Pachetul de şcoală: Top 5 alimente pe care nu trebuie să le dai copilului - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Pachetul de şcoală: Top 5 alimente pe care nu trebuie să le dai copilului

Sfatulparintilor » Școlari » Alimentație scolari » Pachetul de şcoală: Top 5 alimente pe care nu trebuie să le dai copilului

Luni începe şcoala şi mămicile deja se gândesc ce alimente să le pună copiilor la pachet. Cum alimentaţia sănătoasă trebuie să fie o prioritate iată 5 alimente care nu au ce căuta în ghiozdanul unui copil, chiar dacă sunt preferatele lui.

 

1. Snaks-uri cu fructe

Sunt dulci, deci copiii le adoră. Dentiştii şi părinţii însă le urăsc pentru că sunt principala sursă de carii şi, în plus, mustesc de coloranţi şi arome artificiale şi, deşi au pe etichetă cuvântul “fructe”, majoritatea conţin o cantitate prea mică. Chiar şi cele care conţin fructe adevărate sunt lipsite de fibre sănătoase şi apă, două elemente pe care le găseşti din plin în fructul proaspăt.

Aşadar, dacă vrei să-i dai fructe, optează pentru struguri, fructe de pădure, mandarine.

 

Reţeta noastră: 3 idei practice pentru un prânz delicios şi sănătos, la şcoală

 

 

 

2. Deserturi din comerţ

Ştim cu toţii că toate prăjiturelele şi deserturile din comerţ nu sunt deloc sănătoase. Dar le punem în ghiozdănel pentru că le plac copiilor. Dar un astfel de desert nu este deloc sănătos. Este o bogată sursă de grăsimi trans care trebuie ocolită şi de copii, şi de adulţi deopotrivă.

Soluţia este să te transformi în “băiatul rău”. Copiii trebuie să înveţe că desertul este ceva care se consumă din când în când şi că nu este obligatoriu la fiecare masă. În plus, poţi opta pentru prăjiturele făcute în casă. Iar dacă le faci împreună cu cel mic, distracţia va fi garantată pentru amândoi.

 

Reteţa noastră: Madlene


 

 
3. Suc la cutiuţă

Zahărul e zahăr şi indiferent sub ce formă intră în alimentaţie, nu este sănătos. Chiar dacă vorbim de sucul de fructe de la cutiuţă, care are adaos de zahăr, chiar dacă vorbim de sucul de fructe pregătit în casă, tot nu sunt sănătoare pentru copii şi nici pentru adulţi. Şi asta pentru că dispar fibrele atât de necesare organismului.

Asta nu înseamnă că trebuie interzis în totalitate sucul de fructe. Însă poate fi consumat în ocazii speciale, dacă este preparat în casă. Cel mai bine este să înveţi copilul să mănânce fructul întreg. Îi poţi spune “Fructele se mănâncă, nu se beau!”. Îi mai poţi “păcăli” cu un smoothie cu fructul întreg, iaurt şi, eventual, gheaţă.

 

Reteţa noastră: Shake de fructe


 

 

4. Biscuiţi

Biscuiţii sunt delicioşi. Sunt croncanţi, au gust de unt… Din păcate, însă, sunt cu făină albă, conservanţi, uleiuri nesănătoase care vă vor lăsa copiii obosiţi şi iritaţi.

Citiţi cu atenţie etichetele. Este o mare diferenţă între “100% cereale integrale” şi “conţin cereale integrale. De asemenea, nutriţioniştii recomandă să alegeţi produsele pe a căror etichetă scrie că respectivul produs conţine cel puţin 3 grame de fibre. Însă, tot ce e făcut în casă este mai bun, întrucât ai controlul asupra ingredientelor. Cumpără făină integrală şi poţi face cei mai delicioşi biscuiţi pentru copilul tău.

 

Reţeta noastră: Biscuiţi de casă

 

 

5. Mezeluri

Ultimul, dar nu cel din urmă aliment care ar trebui exclus din pachetul copilului tău, dar şi al tău, sunt mezelurile. Poate îţi este greu să renunţi la mezeluri dar ca să-ţi fie mai uşor, citeşte eticheta. Când vei vedea câţi nitraţi şi nitriţi conţin, poate te vei gândi de două ori înainte să le pui în coşul de cumpărături. Renunţă de asemenea la cremwurşti, şniţelele semipreparate (nuggets) şi vei reduce considerabil riscul unor boli de inimă şi chiar de anumite tipuri de cancer.

Optează pentru ceva preparat în casă pentru că ai controlul ingredientelor şi poţi limita la maximum adaosurile nesănătoase.

 

Reţeta noastră: Chifţelute cu morcov, mărar şi pătrunjel

 

 

 

Credit foto: freedigitalphotos.net.

Data articol: 14/09/2012