Shop
Ultimele 100 de articole

Semnificatia numelui Dimitrie. Ce nume se sarbatoresc de Sfantul Dumitru

25 octombrie 2021, , Vizualizări:
Semnificatia numelui Dimitrie - sfatulparinitlor.ro - pixaaby_com - person-g72454166b_1920

In fiecare an, in 26 si 27 octombrie, crestinii ortodocsi ii praznuiesc pe Sfantul Dimitrie cel Mare si Sfantul Dimitrie cel nou.

Ce nume se sarbatoresc de Sfantul Dumitru

Cu prilejul acestei sarbatori isi aniverseaza onomastica persoanele care poarta numele de Dimitrie sau Dumitru, precum si derivatele acestora. Printre acestea se numara: Dimitri, Dumitrache, Dima, Dimitrica, Dumitrascu, Dumitras, Diman, Mitrea, Mitru, Mitica, Mitu, Mitrita, Mitrut, Mireu, Mitache. Numele de femei derivate din Dumitru sunt: Dumitra, Dumitrica, Dumitrita, Demetra, Dumitrana, Mita, Mimi.

Numele a patruns in rasaritul Europei prin intermediul cultului martirului grec (Sfantul Dimitrie Izvoratorul de mir). Numele devine foarte popular la rusi, ucraineni, sarbi, bulgari, in forma Dimitri, Dimitru. In Tara Romaneasca primele atestari ale numelui apar in 1387 (sub forma Dimitru),  Dumitru (1429), iar in 1437 este mentionata forma Dimitrie. Dupa 1500 apar o serie intreaga de derivate de la numele de baza Dumitru printre primele fiind numele Dima.

Ureaza-le celor dragi La multi ani. Inspira-te de aici: Mesaje de Sfantul Dumitru. SMS-uri de La multi ani de Sfantul Dimitrie. Urari de Sfantul Dumitru

Semnificatia numelui Dimitrie

Numele romanesc Dimitrie (Dumitru) isi are originea in Grecia Antica, de la prenumele Demetrios. Acesta provine, la randul sau, de la Demetra, zeita agriculturii si a fertilitatii. Numele este format din “de” (pamant) si “meter” (mama). Semnificatia numelui Dimitrie (Duminitru) ar fi “pamantul mama” sau “iubitor al pamantului).

O alta etimologie face referire la cuvintele cretane “Deo” (zeita) si “Zeia” (grane), Demetra insemnand in aceasta situatie – “mama detatoare de grane”. Acest sens il foloseste si Platon intr-unul din “Dialogurile” sale: “hrana pe care mama-pamant o ofera in dar”.

Te mai poate interesa si: Nume de zei. Semnificatie si origini, inspiratie pentru numele copilului tau

Cum e o persoana cu numele Dimitrie (Dumitru)

Cu un temperament inflacarat, despre cei cu numele Dimitrie sau Dumitru se spune ca isi ascund sensibilitatea in spatele unei atitudini ferme, chiar autoritare. Pragmatici, ambitiosi, curajosi si combativi, Dimitrie si Dumitru sunt, in acelasi timp, in mod paradoxal, firi timide, emotivitatea fiind, in cazul lor, un veritabil calcai al lui Ahile.

Odata ce le-a fost castigata increderea, se dovedesc simpatici, afectuosi si prietenosi. Se spune despre ei ca detesta minciuna si linguselile si ca sunt inzestrati cu un spirit justitiar remarcabil. Nascuti pentru a conduce, stiu sa-si asume responsabilitatile, atat in plan familial, cat si profesional. Domeniile lor predilecte ar fi cele artistice – teatru, literatura, pictura, decoratiuni interioare. Pot fi atrasi si de profesii legate de drept, politica, turism sau audiovizual.

Image by Pexels from Pixabay

Cuvinte cheie:

seo
Gradinita
Blossom Salon
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.