Lipsa de vitamina D a mamei poate cauza schizofrenie la copil

17 aprilie 2011, , Vizualizări: ...

Un nou studiu facut publicat in Arhivele de Psihiatrie Generala si citat de FYI Living sugereaza ca exista o legatura intre deficienta de vitamina D din timpul dezvoltarii intrauterine si riscul ca acel copil sa sufere de schizofrenie la maturitate.

Decenii de cercetari au dus la descoperirea a numerosi factori de risc pentru cumplita boala mintala, iar unul dintre acestia e ca cei nascuti la inceputul primaverii sau iarna sunt supusi unui risc de schizofrenie ceva mai mare decat ceilalti. Deoarece expunerea la soare stimuleaza producerea de vitamina D in organism, lipsa de vitamina D e mult mai mare iarna si in primele luni de primavara. Aceste indicii au condus cercetatorii la ipoteza ca nivelurile scazute de vitamina D din corpul mamei in ultimele luni de sarcina pot fi un factor de risc major pentru aparitia schizofreniei la copil, in anii adolescentei si maturitatii.

 

Savantii danezi au examinat 424 de bolnavi de schizofrenie si au alcatuit si un grup de control format din 424 de persoane sanatoase, de aceeasi varsta cu schizofrenicii, dupa care au analizat mostrele de sange prelevate la nasterea subiectilor pentru a determina nivelul de vitamina D pe care-l aveau la nastere in organism toti participantii la experiment. Dupa acea au impartit toti cei 848 de participanti la experiment in cinci grupe de marimi egale, in functie de nivelul de vitamina D cu care se nascusera acestia.

Analizele au relevat faptul ca cei din grupele 3, 4 si 5, cu lipsa cea mai pronuntata de vitamina D, aveau un factor de risc de schizofrenie aproape dublu fata de cei aflati pe locul doi ca nivel de vitamina D la nastere. Insa surpriza a venit cand au vazut ca cei de pe primul loc, deci cu cel mai mare nivel de vitamina D cand s-au nascut, aveau si ei un risc de schizofrenie mai ridicat decat cei din grupul de pe locul 2. In evaluarea acestor factori de risc cercetatorii au luat in calcul si alte variabile, cum ar fi mostenirea genetica.

 

Aceste descoperiri sugereaza ca schizofrenia are o legatura “non-liniara” cu nivelurile de vitamina D in utero, adica este asociata atat cu nivelurile prea scazute, cat si cu nivelurile prea ridicate de vitamina D, ceea ce inseamna ca va fi nevoie de noi studii pentru a descoperi care e cantitatea optima de vitamina D pentru a reduce riscul pentru fat. Cum deocamdata schizofrenia e incurabila, tratamentele preventive sunt cea mai eficienta masura.

 

In orice caz, tot mai multe probleme de sanatate, inclusiv boli neuro-psihiatrice ca depresia, sunt asociate cu lipsa de vitamina D in randul populatiei in general, asa ca e cazul sa stam mai mult la soare, in special in lunile cand e frig si nu ne vine sa iesim din case.

Cuvinte cheie:

Loading...
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Comentarii (2)

  1. 27ralu spune:

    Doamne fereste.e o boala groaznica.

  2. cami_marga spune:

    e bine sa prevenim.schizofrenia e o boala cumplita si, din pacate, fara vindecare.

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Mail (nu va fi facut public) (obligatoriu)

Website

Meniu