Mancarea pasata este o parte importanta din alimentatia solida a bebelusului. Fie ca este vorba de piureuri de fructe sau legume, le poti prepara in confortul casei tale, urmand o serie de reguli de siguranta si igiena, care sa-ti dea increderea ca puiul tau e ingrijit asa cum trebuie.
Decizia de a face singura acasa mancarea pentru bebelusi se poate dovedi o varianta comoda, eficienta si economica, dar, in acelasi timp, si care te poate ajuta sa te implici mai mult in ingrijirea micutului tau, avand darul sa va apropie. Decat sa dai banii pe piureuri preambalate, poti folosi fructe si legume proaspete, eventual din propria ta gradina, precum si carnea sau cerealele pe care le cumperi pentru restul familiei. Poate cel mai mare avantaj este insa ca iti vei obisnui copilul sa manance ceea ce mananci si tu, o strategie care va da roade mai tarziu, cand puiul ta va incepe, inevitabil, sa faca mofturi la masa.
Avantajele gatitului acasa
- – Stii exact ce anume mananca puiul tau, fara sa-ti faci griji in privinta conservantilor si a altor chimicale.
- – E mai putin costisitor decat sa investesti in baxuri cu hrana pasata.
- – Poti alege ce alimente doresti si sa le combini dupa fantezia ta, fara sa te limitezi la variantele oferite de producatori (nu vei gasi pepene verde sau avocado in sectiunea pentru bebelusi din supermarket).
- – Iti obisnuiesti micutul sa manance aceleasi alimente ca si restul familiei, doar ca sub forma de piure.
- – Te constrange sa te gandesti mai atent la ce ii dai bebelusului sa manance si il invata totodata si pe el sa adopte o nutritie sanatoasa si echilibrata cand va mai creste.
Multe dintre mamicile care aleg sa pregateasca singure hrana pasata pentru bebelusi spun ca ceea ce le-a determinat sa ia aceasta decizie este faptul ca piureurile disponibile pe piata sunt gatite la temperaturi extrem de ridicate, pentru eliminarea bacteriilor si o mai buna conservare a produsului, iar acest lucru distruge si o mare parte din vitamine si nutrienti. Iata de ce e mai avantajos sa pregatesti din timp, intr-un week-end, mancarea pentru intreaga saptamana (sau chiar mai mult), gatind la cuptor, la aburi sau fierband alimentele si apoi pasandu-le la blender.
Ustensilele necesare
Nu e deloc greu sa pregatesti singura hrana bebelusului. Tot ce iti trebuie in materie de ustensile este un blender si o modalitate prin care sa poti gati legumele la aburi. Aceasta metoda de gatit e cea mai buna, pentru ca permite pastrarea nutrientilor din alimente. Te-ai putea gandi sa investesti si intr-un robot de bucatarie performant, care sa faca singur toate aceste functii (toaca, paseaza, marunteste, gateste la aburi, incalzeste, decongeleaza), insa el nu e neaparat necesar.
De multe ori, nu ai nevoie decat de o furculita mai rezistenta, iar piureul e gata in doi timpi si trei miscari. Asa incat nu trebuie sa cheltuiesti o avere pe gadget-uri – o rasnita pentru cereale si un simplu blender te vor scoate din incurcatura. De altfel, nu ai nevoie de prea multa tehnica atunci cand faci piure de cartofi pentru tine, nu-i asa? Ceea ce o sa trebuiasca sa cumperi insa vor fi niste containere mici pentru depozitat piureurile la frigider. Nu intra totusi in panica daca nu gasesti ceva potrivit: poti pune foarte bine mancarea in cutiutele pentru cuburi de gheata.
Citeste si: 10 greseli pe care le putem face atunci cand pregatim mancarea pentru bebelus
Cum alegi cele mai bune alimente
Cumpara intotdeauna pentru bebelusul tau cele mai proaspete fructe si legume si foloseste mereu ceea ce cumperi in decurs de una-doua zile, pentru ca alimentele sa nu se altereze. Daca nu ai posibilitatea sa cumperi de fiecare data totul proaspat, altenativa sunt fructele si legumele congelate. Acestea isi pastreaza o mare parte din nutrienti, pentru ca sunt congelate imediat ce au fost culese, si sunt mai potrivite decat cele vechi de cateva zile care au ramas necumparate pe rafturile magazinelor. In caz ca nu stii cu ce anume sa incepi, iata o lista de optiuni: mere, pere, caise, banane, afine, piersici, mango, prune, avocado, sparanghel, morcovi, mazare, cartofi dulci, ardei gras, dovlecei.
Limitarea expunerii la nitrati
Nitratii sunt substante chimice gasite in sol si in apa, ce pot contamina fructele si legumele, devenind astfel o problema in ce priveste mancarea bebelusului. Micutii expusi la o cantitate mare de nitrati pot face o forma de anemie cunoscuta sub numele de methemoglobinemie. Cea mai frecventa cauza de imbolnavire este laptele praf diluat cu apa de fantana care a fost contaminata cu nitrati, insa acestia pot fi prezenti si in anumite legume. Dintre toate, cele cu un grad mai mare de risc sunt sfecla, morcovii, fasolea verde, spanacul si dovleceii. Pentru a preintampina eventualele probleme, medicii petriatri recomanda parintilor sa evite aceste legume, in special in primele luni de alimentatie solida a bebelusului.
Iata ce poti face ca sa limitezi expunerea micutului la nitrati:
– Daca ai o sursa privata de apa, testeaz-o inainte de a o folosi la hrana bebeluslui (ea trebuie sa aiba un nivel de nitrati mai mic de 10 ppm).
– Concentratia de nitrati din alimente sporeste daca acestea sunt depozitate mai mult timp, fara a fi congelate. Prin urmare, gateste fructele si legumele imediat ce le-ai cumparat si pune cat mai repede la congelator ce ai gatit in plus.
– Cumpara legumele din lista celor cu grad de risc in variante congelate, mai degraba decat proaspete. Eventual, pentru aceste legume, poti apela la piureurile gata preparate din magazine, pentru ca ele sunt intotdeauna testate pentru nitrati si nu reprezinta un pericol din acest punct de vedere.
Citeste continuarea: 1 2
3 ZODII care se confruntă și depășesc marile PROVOCĂRI în relație în săptămâna 2-8 decembrie 2024
Pluto stă în Vărsător până în 2044. Ce OBSTACOLE depășesc aceste 3 ZODII