Adolescenta poate cauza traume pe viata

11 ianuarie 2011, , Vizualizări: ...

Ca si cum adolescenta nu era o perioada destul de stresanta, atat pentru parinti cat si pentru copii, o serie de studii noi citate de Shine arata ca evenimente neplacute petrecute in acea perioada pot influenta in mod negativ tot restul vietii adolescentului.

 

Stim cu totii ca adolescentii tind sa ia totul in tragic: o bluza la fel cu a altei fete la o petrecere inseamna sfarsitul existentei, o fata dansand cu alt baiat e o drama zguduitoare si fara rezolvare. Insa cercetarile recente arata ca noi, ca adulti, n-ar trebui sa mai dam ochii peste cap in astfel de situatii, deoarece traumele care noua ni se par minore pot avea un impact major asupra dezvoltarii personalitatii adolescentilor, putand duce chiar la modficari in codul genetic!

 

Mare parte din problema o constituie faptul ca lobul frontal al creierului, cel care controleaza impulsurile si judecata rationala, este inca in dezvoltare in perioada adolescentei. Asa se explica de ce adolescentii comit acte irationale cum ar fi bautul de alcool in cantitati industriale, consumul de droguri, sau rezolvarea situatiilor tensionate si reactionarea la umilinte prin violenta. Noile descoperiri in domeniul neurologiei sugereaza ca toate acestea pot avea efecte de durata, cum ar fi depresia la maturitate, sau alte probleme psihopatologice.

 

Daca pana acum, ca parinte de adolescent nu puteai decat sa te rogi sa se termine mai repede aceasta perioada turbulenta din viata ta si a copilului tau si ca acesta sa treaca cu bine prin ea, acum se pare ca trebuie sa fim cu ochii in patru ca sa sesizam evenimentele cu potential traumatic de durata din viata adolescentului nostru si sa incercam sa le contracaram oferindu-i siguranta, stabilitate, o cale de comunicare permanent deschisa si multa iubire neconditionata. Si… nu strica sa continuam sa ne rugam ca adolescentul nostru sa iasa teafar din aceasta perioada zbuciumata.

Loading...
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Comentarii (10)

 1. anne4u spune:

  Intr-adevar,adolescenta este o perioada frumoasa,dar cu multe riscuri asa cum ati mentionat mai sus.In adolescenta se formeaza prieteniile adevarate,diversele obiceiuri,precum si cunostinta cu prima iubire:)

 2. aurel67 spune:

  Sunt de parere ca perioada in care un parinte ar trebui sa isi inteleaga cel mai mult copilul si sa-i fie alaturi este adolescenta.

 3. Adi84 spune:

  trebuie sa fim alaturi de copii nostri in perioada adolescentei

 4. Adi84 spune:

  interesant si adevarat articolul

 5. Adi84 spune:

  trebuie sa fim alaturi de copii nostri in perioada adolescentei

 6. asminasmin spune:

  bun articol

 7. claudia79 spune:

  interesant articol

 8. 27ralu spune:

  Adolescenta este „puntea” care face legatura intre copilarie si maturitate.pentru unii,e o perioada de tranzitie foarte grea.trecerea de la copil la adult,cu toate transformarile care au loc,e un moment de rascruce.apar tentatiile,sentimentele de iubire,faze care uneori duc la suferinta.dar,adolescentul trebuie sa invete sa treaca peste toate.

 9. dodolin spune:

  au si atatea la indemana pe vremuri cat de rebel erai nu prea aveai cu ce acum valeuu motoare,masini,bautura cumpara oricine etc multe mult prea multe

 10. Adi84 spune:

  adolescenta este o vasta dificila! trebuie sa fim alaturi de copilul nostru, sa-l intelegem, sa-l ajutam

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Mail (nu va fi facut public) (obligatoriu)

Website

Meniu