Idei practice pentru un pranz delicios si sanatos, la scoala - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Idei practice pentru un pranz delicios si sanatos, la scoala

Sfatulparintilor » Școlari » Alimentație scolari » Idei practice pentru un pranz delicios si sanatos, la scoala

Si tu ai un copil mofturos la mancare? Toate mamicile stiu cat de mofturosi pot fi copiii cand vine vorba de mancare. Si incearca disperate sa le faca cele mai bune preparate, astfel incat cei mici sa nu le refuze.

 

Daca acasa ii mai poti cicali si, pana la urma, mai de mila mai de sila, mananca, la scoala n-ai deloc control asupra lor. Si, fie arunca pachetul pe care l-ai pregatit cu atata migala, fie il dau unui coleg mai pofticios. Nu-i asa ca v-ati tot intrebat de multe ori ce sa-i mai faceti pentru a fi sigure ca mananca pachetul de pranz.

 

Noi am gasit cateva retete practice pentru un pranz delicios si sanatos   la scoala. Va vor fi, cu siguranta, de ajutor.

 

 

1. “Banana dog”

 

Hot-dog-ul intra in categoria junk-food si, oricat de mult i-ar placea copilului vostru aceste preparat, ar fi bine sa nu-i dati deloc. Oferiti-i in schimb “Banana dog”.

 

Pentru aceasta va trebuie:

–  un sfert de bagheta (preferabil din faina integrala)

– o lingurita de crema de branza (sau unt de arahide)

– o lingurita de miere (sau de gem facut in casa)

– o banana

– miez de nuca, nuca de cocos, alune zdrobite etc.

 

Se prepara astfel:

 

Taiati bagheta in doua, ungeti o parte cu crema de branza sau untul de arahide, cealalta cu mierea sau gemul. Impachetati separat sandvisul si banana. La scoala copilul alege: fie desface banana si o introduce in sandvis si adauga topingurile (miez de nuca, alune etc.), fie le mananca separat. Important este ca i-ati lasat dreptul la o optiune.

 

 

2. Briose de pizza greceasca 

 

Cu totii stim cat de innebuniti sunt copiii dupa pizza si dupa briose. De ce n-ati face o combinatie. Iata de ce aveti nevoie pentru un pranz delicios si sanatos la scoala.

 

Pentru aceasta va trebuie:

– 2 linguri ulei de masline extravirgin

– 2/3 cana de ceapa tocata marunt

– 2/3 cana de ardei gras rosu, tocat marunt

– 1/3 cana de faina integrala pentru patiserie

– 1/3 cana de faina

– 2 linguri praf de copt

– 1 ½ linguri de oregano proaspat (sau 1/2 lingurite uscat)

– 1 lingura de zahar

– 1, 2 catei de usturoi pisati

– ¼ lingura de sare

– 1/3 cana de lapte degresat

– 1/3 cana de branza feta

– 1 ou mare batut

– 2 linguri pasta de tomate

– 2 linguri masline tocate marunt

 

Se prepara astfel:

 

Puneti la calit ceapa, ardeiul in uleiul de masline, pret de 5 minute. Apoi transferati legumele intr-un bol mare si lasati-le sa se raceasca. Intre timp, incingeti cuptorul la 204 grade.

 

Amestecati laptele, feta, oul, pasta de tomate si maslinele cu ceapa si ardeiul. Apoi incorporati cele doua tipuri de faina, praful de copt, oregano, zaharul, usturoiul si sarea.

 

Cu aluatul rezultat umpleti doua treimi din formele de briose si dati-le la cuptor pentru 13-15 minute. Dupa ce le-ati scos de la copt, lasati preparatul sa se racoreasca timp de 5 minute.

 

 

3. Prajiturele cu somon

 

Copilul vostru va primi aportul necesar de acizi grasi omega 3 datorita acestor prajiturele. Sunt usor de preparat, in 40 de minute sunt gata, si deosebite la gust. Cu aceasta reteta, pranzul sanatos si delicios la scoala va fi o adevarata delicatesa.

 

Pentru aceasta va trebuie:

– 3 lingurite de ulei extravirgin

– o ceapa mica tocata marunt

– tulpina de telina

– 2 linguri de patrunjel proaspat tocat

– o cutie de somon, scurs

– un ou mare batut usor

– 1 ½ linguri de mustar Dijon

– 1 ¾ cani de miez de paine integrala

– 1 /2 lingurita de piper

– 1 lamaie, taiata bucatele

 

Se prepara astfel:

 

Incalziti cuptorul la 204 grade Celsius. Intre timp, caliti intr-o lingurita si jumatate de ulei de masline, ceapa si telina, la foc mediu, timp de trei minute.

 

Adaugati patrunjelul si luati tigaia de pe foc.

 

Intr-un bol de dimensiuni medii, puneti somonul si maruntiti-l. Adaugati oul si mustarul si amestecati bine. Turnati peste amestecul de ceapa, telina si patrunjel, miezul de paine si piperul.

 

Intindeti o foaie din aluatul rezultat si taiati-o in felii. Ungeti tava de copt cu o lingurita si jumatate de ulei de masline si puneti feliile de aluat. Coaceti-le timp de 15-20 de minute, pana cand devin aurii. Se pot servi cu felii de lamaie.

 

Pofta buna!

 

Data articol: 16/05/2012