Cu cât acumulăm mai multe informaţii cu atât mai mult realiză că alimentaţia sănătoasă influenţează longevitatea cam în aceeaşi măsură precum factorii genetici. Cu ajutorul alimentaţiei sănătoase oamenii pot controla factorii care influenţează calitatea şi cantitatea vieţii. Alte decizii care ne ajută să trăim mai mult, în afara celei privind alimentaţia sănătoasă sunt cele legate de somn şi fitness.
Şi cum, de curând a apărut un studiu care arătă o legătură directă între suplimentele de vitamina D şi Calciu şi viaţa lungă, ne întrebăm oare ce alţi nutrienţi sau alimente pot îmbunătăţi media de viaţă. Iată câteva dintre alegerile pentru o alimentaţie sănătoasă care te pot ajuta să trăieşti mai mult.
Alimentaţie sănătoasă # 1: Broccoli pentru protecţia împotriva cancerului
Broccoli dar şi alte legume crucifere sunt bogate în sulforafan şi alţi antioxidanţi care ajută la protejarea celulelor sănătoase de radicalii liberi. Iar în cazul vegetalelor, când sunt crude sunt mai bune – cercetări recente au descoperit că fierberea în apă are ca efect scăderea calităţii legumelor.
Alimentaţie sănătoasă # 2: Cereale integrale pentru un sistem cardiovascular sănătos
Cerealele integrale oferă o varietate de antioxidanţi şi vitamine. În plus, cerealele integrale conţin fibre care protejezează organismului împotriva ridicării nivelului colesterolului şi reglează nivelul glicemiei, ceea ce înseamnă scăderea riscului de a dezvolta diabet. Ovăzul are un antioxidant unic, avenantramide, care oferă un plus de protecţie împotriva creşterii colesterolului.
Alimentaţie sănătoasă # 3: Fructe de pădure pentru creier, oase şi muşchi
Fructele de pădure nu doar că măresc durată de viaţă însă îmbunătăţesc şi calitatea vieţii. Fructele de pădure conţin o mulţime de antioxidanţi care neutralizează radicalii liberi. Iar un anume antioxidant, antocianină, ajută la funcţionarea creierului şi la îmbunătăţirea calităţii musculare.
Alimentaţie sănătoasă # 4: Ciocolata neagră este anti-inflamatorie
Ciocolata neagră este bogată în flavonoide, un antioxidant care nu doar că reduce inflamaţiile dar ajută şi la prevenirea formării cheagurilor de sânge. Însă reducerea inflamaţie este adevăratul truc al longevităţii, de vreme ce cercetările în domeniu au arătat că inflamaţiile moleculare, în mare măsură, pot fi răspunzătoare pentru îmbătrânirea şi moartea celulelor.
Alimentaţie sănătoasă # 5: Roşiile pentru prevenirea cancerului
Roşiile sunt o sursă excelentă de licopen, un nutrient care ajută la protejarea împotriva unor tipuri de cancer precum, cancerul la prostată, la plămâni şi la stomac.
Alimentaţie sănătoasă # 6: Nuci pentru a scădea colesterolul
Nucile conţin acid alfa linolenic, care este un tip de acid gras omega 3 asociat cu reducerea inflamaţiei.
Alimentaţie sănătoasă # 7: Sfeclă pentru puterea betainei
Sfecla este bogată în betaină, un component care este asociat cu scăderea inflamaţiilor, potrivit celor mai recente cercetări apărute în American Journal of Clinical Nutrition.
Credit foto: freedigitalphotos.net.
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua