Ce sa nu spui niciodata unui adolescent care sufera din dragoste - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Ce sa nu spui niciodata unui adolescent care sufera din dragoste

Sfatulparintilor » Adolescenți » Comportament și dezvoltare » Ce sa nu spui niciodata unui adolescent care sufera din dragoste
sufera din dragoste - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - girl-1848477_1920

Un adolescent care sufera din dragoste este o problema delicata pentru parinti. Cu cele mai bune intentii de a-si ajuta adolescentii care tocmai au suferit prima deceptie, parintii mai dau si gres si spun vorbe pe care ar trebui sa le pastreze pentru ei.

Caci nu sunt de incurajare ci, dimpotriva, pot adanci adolescentul in depresie, atunci cand sufera din dragoste.

Nu mai fi trist!

Sentimentele negative nu trebuie eliminate. Ele trebuie intelese, atat de catre copil, cat si de catre parinti. Incercarea de a minimaliza suferinta copilului fie il invata pe acesta sa isi nege si sa nu-si bage in seama emotiile, fie ii adanceste suferinta. Pe langa faptul ca sufera din dragoste, el va suferi si ca nu se va simti inteles.

Are balta peste! E lumea plina de fete/baieti!

Dincolo de faptul ca este un cliseu care ii va face pe adolescenti sa-si dea ochii peste cap, genul acesta de fraza “motivationala” ii va face sa se simta devalorizati. Desigur, avand in vedere experienta parintilor, cu siguranta balta este plina de peste, iar lumea este plina de fete si baieti, insa aceste cuvinte nu-l vor face pe copil sa simta ca parintii ii inteleg suferinta, atunci cand ei sufera din dragoste.

Cand o sa mai cresti o sa intalnesti pe cineva mai bun!

Un adolescent cu inima franta nu prea este interesat de viitor. El simte doar prezentul. Adolescenta este oricum o perioada grea, iar gestionarea sentimentelor de iubire si dezamagire o va face si mai grea. In schimb, parintii ar trebui sa-i obisnuiasca pe copiii cu ideea de a trage invatamintele necesare dupa fiecare relatie esuata, astfel incat sa nu mai repete aceleasi greseli si sa faca alegeri mai bune datile viitoare.

Te mai poate interesa si: Prima dragoste la copii. Ce trebuie sa faca parintii adolescentilor indragostiti

Esti prea tanar ca sa stii ce inseamna iubirea adevarata!

Aceasta fraza s-ar traduce cu “dragoste de bebelus” sau “nu esti suficient copt”. Deci nu l-ar ajuta deloc la imaginea de sine care oricum este subrezita dupa despartire. Copilul se va simti respins din doua parti.

Ti se pare ca esti indragostit!

Dragostea la adolescent este la fel de intensa ca la adulti. Dragostea este dragoste, iar fiecare om o simte in felul sau. Parintii ar trebui sa le ofere copiilor lor libertatea de a invata cum sa-si gestioneze sentimentele si cum sa se protejeze data viitoare cand va suferi o noua deceptie.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 18/05/2021