il lasam 30 minute la dospit.
Formam mai multe chifle rotunde. Eu le-am facut mai mari si mi-au iesit 15 buc, ideal ar fi sa faceti cam 30 bucati.
Punem apa cu bicarbonatul si sarea pe foc si cand clocoteste introducem painicile (eu am pus cate doua) pentru cateva secunde in apa oparita.Le scoatem direct pe tava pe care am pus hartie de copt.
Crestam cu un cutit si presaram susan, chimen, mac, sare, etc.
Punem painicile in cuptorul incins si le lasam pana se rumenesc.
Perfecte dimineata la micul dejun, la serviciu pentru pachetel sau la scoala pentru gustarea celor mici!
Pofta buna!
Retete de post #30: Sarmale de post cu miez de nuca
Mod de preparare Sarmale de post cu miez de nuca
Aveti nevoie de varza murata pe care o puneti la desarat in apa si apoi alegeti foile pentru sarmale.
Orezul se alege si se spala. ceapa, morcovul, telina se curata se spala si se dau prin razatoare.
Nuca se da prin masina de tocat sa fie marunta.La tocatura se mai adauga zarzavat verde (patrunjel, marar),condimente (sare, piper, cimbru, oregano),bulion.
Aceste ingrediente se pot cali daca nu aveti probleme cu stomacul (eu nu le calesc pt ca mananca si copilul si le prefer fara calire).
Daca alegeti sa caliti trebuie lasata tocatura la racit inainte de a forma sarmalele in foi de varza.
Dupa formarea sarmalelor in foile de varza se aseaza in vasul in care urmeaza sa le fierbeti, se adauga apa si dupa gust suc de rosii.
Pofta buna!
Si mai multe retete de post delicioase gasesti aici.
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie