Ce fac daca bebelusul are intr-adevar o reactie alergica?
Daca observi ca bebelusul nu respira cum trebuie, are fata sau buzele umflate si are varsaturi sau diaree severa dupa ce a mancat, suna urgent la salvare. Reactiile alergice grave (socul anafilactic) trebuie tratate imediat, pentru ca ii pot pune viata in pericol. Caile respiratorii ale micutului se pot bloca in cateva minute, asa ca nu ai timp sa suni medicul de familie ca sa-i ceri sfatul sau sa mergi cu bebelusul la spital. Trebuie sa actionezi imediat si sa suni la 112, pentru ca e nevoie urgent de asistenta medicala.
In cazul in care apar constant reactii moderate (eruptii, varsaturi) in decurs de doua ore de la hranire, mergi cu bebelusul la pediatru. Acesta iti poate sugera sa tii un jurnal alimentar al micutului, pentru a descoperi cauza problemei, sau sa schimbi marca de lapte praf, daca simptomele apara dupa hranirea cu biberonul. Pediatrul iti va da si o trimitere catre un medic alergolog, pentru testare si diagnostic. In urma testelor, specialistul iti va spune exact ce aliment a produs reactiile, precum si daca este vorba despre un raspuns al sistemului imunitar (deci o alegie) sau pur si simplu micutul nu poate digera alimentul respectiv (ceea ce inseamna ca are o intoleranta alimentara).
Odata ce bebelusul a avut o reactie alergica la alimente, va trebui sa fii pregatita sa actionezi in eventualitatea ca situatia se repeta. Chiar daca prima reactie a fost una minora, sunt sanse ca urmatoarea sa fie severa. Tot pediatrul te poate ajuta si aici, dandu-ti instructiuni despre ce sa faci ca sa controlezi reactia alergica. E posibil sa-ti recomande un autoinjector cu epinefrina, pe care ti-l va prescrie si te va invata cum sa-l folosesti. Acest dispozitiv este de dimensiunea unui marker si administreaza automat bebelusului doza exacta de epinefrina pentru stoparea reactiei alergice.
Un lucru important pe care trebuie sa-l faci este sa te asiguri ca si restul persoanelor care stau cu micutul cat tu esti la serviciu (bona, bunicii) sunt informati despre alergiile pe care el le are si stiu ce nu are voie sa manance. Fa o lista cu toate alimentele posibile si felurile de mancare care contin substanta alergenica si roaga-i sa verifice de doua ori ingredientele inainte de a hrani micutul. De asemenea, instruieste-i ce sa faca in cazul unei reactii alergice.
Exista alergii ereditare?
Copilul tau poate mosteni tendinta de a face alergii, dar nu neaparat si alergia specifica in sine. Cu alte cuvinte, daca tu sau sotul tau (ori altcineva din familie) aveti alergie la peste – ori la polen sau la animale –, trebuie sa te astepti ca si micutul sa aiba o alergie, care poate fi alimentara (la grau sau lapte, de exemplu) sau de alta natura. Sansele ca bebelusul sa fie mosteneasca tendinta alergica sunt de 50% in cazul in care doar un parinte are o alergie la ceva, si cresc la 75% daca ambii parinti sunt alergici (chiar si la lucruri diferite).
Mi s-a spus ca bebelusii depasesc singuri alergiile la alimente. E adevarat?
Multi copii depasesc alergiile la grau si soia pana cand vine vremea sa mearga la scoala, iar aproape 20% dintre micuti reusesc sa scape de alergia la alune. Dintre toate tipurile de alergii alimentare, cele la alune, nuci, peste si crustacee sunt mai de durata, putand tine tot restul vietii. Cat priveste alergia la oua si lapte, aceasta dispare de obicei in jurul varstei de 8-10 anisori.
Care este diferenta dintre intoleranta la alimente si alergiile alimentare?
Reactiile adverse la alimente sunt destul de comune si apar cam la 20% din populatie, insa nu toate sunt de natura alergica. Cel mai adesea, este vorba despre o intoleranta alimentara, deci o reactie care nu implica deloc sistemul imunitar, ci are de-a face cu digestia si tractul intestinal. Daca micutul tau are o intoleranta alimentara, asta inseamna ca nu poate digera alimentul respectiv si va avea, deci, simptome digestive de fiecare data cand mananca (sau bea) alimentul in cauza: balonare, gaze, diaree.
Cea mai frecventa reactie este intoleranta la lactoza, care apare la persoanele ce nu au enzimele necesare pentru a digera zaharul din laptele de vaca sau din alte produse lactate. De altfel, nici nu e indicat sa dai micutului lapte de vaca inainte de a implini un anisor, insa lactoza poate fi prezenta si in alte tipuri de produse pentru bebelusi, cum este laptele praf. In acest caz, e necesar sa schimbi produsul cu unul fara lactoza.
Ca sa depistezi intoleranta alimentara, cere sfatul pediatrului si aplica metoda jurnalului alimentar. Este indicat sa faci o vizita medicului alergolog, care va clarifica in urma testelor daca e vorba de o intoleranta sau de o alergie alimentara. Aceste teste presupun analize de sange, dar si un test pe piele cu alimentul respectiv, pentru a se vedea daca provoaca eruptii si roseata. In cazul in care testul pe piele sau analiza sangelui arata prezenta anticorpilor IgE, atunci puiul tau are o alergie alimentara. Daca testele sunt negative, simptomele bebelusului sunt declansate de o intoleranta la alimente, caz in care vei fi directionata catre un gastroenterolog pediatru, care va stabili ce aliment provoaca reactiile si care e cea mai buna metoda de actiune.