Sfantul Dumitru. Traditii si obiceiuri de Sfantul Mare Mucenic Dimitrie. De ce se aprind focuri si ce trebuie sa imparta femeile. Rugaciuni puternice de Sfantul Dumitru - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Sfantul Dumitru. Traditii si obiceiuri de Sfantul Mare Mucenic Dimitrie. De ce se aprind focuri si ce trebuie sa imparta femeile. Rugaciuni puternice de Sfantul Dumitru

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Actualitate » Sfantul Dumitru. Traditii si obiceiuri de Sfantul Mare Mucenic Dimitrie. De ce se aprind focuri si ce trebuie sa imparta femeile. Rugaciuni puternice de Sfantul Dumitru
sfantul dumitru - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - 1280px-Relics_of_Saint_Demetrius
Credit foto: commons.wikimedia.org

In fiecare an, pe 26 si 27 octombrie, romanii praznuiesc Sf. Mare Mucenic Dimitrie si Sf. Dimitrie cel Nou, doua sarbatori foarte importante pentru crestinii ortodocsi.

In credinta populara, anul este impartit in vara si iarna. Daca Sf. Gheorghe “alunga” iarna si renaste natura, Sf. Dimitrie desfrunzeste codrul si usuca plantele. In ziua de Sf. Dumitru caldura intra in pamant si gerul incepe sa-si faca simtita prezenta.

Sfantul Dumitru. Traditii si obiceiuri

In ajunul sarbatorii de Sf. Dimitrie se aprind focuri peste care sar copiii spre a le aduce sanatate tot anul. Focul alunga fiarele si incalzeste mortii, iar dupa ce focul este stins, oamenii arunca un taciune in gradina pentru a aduce rod anul viitor.

Sf. Dimitrie este considerat patronul ciobanilor. De Sf. Dumitru ciobanii prezic cum va fi iarna: asaza un cojoc in mijlocul oilor si daca pe el se asaza oaia neagra, iarna va fi blanda, iar daca se va culca oaia alba, va fi iarna aspra. In alte zone se spune ca daca de Sf. Dimitrie va fi frig, iarna va fi buna, iar daca vremea va fi buna, toamna va fi lunga si frumoasa. Se mai zice ca daca luna va fi plina si cerul acoperit de nori, iarna va fi aspra, cu zapezi grele.

In ziua de Sf. Dimitrie nu se piaptana, iar femeile fac pomana cu grau fiert cu unt, lapte sau branza.

In Bucovina, se zice cine seamana usturoiul dupa Sf. Dumitru va avea parte numai de paguba in anul urmator. In Oltenia, se crede ca numai cine respecta toate traditiile sarbatorii va fi protejat de necazuri, primejdii si de lupi.

In ziua Sfantului Dumitru, taranii taie coama cailor tineri pentru ca aceasta sa creasca frumos. Cine are imprumuturi trebuie sa le achite in aceasta zi, dar si sa faca alte socoteli noi.

Citeste si: Semnificatia numelui Dimitrie. Ce nume se sarbatoresc de Sfantul Dumitru

Sfantul Dumitru. Ocrotitorul Bucurestilor

Sfantul Dimitrie cel Nou Basarabov se praznuieste la 27 octombrie. El este considerat ocrotitorul Bucurestilor. El s-a nascut in Bulgaria, in satul Basarabovo, in secolul al XIII-lea (dupa alte surse, in secolul al XV-lea, iar dupa sinxarele Biericii Bulgare, in secolul al XVII-lea). Se spune ca a fost pastor initial, apoi a imbracat haina monahala la o manastire din apropierea satului natal. Moastele Sfantului Dimitrie cel Nou sunt depuse la biserica din Dealul Mitropoliei din Bucuresti.

Ureaza-le celor dragi La multi ani. Inspira-te de aici: Mesaje de Sfantul Dumitru. SMS-uri de La multi ani de Sfantul Dimitrie. Urari de Sfantul Dumitru

Sfantul Dumitru. Rugaciuni puternice

Rosteste aceste rugaciuni puternice in Ziua Sfantului Dimitrie si vei avea parte de sanatate, spor in toate si indeplinirea tuturor dorintelor.

Rugaciune puternica Sfantul Dimitrie Izvoratorul de mir

Mare mucenice Dimitrie, izvoratorule de mir, cel care ai rusinat paganatatea, plecandu-ne genunchii inaintea ta, ne rugam tie cu umilinta: Tu, cel care stai inaintea lui Hristos, vindeca-ne prin rugaciunea ta de patimile sufletesti si trupesti care ne apasa! Lumineaza-ne sufletele molesite de pacate, tu, cel care te-ai luptat cu taria Duhului pentru adeverirea credintei adevarate! Fereste-ne,sfinte, prin iubitoarea ta mijlocire, de orice intamplari rele: de boli, de neputinte, de potop, de foc, de cutremur, de vrajba, de lipsuri, de razboiul dintre noi, de vrajmasii vazuti si de cei nevazuti si de toate primejdiile, ca sa ne invrednicim si noi, pacatosii, in veacul ce va sa fie, ca impreuna cu tine si cu toti sfintii, sa-L slavim cu bucurie pe Dumnezeu si sa devenim partasi vietii vesnice.

Amin!

Rugaciune puternica Sfantul Dimitrie

Sfinte Dumitru, tu ai fost ales de Dumnezeu si harazit sa ocupi functia de proconsul, in timpul crudului persecutor al crestinismului, Maximilian; lucrul acesta ti-a ingaduit sa poti vesti cu mai multa usurinta si autoritate cuvantul mantuitor al sfintei Evanghelii.

Tu nu te-ai lasat impresionat nici de promisiunile tiranului, nici de amenintarile lui, ci ai renuntat la orice demnitate lumeasca pentru a castiga fericirea vesnica.

Impartind toate bunurile tale celor saraci ai mers la inchisoare cantand cel mai frumos imn de biruinta al crestinilor: Aleluia. Strapuns de sulitele ucigasilor te-ai asemanat cu Mantuitorul tau rastignit pe cruce.

Te rog mijloceste-mi si mie harul sa gust macar in parte fericirea pe care o da trairea sincera a credintei.
Binecuvanteaza-ma si pe mine, ca sa ma pot impotrivi greutatilor pe care le intalnesc in stradania de a-mi apara credinta.

Binecuvanteaza-ma si pe mine, ca sa ma pot impotrivi greutatilor pe care le intalnesc in stradania de a-mi apara credinta.

Bunul Dumnezeu a rasplatit cucernicia si dragostea cu care ai indurat toate suferintele savarsind nenumarate minuni cu moastele tale, care atunci cand au fost gasite emanau un parfum placut mirositor.

Da-mi si mie harul sa fiu in viata o placuta mireasma a lui Cristos in mijlocul lumii stricate si sa duc pe cat mai multi pe drumul mantuirii prin pilda si rugaciunea mea.

Amin!

FOTO: Permission is granted to copy, distribute and/or modify this document under the terms of the GNU Free Documentation License

Data articol: 25/10/2023