Cum sa gatesti rapid piureurile
1. Spala bine legumele si fructele si gateste-le (de preferat la aburi, prin fierbere sau la cuptor) inainte de a le da la blender. Chiar si fructele, precum merele si prunele, au nevoie sa fie gatite, ca sa se inmoaie putin. Daca alegi sa fierbi fructele si legumele, pune cat mai putina apa si adauga lichidul ramas la piure (poti folosi si supa de legume strecurata, daca asta ai gatit pentru restul familiei).
2. Curata de coaja si de samburi fructele si legumele pe care vrei sa le pui in blender. In unele cazuri, nu ai nevoie si de apa la facutul piureului, daca fructele si legumele sunt zemoase. Nu trebuie decat sa le pasezi si gata. La altele, in schimb, o sa trebuiasca putin lichid (poti pune apa in care au fiert fructele si legumele curatate, lapte matern sau lapte praf) ca sa obtii consistenta dorita. Pe masura ce puiul tau se obisnuieste cu hrana solida, vei avea nevoie de tot mai putin lichid.
3. Macina cerealele pentru bebelusi cu ajutorul unei rasnite si gateste-le urmand instructiunile de pe ambalaj; si ele pot fi servite sub forma de piure.
4. Ca sa prepari carnea pentru puiul tau, indeparteaza-i pielea si grasimea inainte de a o gati, apoi paseaz-o la blender, la fel cum faci cu fructele si legumele. Cand bebelusul va mai creste, va fi suficient sa o tai in bucati marunte.
Daca toate astea iti par prea complicate, aminteste-ti ca meniul bebelusului poate fi aceeasi pe care o prepari si pentru restul familiei.
De exemplu, supele si tocanitele pot fi procesate si date copilasului. La fel se poate proceda cu majoritatea meselor sanatoase pe care familia ta le mananca. Daca vei taia o para coapta bine, vei zdrobi o banana sau un avocado – asta inseamna ca iti faci singura mancarea pentru bebelus. Sau, de exemplu, cand faci piure de cartofi pentru intreaga familie, poti pune deoparte o parte la care sa adaugi lapte integral. Poti adauga un pic de unt si cateva condimente usoare. Atat timp cat mananci sanatos, ii poti da si bebelusului o versiune modificata a ceea ce mananci tu.
Te mai poate interesa: Alimentatie bebelusi: Cand ar trebui introdus laptele de vaca in alimentatia copiilor
Sfaturi pentru servire
– Serveste mancarea, dar ai grija sa nu fie mai calda decat temperatura corpului.
– Fii precauta daca incalzesti mancarea la cuptorul cu microunde. Microundele nu incalzesc mancarea uniform si pot genera „puncte fierbinti“ – zone in care mancarea este mult mai fierbinte – astfel, asigura-te ca amesteci bine mancarea incalzita la microunde si ca o lasi sa stea pentru cateva minute, inainte de a o da bebelusului.
– Pune in farfurie doar cantitatea pe care tu crezi ca bebelusul tau o va manca. In caz contrar, va trebui sa arunci resturile, deoarece saliva micutului va ajunge in farfurie si va inlesni aparitia si dezvoltarea bacteriilor in mancare.
– Nu-i indulci mancarea micutului. Copiii nu au nevoie de adaos de zahar. Si nu folosi vreodata miere de albine sau sirop de porumb, care poate cauza aparitia botulismului – o potentiala forma fatala de otravire la bebelusi.
– Poti folosi condimente, dar cu moderatie. In ciuda credintei traditionale ca micutii nu trebuie sa manance condimentat, acestia pot tolera si chiar se pot bucura de diferite arome.
– Poti pune la frigider resturile, intr-un recipient inchis etans si le poti folosi in termenul maxim de 48 de ore.
Autor: Alexandra NEDELCU
foto: Depositphotos.com
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop special: SINGURĂTATEA se poate ÎNCHEIA pentru aceste 3 ZODII după 8 septembrie 2024
PATRU ZODII pe cale să profite de oportunitatea vieții lor în această toamnă