Maghiranul, planta antistres cu multiple beneficii pentru sănătate - Sfatulparintilor.ro
Shop

Maghiranul, planta antistres cu multiple beneficii pentru sănătate

23 ianuarie 2016, , Vizualizări: ...
maghiran

Maghiranul, cunoscut sub denumirea de mageran, madiran sau macran, este o plantă medicinală cu miros asemănător pinului, un binecunoscut remediu natural în numeroase afecţiuni digestive şi nervoase.

Specialiștii în fitoterapie spun că efectele relaxante ale plantei se datorează uleiurilor volatile pe care le conține.

În Grecia Antică se credea că parfumul maghiranului se datorează faptului că Afrodita, zeiţa frumuseţii, şi a trecut degetele peste plantă. Tinerele cupluri primeau în dar, la nuntă, un buchet de maghiran, pentru o căsnicie fericită. Dincolo de legendă, grecii utilizau planta contra muşcăturilor de şarpe, ca digestiv şi ca leac împotriva artritei. Și vechii egipteni o foloseau în ritualurile de îmbălsămare.

Planta este bogată în vitamina K, vitamina E, fier, calciu, mangan, acizi fenolici, flavone şi uleiuri esenţiale. Toţi aceşti compuşi îi conferă maghiranului proprietăţi antispasmodice, antifungice, antalgice, puternic antibacteriene, calmante, sedative, hipotensive, vasodilatatoare. Folosită sub formă de infuzie calmantă, are efect somnifer, dar e indicată şi în crampele stomacale sau în colici. Această plantă medicinală este însă contraindicată persoanelor hipertensive, pacieților cu stări febrile și femeilor însărcinate.

Tulpinile şi frunzele uscate ale maghiranului sunt folosite la prepararea de infuziilor, pulberilor şi tincturilor, iar din florile proaspete se extrage un ulei esenţial galben-verzui, cu miros penetrant, de camfor. Părţile aeriene ale maghiranului conţin ulei volatil format din terpinen, pinen, sabinen, carvacrol, precum şi acizi graşi, triterpene, flavonoizi.

Datorită proprietăților sale care acționează benefic asupra sănătății, maghiranul poate fi folosit cu succes pentru tratarea următoarelor afecțiuni:

1. Stresul și oboseala – maghiranul are efect uimitor asupra sistemului nervos. Specialiştii susţin că are proprietăţi tranchilizante şi anxiolitice, care te ajută să combaţi oboseala, stresul și calmarea stărilor de nervozitate sau nelinişte.

 

Citeste continuarea pe ANTENASATELOR.RO.

Cuvinte cheie: ,

Loading...
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Mail (nu va fi facut public) (obligatoriu)

Website

Meniu