Ce dam copiilor sa manance la inceput de primavara? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Ce dam copiilor sa manance la inceput de primavara?

Sfatulparintilor » Preșcolari » Alimentație prescolari » Ce dam copiilor sa manance la inceput de primavara?
Ce dam copiilor sa manance
Credit foto: Imagine de chameleon62foto de la Pixabay

Dupa o iarna lunga si friguroasa, in care atat organismele copiilor cat si ale adultilor au fost suficient de solicitate sa reziste la gripe, frig, umezeala si alte inconveniente ale anotimpului rece, vine, in sfarsit, si primavara. E normal sa incepi sa te intrebi ce dam copiilor sa manance la inceput de primavara.

Incepem sa ne dezmortim, sa simtim nevoia de mai multa miscare, insa, de foarte multe ori se intampla sa ne simtim vlaguiti, obositi, lipsiti de energie. Iar copiii nostri, chiar daca nu dau semne de lipsa de energie, pot avea sistemul imunitar scazut acum, la inceput de primavara. Astfel, e extrem de important sa stim cu ce ii alimentam primavara, ca sa-i ajutam sa-si ia cantitatea corecta si suficienta de vitamine si elemente hranitoare necesare unei bune sanatati. Mai ales ca alimentatia copiilor in perioada asta difera de cea a adultilor.

Cu cat inaintezi in varsta, cu atat mai mult renunti la sfarsitul iernii la o alimentatie bogata in carne si produse derivate. Pe cand copiii au nevoie de toate elementele nutritive potrivite sustinerii organismului lor in plina dezvoltare.

Citeste si: 7 moduri sa combati alergiile de primavara

Iata ce dam copiilor sa manance la inceput de primavara!

1.    Consumul de verdeturi

Nu degeaba toti specialistii in nutritie recomanda consumul de tot ce apare “verde” in piete la inceput de primavara: salata verde, ridichi, spanac, urzici, ceapa verde, usturoi verde, leurda, loboda. In termeni populari se spune ca verdeturile de primavara “subtiaza” sangele. Asta inseamna ca ele au un efect detoxifiant, deci, “curata” sangele de toate depozitele toxice acumulate in timpul iernii, mai ales in cazul adultilor.

Copiilor le putem da piure de spanac, ciorba de loboda, piure de urzici, in care ne putem folosi si de celelalte verdeturi pe care ei nu le pot manca in stare crudaceapa verde, usturoiul verde. Copiii nu sunt cei mai mari consumatori de astfel de verdeturi, insa putem gasi cele mai gustoase retete in acest sens, si le putem da combinate cu ceva ce stim ca agreaza mult. De exemplu, piureul de spanac il putem da impreuna cu putin piure de cartofi.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

2.    Consumul de carne

In ciuda faptului ca primavara se recomanda consumul de verdeturi, copiii au mare nevoie sa-si refaca depozitele de fier. Consumul de proteina este fundamental in acest sens, iar proteina o luam din carne si oua.

Dati copiilor o cantitate suficienta de carne slaba, cat mai usoara si nu uitati sa nu le lipseasca din alimentatie cel putin doua oua pe saptamana! In schimb, adultii trebuie sa micsoreze considerabil consumul de carne pe perioada primaverii.

3.    Consumul de lactate

Lactatele nu trebuie sa lipseasca din alimentatia copiilor in nici o perioada din an. Laptele si derivatele lui sunt parte foarte importanta a regimului zilnic alimentar. Insa pe perioada primaverii cel putin, alegeti sa nu mai dati lapte integral copiilor, ci unul partial degresat; la fel procedati si cu iaurturile.

In acest sens, unele scoli de pediatrie recomanda laptele integral, altele – laptele partial degresat. Orice varianta decideti sa urmati, nu se intampla absolut nimic daca pret de o luna – doua alegeti varianta mai “usoara”, partial degresata, pe care o puteti extinde si in perioada sezonului cald. Nu faceti decat sa ajutati digestia copilului dumneavoastra.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

4.    Consumul de fainoase

Daca se poate, reduceti-l considerabil, insa nu-l suprimati. Alegeti sa dati copiilor variante sanatoase de paine, de cereale, din faina integrala. Atentie la produsele din faina integrala, cititi bine etichetele, intrucat multe produse intitulate “integrale” nu sunt altceva decat fainoase obisnuite, “imbogatite” cu colorant.

Sfaturi generale: dati copiilor o cantitate mai mare de legume si fructe decat pe perioada iernii. Nu neglijati consumul de proteine, insa optati pentru produse slabe, carne de pui, de curcan si peste. La fel procedati cu produsele lactate, alegeti variantele mai putin incarcate de grasimi. O cantitate prea mare de grasimi niciodata nu face bine copilului, chiar daca copilul este foarte slab.

Imagine de chameleon62foto de la Pixabay

Data articol: 01/03/2024