Stopul cardio-respirator în operația de cezariană. Cum se ajunge la asta și ce ți se poate întâmpla - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Stopul cardio-respirator în operația de cezariană. Cum se ajunge la asta și ce ți se poate întâmpla

Sfatulparintilor » Sarcină » Sănătatea gravidei » Stopul cardio-respirator în operația de cezariană. Cum se ajunge la asta și ce ți se poate întâmpla
Ce simti in timpul operatiei de cezariana - sfatulparintilor.ro - pixabay-com - baby-1531059

Printre evenimentele neașteptate ce pot interveni într-o operație de cezariană se află și stopul cardio-respirator. Așa cum veți afla și din articolul de mai jos, acesta nu este un fenomen des întâlnit, dar poate avea consecințe dintre cele mai serioase. Să aflăm care sunt motivele ce l-ar putea declanșa și ce se poate face dacă are loc la naștere.

Din ce cauze poate surveni stopul cardiac în timpul operației de cezariană Conform experților din cadrul „Organizației Mondiale a Sănătății”, apariția unui stop cardio-respirator în cadrul unei operații de cezariană este un eveniment întâlnit la 1 din aproximativ 12.000 de nașteri, o rată aproape dublă față de cea vehiculată în deceniile anterioare în publicațiile medicale de specialitate.Cu toate acestea, în ultimul deceniu s-a constatat o reducere a decesului mamei din această cauză. De exemplu, față de un procent de 52% în anul 1998, în anul 2011 a fost observată o creștere a ratei de supraviețuire la 60% și chiar mai mult. Explicația pentru acest progres este legată, în primul rând, de îmbunătățirea manevrelor de resuscitare din timpul intervenției chirurgicale.


Printre cele mai cunoscute motive ce ar putea provoca un stop cardio-respirator în timpul unei cezariene se numără:


Sângerarea excesivă


La nivel global, „Organizația Mondială a Sănătății” a estimat că aproape 24% dintre decesele mamelor, la naștere, este cauzată de pierderea semnificativă de sânge. Dacă se întâmplă așa ceva, sângerarea poate să determine apariția hipotensiunii, urmată de intrarea în stop cardiac.

Existența preeclampsiei în timpul sarcinii

Această afecțiune se referă la prezența unei tensiuni arteriale ridicate, însoțite și de alte simptome, precum: edemul mâinilor și picioarelor, dureri puternice de cap, grețuri, amețeli, convulsii. Lăsată netratată, ea poate fi foarte riscantă atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș. Printre consecințele sale se numără: nașterea prematură, atacul de cord, riscul spre accident vascular, sângerarea excesivă la naștere. Tocmai această ultimă consecință, alături de hipertensiune, pot să crească semnificativ riscul de intrare în stop cardiac în timpul operației de cezariană.

Embolismul lichidului amniotic

Este o formă de embolism ce presupune pătrunderea lichidului amniotic, a celulelor fetale și a diferitelor resturi fetale în circulația sanguină maternă. Manifestările după care poate fi recunoscut sunt: apariția dificultăților respiratorii, hipotensiune, urmate de colapsul cardiovascular.
Ca rată de incidență, este de 1 la 80.000 de nașteri, dar mortalitatea sa, în ceea ce privește mamele, este cuprinsă undeva între 61 și 80%. Embolismul de lichid amniotic este o afecțiune dificil de diagnosticat și de tratat, fiind acută și de obicei severă. Printre factorii ce o pot favoriza se numără:
• Vârsta înaintată a mamei
• Contracția intensă de la nivelul uterului
• Sarcinile multiple
• Ruptura uterină
• Operația de cezariană în sine

Citește continuarea pe Qbebe: http://bit.ly/2jUoZZw

Data articol: 04/09/2019