De ce au nevoie adolescentii de intimitate? Ce trebuie sa faca parintii! - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

De ce au nevoie adolescentii de intimitate? Ce trebuie sa faca parintii!

Sfatulparintilor » Adolescenți » Comportament și dezvoltare » De ce au nevoie adolescentii de intimitate? Ce trebuie sa faca parintii!
De ce au nevoie adolescentii de intimitate

Dorinta de intimitate este una primordiala in viata tuturor, iar pe masura ce copiii cresc incep sa simta si ei aceasta nevoie. Creierul lor se dezvolta rapid si capata noi abilitati si interese sociale. De aici apare si nevoia majora de mai mult spatiu si intimitate.

Si pentru parinti aceasta perioada este destul de greu de gestionat pentru ca nu stiu cand este vorba despre intimitate si cand, de fapt, copilul ascunde ceva. Doar ca protejarea anumitor informatii face parte din procesul de dezvoltare. Iar prin acest lucru copiii capata autonomie si independent. Un semnal de avertizare ar trebui sa fie secretomania excesiva.

Ghid cuvinte
Ghid digital. Descarci instant
100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun
47 lei
Cumpara Descarca demo

Legatura dintre intimitate si incredere

Pe masura ce cresc, copiii doresc ca parintii sa aiba incredere in ei si sa fie lasati sa faca singuri mai multe lucruri. Ei vor sa fie considerati maturi, responsabili si independenti. Acest spatiu personal si aceasta incredere acordata ajuta din plin la dezvoltarea si maturizarea lor. Si, mai ales, la stimularea increderii de sine.

Copilul poate incepe sa nu se mai dezbrace in fata parintilor, sa se incuie in baie sau in dormitor, sa discute anumite subiecte doar cu mama si altele doar cu tata. Si exemplele pot continua. Acest lucru contribuie la dezvoltarea independentei, la construirea increderii de sine. Iar parintii trebuie sa aiba incredere in instinctele lor pentru a-si da seama cand e nevoie de intimitate si cand este, totusi, un semnal de alarma. Daca simti ce ceva nu este in regula, ar trebui sa faci investigatii.

Ofera-i spatiu pentru a demonstra increderea

Este foarte important sa le acorzi copiilor aceasta intimitate, dar nu uita ca sunt, inca, necopti si nu sunt pregatiti sa infruntea lumea singuri. Vor avea nevoie de parinti. Caci ei actioneaza rapid, fara sa se gandeasca la consecinte, iar aici intervine parintele care sa-l ghideze si sa-I ofere sprijin. A le acorda copiilor intimitate nu inseamna a le da mana libera sa faca ce isi doresc. Regulile trebuie sa existe in continuare.

Citeste si: Ce sa nu spui niciodata unui adolescent care sufera din dragoste

Cum gasesti echilibrul?

Pentru a determina limita intre a-l sti in siguranta si a-i invada spatiul personal, intreaba-te ce vrei sa afli. De exemplu, este perfect indreptatit sa intrebi copilul unde pleaca si cu cine, la ce ora vine acasa, dar este invadarea spatiului personal sa-l intrebi ce au discutat acolo. Desigur, copilul poate vrea sa-ti povesteasca, dar nu trebuie sa te superi daca nu-ti spune decat doar o anumita parte.

Alte elemente care pot fi incluse in acordarea intimitatii sunt:

  • consultul medical
  • cererea permisiunii sa umbli in lucrurile copilului
  • ciocanirea la usa camerei lui inainte de a intra
  • neverificarea telefonului/tabletei/laptop-ului etc.
  • neverificarea jurnalelor
  • respectarea conversatiilor private cu colegii.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 04/02/2022