Alergiile alimentare la bebelusi: Cele mai frecvente intrebari ale mamicilor - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Alergiile alimentare la bebelusi: Cele mai frecvente intrebari ale mamicilor

Sfatulparintilor » Bebeluși » Alimentație bebelusi » Alergiile alimentare la bebelusi: Cele mai frecvente intrebari ale mamicilor

Atunci cand bebelusul este pregatit pentru trecerea la alimentatia solida, parintii isi fac deseori probleme in ce priveste alergiile alimentare. Desi in majoritatea cazurilor acest subiect nu e un motiv de ingrijorare, exista situatii in care micutii pot face reactii alergice din cauza anumitor alimente. Iata de ce e bine sa stii care sunt acestea, dar si ce poti face ca sa preintimpini alergiile. Chiar daca, de cele mai multe ori, ceea ce pare o alergie se dovedeste in final a fi cu totul altceva, e important ca parintii sa inteleaga cum se manifesta alergiile alimentare, pentru a fi pregatiti sa le recunoasca simptomele.

Atunci cand bebelusul are o alergie la un anumit tip de mancare, organismul lui trateaza alimentul respectiv ca pe un „inamic“ si lanseaza un atac al sistemului imunitar pentru a neutraliza „invazia“. Prin urmare, corpul produce un anticorp numit IgE, care nu este altceva decat o proteina creata pentru a detecta alimentul in cauza atunci cand patrunde in organism. Daca micutul mananca din nou acel aliment identificat drept periculos, acest anticorp ii semnaleaza sistemului imunitar sa inceapa eliberarea de histamina, o substanta ce are rolul de a ataca „invadatorii“ din corp. Practic, este vorba despre aceleasi procese intalnite si la alte tipuri de alergii, cum sunt cele sezoniere (rinita alergica), la polen, praf si spori de mucegai.

 

 
Cum imi dau seama daca puiul meu are o alergie alimentara?

Ca si in cazul celorlalte tipuri de alergie, tot histamina este cea care declanseaza simptomele alergice (si nu alimentul in sine), ca o reactie normala de aparare a corpului. Aceste simptome – urticarie, inflamatii, dificultati de respiratie – apar de obicei la scurt timp dupa ingerarea alimentului respectiv: in decurs de cateva minute sau pana la maximum doua ore. Exista insa si situatii in care aceste simptome au un caracter cronic, adica se manifesta continuu, in special daca este vorba despre eruptii cutanate (eczeme la nivelul fetei si membrelor, insa fara legatura cu iritatia de scutec) sau probleme gastrointestinale (varsaturi, diaree).

E bine sa stii ca bebelusii pot avea reactii alergice chiar daca au mai mancat in trecut alimentul respectiv fara sa aiba probleme cu el. Asta inseamna ca, daca puiul tau a mostenit de la voi o alergie la oua, de exemplu, s-ar putea sa nu arate simptome la inceput, insa cu timpul ele vor aparea. De asemenea, e posibil ca primul contact al micutului cu alimentul alergen sa se fi produs in circumstante care au impiedicat depistarea alergiei. De pilda, daca bebelusul a mancat biscuiti facuti cu oua, lapte sau nuci pisate, nu iti vei da seama care dintre ele i-a produs alergia pana cand nu le va incerca pe fiecare separat.

 

 

Care sunt alimentele alergenice?

Alergiile alimentare pot aparea la absolut orice gen de mancaruri, insa cele mai frecvente opt alimente alergenice, raspunzatoare pentru 90% dintre reactiile alergice, sunt urmatoarele: oua, lapte, alune, grau, soia, nuci, peste (ton, somon, cod), crustacee (homar, creveti, crab).

 

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 05/12/2013