Cum aleg cerealele pentru bebelusul meu - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cum aleg cerealele pentru bebelusul meu

Sfatulparintilor » Bebeluși » Îngrijire bebelusi » Cum aleg cerealele pentru bebelusul meu
Cum aleg cerealele pentru bebelus

Odata ce puiul tau e pregatit pentru trecerea la alimentatia solida, e momentul sa faceti cunostinta, atat el, cat si tu, cu cerealele pentru bebelusi. Si pentru ca te poti pierde usor printre standurile magazinelor de profil, gama foarte variata de produse disponibile avand darul de a-i intimida pe necunoscatori, iata cateva sfaturi dupa care te poti ghida inainte sa mergi la cumparaturi.

In mod traditional, primul contact al bebelusului cu hrana solida se face prin intermediul cerealelor. Motivul pentru care acestea constituie prima alegere a parintilor este faptul ca sunt usor de digerat, fiind astfel potrivite pentru stomacelul delicat al micutului, nu reprezinta un pericol de alergii alimentare si sunt foarte versatile. Cerealele au avantajul de a putea fi preparate in mai multe moduri, asa incat sa aiba o consistenta usor de inghitit, iar textura si gustul lor sa poata fi modificate fara prea mult efort, pe masura ce bebelusul creste si se obisnuieste tot mai mult cu nutritia solida.

Criterii de alegere a cerealelor pentru bebelusi

1. Tipul de cereale

Dintre toate tipurile de cereale de pe piata, cele din orez sunt de obicei preferate pentru primele mese ale bebelusului, deoarece sunt considerate mai sigure si mai delicate cu organismul celui mic. Un alt motiv pentru care sunt recomandate de pediatri este faptul ca sunt aproape fara gust, ceea ce inseamna ca, atunci cand sunt amestecate cu lapte matern (sau praf), vor „imprumuta“ gustul si mirosul acestuia, oferindu-i bebelusului ceva familiar, care sa faca tranzitia mai usoara. Dupa ce micutul s-a acomodat cu cerealele din orez, ii poti varia meniul, introducandu-i rand pe rand in alimentatie si alte tipuri de cereale, cum sunt cele din orz si ovaz. E bine sa faci asta treptat, asteptand cateva zile inainte de a-i da bebelusul un aliment nou, pentru a avea ragazul sa observi daca face vreo alergie.

Ai insa la indemana si alte optiuni, pe care e bine sa le incerci chiar si pentru o perioada scurta de timp, ca sa-i asiguri micutului o dieta cat mai diversificata:

– quinoa – contin proteine, importante pentru dezvoltarea muschilor bebelusului (e bine sa alegi cereale care contin macar un gram de proteine per portie), si sunt pline de fibre, avand totodata o varietate de vitamine si minerale importante pentru o crestere armonioasa, ca de pilda calciul, fierul si acidul folic;
– ovaz – este o excelenta sursa de fibre, calciu si proteine, furnizandu-i in acelasi timp micutului fier si zinc;
– orz – ii va asigura bebelusului necesarul de vitamina A, acid folic si proteine;
– mei – contine multe dintre vitaminele din complexul B, dar si potasiu, fosfor, magneziu si fier, fiind totodata o sursa buna de proteine;
– kamut – este stramosul graului, dar are avantajul de a fi mai bogat in proteine, vitamine si minerale si de a contine mai putin gluten;
– hrisca – nu contine gluten si are multe proteine si vitamine, furnizand o cantitate importanta de fier, niacina (vitamina B3) si acid folic (vitamina B9).

In primele cateva luni de hrana solida, este indicat sa-i dai bebelusului cate un singur fel de cereale (fara sa le amesteci intre ele). Abia dupa ce micutul s-a obisnuit sa manance si altceva decat lapte, poti combina tipurile de cereale sau le poti amesteca cu bucati de fructe si legume pasate, ca de exemplu bananele, piersicile si avocado sau mazare si morcovi. Chiar daca tu ai stramba din nas la un astfel de meniu, aceste combinatii nu sunt deloc stranii pentru papilele gustative ale bebelusului, care va fi fericit sa incerce mereu lucruri noi si cat mai interesante.

Nu rata nici: Cele mai comune intrebari despre alimentatia solida la bebelusi

2. Cereale fortificate

In jurul varstei de 6 luni, bebelusii tind sa epuizeze rezervele de fier pe care le au la nastere, astfel incat vor avea nevoie de suplimentarea dietei cu acest mineral. De aceea, alege intotdeauna cereale fortificate cu fier, pentru a satisface nevoile nutritionale mereu in schimbare ale micutului. Fierul nu este insa singurul supliment alimentar cu care pot fi fortificate cerealele pentru bebelusi. Multi parinti nu stiu daca sa cumpere de la inceput cereale cu DHA si ARA (acizi grasi necesari pentru dezvoltarea creierului si a ochilor). Nu e cazul sa te ingrijorezi inca referitor la aceste suplimente, ci incepe cu cele mai simple cereale pe care le poti gasi. Avand in vedere ca primele hraniri nu pun accentul pe nutritie – bebelusul oricum isi va lua toti nutrientii de care are nevoie din lapte, iar alaptarea va continua pana la implinirea varstei de un anisor –, ci pe obisnuirea micutului cu alimentatia solida, nu e nevoie sa cauti cereale fortificate cu altceva decat fier. Dupa ce puiul tau va fi pregatit pentru intarcare, cere sfatul pediatrului despre ce tipuri de suplimente alimentare sa-i dai.

3. Cereale organice

Nu esti hotarata daca e cazul sa-i dai bebelusului cereale organice? Ei bine, aceasta este o alegere personala a parintilor si are mai putina legatura cu necesitatile puiului tau. Unii parinti sunt adeptii cerealelor organice pentru ca acestea nu au fost tratate cu pesticide si alte substante chimice, fiind dispusi sa platesca in plus pentru un produs mai „curat“. In acelasi timp, alti parinti considera ca variantele neorganice sunt suficient de bune si le aleg pentru ca sunt mai putin costisitoare. Desi acestea din urma nu sunt la fel de naturale, ofera poate mai multa siguranta pentru cel mic, fiind supuse unor standarde stricte in ce priveste calitatea si sanatatea. In cele din urma, alegerea iti apartine, iar noi iti recomandam sa iei aceasta decizie dupa aceleasi criterii pe care le folosesti cand cumperi alimente pentru restul familiei.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 17/03/2022