Specialiștii în educație timpurie ne învață cum să îi determinăm pe copii să facă mai multă mișcare - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Specialiștii în educație timpurie ne învață cum să îi determinăm pe copii să facă mai multă mișcare

Sfatulparintilor » Recomandări și timp liber » Specialiștii în educație timpurie ne învață cum să îi determinăm pe copii să facă mai multă mișcare
copii să facă mai multă mișcare

Activitatea fizică este esențială în primii ani de viață pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor . Mișcarea  îmbunătățește starea de spirit și stimulează  formarea conexiunilor cerebrale responsabile pentru dezvoltarea antenției și memoriei. Mai mult, specialiștii în educație timpurie ne informează că activitățile care implică mișcare contribuie la formarea abilităților de învățare și rezolvare a problemelor matematice.

 

Copiii au tendința naturală de a fi activi fizic.

Creierul prioritizează mișcarea încă de la naștere, imediat după funcțiile esențiale pentru supraviețuire. Chiar dacă nu fac mișcări complexe, bebelușii se pot mișca pe ritmul muzicii și au reflexe bine dezvoltate. Provocările lumii moderne reușesc, din păcate, să suprime această tendință, iar specialiștii în educație timpurie ne învață să introducem mișcarea în rutina zilnică într-un mod cât mai atractiv.

De la Valentina Secară, fondatoarea unei grădinițe cu profil britanic și a Conferinței de Educație Timpurie am aflat că în sistemul educațional englez, apreciat ca fiind unul dintre cele mai performante, sunt deja adoptate modele educaționale care să încurajeze mișcarea la grădiniță, iar activitățile în aer liber sunt din ce în ce mai dese în curriculă. Unul dintre aceste modele se numește „No Chair Day” și a fost dezvoltat de Helen Battelley, specialist internațional în educație timpurie. Helen Batteley va prezenta  acest model și la București, în sesiunea de  training din cadrul Conferinței de Educație Timpurie, organizată de Fundația Acorns.

copii să facă mai multă mișcare

Află din articolul de mai jos mai multe despre importanța activității fizice în dezvoltarea preșcolarilor și vezi care sunt efectele introducerii conceptului „No Chair Day” în educația timpurie britanică.

 

De ce este importantă mișcarea pentru copilul tău

  1. Activitatea fizică aduce beneficii nenumărate asupra dezvoltării creierului.

Un studiu efectuat în 2008 arată că preșcolarii traduc experiențele fizice în informații pe care le vor folosi pentru adaptarea gândurilor, emoțiilor și comportamentelor. Exercițiile fizice pot fi integrate în programul educațional, astfel încât să faciliteze achizițiile didactice din perioada preșcolară.

  1. Activitățile fizice din grădiniță îmbunătățesc spiritul de echipă al copiilor, empatia și abilitățile sociale.

”Comunicând cu ceilalți copii prin mișcare, cei mici învață să lege relații, să își ajute colegii și să primească, la rândul lor, ajutor. Totul într-o atmosferă veselă și plină de energie, generată de exercițiile educative.” spune Valentina Secară.

  1. Formează obiceiuri sănătoase pentru adultul de mai târziu

Dincolo de beneficiile imediate, precum energizare și stare de spirit bună, activitatea fizică din primii ani de educație contribuie la formarea unui stil de viață sănătos pentru adultul de mai târziu. Obișnuit cu activitatea fizică regulată, cel mic va adopta mai ușor obiceiuri sănătoase în viața adultă.

  1. Beneficii multiple pentru sănătate

Un studiu  publicat în British Medical Journal arată că frecvența crescută a activității fizice în primii ani de viață  este asociată cu o stare de sănătate bună. Un comportament sedentar, pe de altă parte, este corelat cu o stare de sănătate precară în rândul copiilor și este greu de corectat în dezvoltarea ulterioară.

Activitatea fizică, structurată sau nestructurată, contribuie la dezvoltarea sistemului osos și la creșterea sănătoasă a corpului. Un articol publicat de Michigan State University Extension explică importanța exercițiilor fizice încă din perioada preșcolară: sistemul osos este complet dezvoltat abia spre finalul adolescenței, iar rezistența acestuia poate fi sporită prin sport. Activități precum mersul pe jos, alergatul și dansul construiesc un sistem osos puternic, contribuind și la dezvoltarea musculaturii.

 

Conceptul „No Chair Day” îi determină pe copii și pe educatori să facă mai multă mișcare

Strategia propusă de Helen Battelley presupune eliminarea scaunelor din sala de clasă pentru o zi, în fiecare săptămână.

“Această metodă simplă și eficientă previne formarea unui automatism pentru așezatul pe scaun.” spune Helen Battelley, speaker în cadrul Conferinței de Educație Timpurie (7-9 noiembrie), ce va avea în acest an tema „Educația pozitivă: mediu fericit, resurse infinite”.

Cei mici au primit cu entuziasm vestea că vor avea o zi de grădiniță fără scaune, iar rezultatele sunt deja remarcabile. Copiii se așează pe podea, se întind și stau în picioare sau “pe vine“, poziții care le oferă posibilitatea de a executa mișcări mai ample și care îmbunătățesc rezistența corpului.

Reticența față de această metodă a venit din partea educatorilor și personalului din instituțiile de învățământ preșcolar, pe care Helen le încurajează să “acompanieze copiii în procesul de învățare și mișcare, să adopte comportamentul celor mici.“ Implicarea adulților din grădiniță în activitățile fizice va spori dorința celor mici de a face mișcare. În plus, va îmbunătăți și starea de spirit a adultului, factor foarte important în procesul de învățare

La fel ca orice comportament sănătos sau mai puțin sănătos, și dragostea pentru mișcare se transmite prin exemplu, acasă sau la grădiniță. Conceptul „No Chair Day” se dovedește foarte benefic pentru atmosfera generală din sala de clasă, încurajând activitatea fizică atât pentru copiii, cât și pentru educatori. Procesul de învățare devine mai dinamic și mai distractiv pentru cei mici, care învață să interacționeze unii cu ceilalți și acumulează mai ușor informațiile primite.

copii să facă mai multă mișcare

Despre Conferința de Educație Timpurie:

Conferința de Educație Timpurie este un proiect al Fundației Acorns, organizat prin divizia sa de training, First7 Parents & Educators Coaching. Evenimentul reunește anual experți internaționali în educație preșcolară și primară, într-un cadru propice dezvoltării profesionale prin informație de calitate. Ediția de anul acesta are loc în perioada 7-9 noiembrie, la București, cu tema “Educația pozitivă: mediu fericit, resurse infinite”. Sesiunile de training vor fi susținute de experți internaționali în domeniul educației timpurii: Helen O’Donoghue, Anita Curtis, Helen Battelley, Alicia Blanco-Bayo și Mark Carter.

Cu scopul de a susține activitatea educațională în România, organizatorii oferă acces gratuit la conferință personalului specializat din sistemul public de învățământ preșcolar, cu condiția participării în toate cele 3 zile ale evenimentului.

Pentru mai multe detalii, accesați pagina de Facebook Conferinta de educatie timpurie First7, iar pentru înscrieri, trimiteți un email la adresa office@first7.ro.

Data articol: 15/10/2018