Shop
Ultimele 100 de articole

Retete de post: 30 de preparate populare pentru Postul Craciunului

14 noiembrie 2018, , Vizualizări: 52,030
Retete de post - Placinta cu ciuperci

Retete de post. Suntem in plin post. Cum restrictiile sunt numeroase, inspiratia te poate lasa balta, fix cand te grabesti sa faci ceva de mancare.

 

Iata 30 de retete de post pe care ti le facem cu drag pentru a-ti usura munca in prepararea unor retete de post rapide si delicioase.

 

Retete de post #1: Tocanita de ciuperci

Tocanita de ciuperci

Ingrediente Tocanita de ciuperci

1 kg de ciuperci
2 ardei grasi rosi
3 cepe
2 morcovi
200 g pulpa de rosii
cimbru
patrunjel
sare
piper
200 ml vin alb
2 linguri de faina

Mod de preparare Tocanita de ciuperci

Ciupercile le curatam, le spalam, dupa care le taiam felii. Calim ceapa in putin ulei incins, cand a devenit aurie adaugam morcovii dati prin razatoare. Dupa ce s-a calit putin impreuna cu ceapa adaugam ardeii tocati, rosiile pasate, ciupercile si vinul.

Lasam sa fiarba putin impreuna, dupa care adaugam apa cat sa acopere ciupercile. Adaugam cimbrul si acoperim oala, lasam sa fiarba la foc mic amestecand din cand in cand.  Faina o amestecam cu putina apa dupa care adaugam peste ciuperci si lasam sa fiarba cca 10 minute. La final potrivim de patrunjel si condimente dupa gust

Pofta buna!

 

Retete de post #2: Mancare de gutui

Mancare de gutui

Ingrediente Mancare de gutui

2 gutui
1 lingura de faina
5-6 linguri de zahar (daca gutuile sunt mai acrisoare, atunci puteti pune mai mult zahar )
80 ml ulei

 

Mod de preparare Mancare de gutui

Se spala gutuile, dupa care se taie felii, nici prea groase nici prea subtiri.
Incingem uleiul, peste care vom pune feliile de gutui si le prajim pe ambele parti, pana devin aurii, procedura dureaza cam 5-7 minute.
Adaugam apa cat sa le acopere si le lasam sa fiarba 5 minute, la foc mediu.

Intre timp pregatim caramelul din cele 5-6 linguri de zahar, pe care-l punem peste gutui, amestecand usor .
Amestecam faina cu putina apa si facem un rantas, pe care-l turnam peste gutui, amestecand cu grija pentru a nu se forma cocoloase si mai lasam 2-3 minute, dupa care oprim focul.
Eu am asezonat-o cu menta proaspata.
Se poate manca atat calda, cat si rece.
Pofta buna!

 

Retete de post #3: Parjoale de cartofi

Parjoale de cartofi

Ingrediente (pentru 20 bucati) Parjoale de cartofi

4 cartofi

2 morcovi

2 linguri margarina/unt

2 linguri faina

100 gr pesmet

patrunjel verde

sare, piper, condimente

 

Mod de preparare Parjoale de cartofi

Se curata cartofii si morcovul, se taie cubulete si se pun la fiert cu doua linguri de unt/margarina si putin delicat. Dupa ce au fiert se scot din apa si se paseaza cu furculita astfel incat sa ramana bucatele micute de cartof si morcov.

Se iau cu lingurita gramajoare din compozitie, se modeleaza, apoi se tavalesc prin pesmet.

Se prajesc chiftelutele in ulei incins.

Dupa ce se prajesc se scot pe servetele ca sa absoarba excesul de ulei.

Pofta buna!

 

 

Retete de post #4: Ciuperci pe pat de mamaliga

Ciuperci pe pat de mamaliga

Ingrediente Ciuperci pe pat de mamaliga

1 cutie ciuperci

malai ptr mamaliga

1 ceapa mare

legatura marar

2-3 linguri margarina

sare, piper

Mod de preparare Ciuperci pe pat de mamaliga

Se calesc ciupercile in putin ulei.

Se adauga ceapa si se mai lasa pe foc pana devine sticloasa. Se adauga sare, piper, condimente, mararul tocat marunt si se lasa deoparte.
Se face o mamaliga potrivit de moale, se rastoarna intr-un castron si se amesteca cu margarina.

Se unge o tava de cozonac cu margarina, se pune un strat de mamaliga si apoi se pune amestecul de ciuperci

Se mai pune deasupra un strat de mamaliga, se niveleaza si se da la cuptorul incins circa 30 minute.
Cand e gata se lasa putin sa se aseze si se rastoarna cu grija pe un platou.
Se taie felii si se serveste.E foarte buna si rece.

Pofta buna!

 

Retete de post #5: Tocanita de conopida

Tocanita de conopida

Ingrediente Tocanita conopida

1 buc. conopida mare

1 cutie suc de rosii

2 cepe

1 legatura patrunjel

sare, ulei dupa gust

Mod de preparare Tocanita conopida

Conopida se desface buchetele, se spala si se fierbe in apa cu sare. Ceapa o curatam, o spalam si o taiem marunt, o calim in putin ulei. Conopida o punem intr-o oala cu un pahar din apa in care a fiert, adaugam ceapa calita si sucul de rosii, lasam la fiert, cand este gata presaram verdeata! Serviti cu placere!

Pofta buna!

 

Retete de post #6: Coltunasi de post cu sos alb

Coltunasi de post cu sos alb

Ingrediente Coltunasi de post cu sos alb

pentru coltunasi: 400 g faina, un praf de sare, cca 200 ml apa calduta
umplutura: 300 g ciuperci Champignion, un ardei rosu, jumatate de ceapa, o bucata mica de telina, cateva fire de patrunjel verde, o lingura de ulei de masline, sare, piper cu aroma de lamaie
sos alb: 2 linguri cu varf de faina, o lingura de ulei, 200 ml apa sau supa de legume, sare, piper, cateva frunze de busuioc verde

Mod de preparare Coltunasi de post cu sos alb

1. Se cerne faina intr-un castronel, se face o gaura in mijlocul ei si adaugam apa calduta cu un praf de sare apoi amestecam cu furculita pana nu se mai poate roti in aluat si se framanta cu mana pana nu se mai lipeste de degete. Se pudreaza cu faina o planseta apoi se intind foi subtiri, ca de taitei, din aluat. Se taie cu gura unui pahar sau cu forma speciala, discuri de aluat.

2. Se curata ceapa si se taie marunt apoi ciupercile si ardeiul se taie cubulete, telina curatata se da prin razatoarea fina, verdeata spalata si toaca si eu marunt.

Se pune un strop de ulei de masline la incins intr-o tigaie apoi calim la inceput zarzavatul maruntit si la urma ciupercile, amestecand continuu pana scade tot sucul lasat. La sfarsit se potriveste de sare si piper dupa gust, se da de pe foc si se presara si verdeata tocata fin.

Se pune cate o lingurita de umplutura pe fiecare disc de aluat, se unge marginea cu apa rece apoi se aduce margine peste margine (ca un portofel) si se lipeste presand cu o furculita sau ajutandu-ne de forma speciala.
Se pune intr-o oala cam 1 l de apa cu un praf de sare sa fiarba iar in momentul in care clocoteste bagam coltunasii umpluti si ii lasam sa fiarba cca. 5 minute, dupa care se scot cu o spumiera pe un platou.

3. Se prepara sosul incingand uleiul peste care adaugam faina amestecand continuu si diluam cu apa sau supa de legume. Lasam sa dea 2-3 clocote, potrivim de sare si piper, dam de pe foc si adaugam firele de busuioc proaspat taiat marunt.
Coltunasii se servesc reci sau calzi, stropiti cu acest delicios sos si dupa preferinta, cu legume sotate (eu am ales ciupercute).

Pofta buna!

 

 

Retete de post #7: Ciorba de „burta” cu ciuperci pleurotus

Ciorba de burta cu ciuperci pleurotus

Ingrediente Ciorba de „burta” cu ciuperci pleurotus

-o ceapa;
– 4 cartofi;
– 1 morcov;
– 1 pastarnac;
– o radacina de patrunjel;
– 1/2 radacina de telina;
– 1 ardei gras sau ardei pus de toamna la congelator;
– 4-5 ciuperci pleurotus;
– 3-4 linguri granule de tapioca;
– zeama de la 2 lamai;
– patrunjel verde, marar verde, leustean verde;
– tarhon, usturoi, oregano, maghiran (cate un praf pentru aroma);
– ulei de masline;
– 100 g rosii pasate;
-sare dupa gust;
– baza de legume bio.

Mod de preparare Ciorba de „burta” cu ciuperci pleurotus

Curatam legumele si le taiem dupa cum ne place sau suntem obisnuite.
Se pun intr-o oala si se trag in ulei de masline legumele, fara ciuperci, si fara rosiile pasate. Se adauga baza de legume si sare daca mai este nevoie. Le stingem repede cu apa si le lasam sa fiarba pana se inmoaie.

Se adauga rosiile pasate si ciupercile taiate fideluta. Tot atunci adaugam si margelutele de tapioca. Amestecam din cand in cand pentru a nu se prinde de oala.
Dupa ce au fiert toate, se opreste focul. Se adauga dupa gust condimentele si zeama de lamaie.

Se pun si verdeturile taiate marunt.
Asta este ciorba mea de „burta”, care este deosebit de gustoasa si satioasa.

Pofta buna!

 

Retete de post #8: Sarmale in foi de vita cu praz si ciuperci

Sarmale in foi de vita cu praz si ciuperci

Ingrediente Sarmale in foi de vita cu praz si ciuperci

1 kg ciuperci

1/2 kg praz

frunze de vita

100 gr orez

100 gr bulion

1 legatura marar

2 linguri malai

sare, piper

cimbru, boia

Mod de preparare Sarmale in foi de vita cu praz si ciuperci

Tocam prazul si ciupercile cat mai marunt. Prazul il calim in putin ulei pana se inmoaie, apoi adaugam ciupercile si le calim si pe ele putin.

Adaugam orezul, mararul tocat marunt, bulionul si condimentele si mai lasam pe foc 10-15 minute. Adaugam apoi malaiul, omogenizam si lasam sa se raceasca. Frunza de vita o oparim cu apa fiarta si o lasam apoi sa se scurga. Pe frunza de vita punem o lingurita de umplutura si impachetam sarmaluta avand grija sa fie bine stransa la capete.

Punem pe fundul oalei cateva frunze de vita apoi asezam sarmalele. Adaugam 2 linguri bulion, acoperim cu cateva frunze de vita, punem apa cat sa le cuprinda si dam la cuptor la foc mic.

Pofta buna!

 

 

Retete de post #9: Placinta cu ciuperci

Placinta cu ciuperci

Ingrediente Placinta cu ciuperci

400 gr faina
200 ml apa calduta
7 gr drojdie
3 linguri ulei
1 lingurita sare

pentru umplutura:

2 conserve ciuperci (500 gr)
1 legatura ceapa verde
100 gr margarina

pentru uns :

100 gr margarina

Mod de preparare Placinta cu ciuperci

Punem faina, sarea si drojdia intr-un vas. Adaugam apa calduta si uleiul si omogenizam. Lasam aluatul obtinut la dospit pana isi dubleaza volumul.
Cat sta aluatul la dospit pregatim umplutura. Punem margarina taiata cubulete intr-o craticioara si adaugam ceapa verde tocata marunt si ciupercile bine scurse. Lasam pe foc pana incep sa se inmoaie ciupercile.

Dam deoparte sa se raceasca.

Impartim aluatul in doua si intindem doua foi. Punem prima foaie in tava tapetata cu hartie de copt sau unsa cu margarina (diametru tava 28 cm). Lasam 15-20 minute la dospit apoi o ungem cu margarina topita si intindem umplutura in strat uniform pe toata suprafata.
Adaugam cealalta foaie introducand lateralele dedesupt unindu-le cu prima foaie. Ungem suprafata si lateralele cu margarina topita.
Dam la cuptor (incalzit in prealabil) pana se rumeneste.
O lasam sa se raceasca putin apoi o taiem.

Pofta buna!

 

Retete de post #10: Guacamole

guacamole

Ingrediente Guacamole

2 avocado
1 rosie
1 ceapa mica
cateva fire de patrunjel
2-3 linguri zeama de lamaie
chilli
sare

Mod de preparare Guacamole

Cu o lingurita scobim miezul de la avocado. Il punem intr-un vas si punem zeama de lamaie peste el ca sa nu oxideze.
Pasam miezul de avocado cu furculita.
Tocam marunt rosia ceapa si patrunjelul.
Le punem peste pasta de avocado, asezonam cu sare si un praf de chilli si amestecam. Daca este cazul mai adaugam putina sare de lamaie.

Pofta buna!

Retete de post #11: Mancare de fasole pastai cu rosii

Mancare de fasole pastai cu rosii

Ingrediente Mancare de fasole pastai cu rosii

1 kg fasole pastai
3 rosii mai maricele
1 morcov
1 ceapa potrivita
2 linguri pasta de tomate
1 lingura faina
verdeata
3 linguri ulei
sare dupa gust

Mod de preparare Mancare de fasole pastai cu rosii

Intr-o oala mai mare punem apa la fiert cu putina sare. Spalam bine fasolea, rupem coditele si o curatam de ate. Rupem fiecare pastaie de fasole pe jumatate. Cand apa incepe sa fiarba, adaugam fasolea si lasam circa 10 minute. Separat spalam rosiile si le punem intr-un vas cu apa clocotita, pentru a le curata mai usor de pielite. Morcovul si ceapa se curata si se spala. Taiem ceapa si morcovul cubulete, rosiile curatate de pielita le dam pe razatoarea cu ochiuri mari.

Punem uleiul intrun vas incapator, apoi adaugam ceapa si morcouvul si lasam pana cand ceapa devine sticloasa.

Adaugam apoi rosiile si lasam sa dea cateva clocote. Adaugam fasolea pastai, un praf de sare si lasam la inabusit circa 5 minute. Dupa acest interval adaugam apa cat sa acopere pastaile si dam la cuptor la foc potrivit circa 30 de minute sau pana cand pastaile sunt fierte. Dupa cele 30 de minute scoatem o cana cu zeama in care au fiet pastaile si lasam putin sa se raceasca, altfel riscam ca faina sa se faca cocoloase, adaugam faina, omogenizam bine si turnam amestecul peste pastai.

Tot acum adaugam si pasta de tomate si sare daca mai este cazul. Dam apoi vasul la cuptor pentru aproximativ 15 minute. Gustam pentru a vedea daca pastaile sunt bine fierte. Daca sunt fierte adaugam verdeata tocata marunt si oprim focul. Daca pastaile nu sunt fierte mai lasam circa 15 minute. Este o mancare minunata atat calda cat si rece.

Pofta buna!

 

Retete de post #12: Varza calita

Varza calita – reteta de post

Ingrediente Varza calita

-o varza murata,
-2 cepe,
-1 gogosar rosu,
-1 ardei iute,
-1 cutie rosii intregi,
-1 varf de cutit de piper macinat,
– 1 lingura maggi intensavor cu gust de legume,
-4 linguri de ulei.

Mod de preparare Varza calita

Se pune varza la dezacrit de seara pana dimineata in apa rece, apoi se toaca marunt. Se pune intr-o oala la fiert cu ardeiul iute taiat felii, gogosarul tocat marunt, piper macinat, maggi secretul gustului si apa cat cuprinde.

Separat prajim ceapa pana se face translucida, adaugam cutia de rosii si lasam cateva minute la fiert si adaugam compozitia peste varza. Fierbem la foc mic pana scade toata apa. Se poate servi cu mamaliguta sau cu turte coapte.

Pofta buna!

 

Retete de post #13: Chiftelute de post, din naut si legume

Chiftelute de post, din naut si legume

Ingrediente Chiftelute de post, din naut si legume

400 gr naut fiert
1 ceapa uscata
1 legatura ceapa verde
1 ardei rosu
100 gr porumb fiert
200 gr ciuperci proaspete
patrunjel verde
2-3 catei usturoi
ulei de masline
100 gr pesmet de casa cu condimente
cateva linguri malai
sare

Mod de preparare Chiftelute de post, din naut si legume

Curatam si spalam ceapa, ardeiul, usturoiul, le tocam marunt. Spalam patrunjelul si il tocam marunt. Spalam si feliem ciupercile. Apoi, nautul il mixam cu blenderul, adaugand un pic de ulei de masline si sare. nautul intr-un castron. Adaugam ceapa, ciupercile si ardeiul tocate.

Adaugam porumbul scurs. Amestecam cu o lingura. Presaram sare si adaugam pesmetul si patrunjelul. Amestecam din nou pana obtinem o compozitie densa.

Pornim cuptorul. Pregatim o tava cu hartie de copt. Luam cu o lingura din compozitie si formam chiftele de marime medie, le dam prin malai si apoi le asezam in tava. Dupa ce le-am format pe toate, le stropim cu un pic de ulei de masline, presaram un praf de sare si le punem la copt,in cuptor, la foc mediu, pentru aproximativ 30 – 40 minute, pana se rumenesc frumos.

Se scot din cuptor, se lasa sa se raceasca apoi se asaza cu multa atentie pe un platou pentru a fi servite. Sunt foarte, foarte fragede si gustoase.

Pofta buna!

 

Retete de post #14: Tocanita de pleurotus cu naut

Tocanita de pleurotus cu naut

Ingrediente Tocanita de pleurotus cu naut

1 kg ciuperci proaspete (eu am avut niste buchete proaspete de pleurotus)
1 ceapa mare uscata
1 morcov
1 capatana usturoi
1 conserva rosii cuburi
sare
chilli
ulei masline
1 lingura paste tomate
1 cana naut fiert
cateva fire marar

Mod de preparare Tocanita de pleurotus cu naut

Spalam si curatam ciupercile de eventuale impuritati. Le taiem grosier.

Curatam si spalam legumele. Ceapa o tocam cuburi, morcovul il dam pe razatoare, usturoiul il zdrobim si apoi il tocam marunt.

Intr-o tigaie punem la incins cateva linguri de ulei masline. Punem la calit legumele tocate, cu un praf de sare si unul de chilli. Lasam sa sfaraie si apoi punem ciupercile in tigaie, la foc iute. Cand incep sa se rumeneasca si sa sfaraie, punem rosiile tocate, pasta de bulion diluata cu un pic de apa si inca un praf de sare.

Adaugam nautul si mararul si si lasam pe foc cat sa scada un pic si sa se contopeasca toate aromele. Inchidem ochiul, presaram un praf de chilli, si acoperim cu un capac pana in momentul servirii.

Pofta buna!

 

 

Retete de post #15: Crumble cu mere

Crumble cu mere

Ingrediente Crumble cu mere

5-6 mere
5 linguri zahar tos
100 gr faina
75 g margarina vegetala
75 gr zahar pudra
1 lingurita scortisoara macinata
un praf de sare

Mod de preparare Crumble cu mere

Intr-un vas amestecam faina, zaharul pudra si margarina, va rezulta un aluat pe care il sfaramam in mana (firimituri), apoi il vom tine la rece 30 de min.
Intr-o craticioara unsa cu margarina, adaugam merele curatate de coaja si cotoare si taiate cubulete, zaharul tos si scortisoara.
Presaram deasupra merelor firimiturile reci, apoi dam la cuptor prajitura pana se rumeneste deasupra.
Este un desert foarte usor de preparat.

Pofta buna!

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Cuvinte cheie: ,

Loading...
Organic India
Disney
Centrul Inimii
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Meniu