Boli mintale la copii: cum le recunoști - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Boli mintale la copii: cum le recunoști

Sfatulparintilor » Preșcolari » Sănătate prescolari » Boli mintale la copii: cum le recunoști
sfaturi pentru părinţi de la copiii lor - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - siblings-3315770_1920

Bolile mintale la copii reprezintă o problemă care cu cât este identificată mai timpuriu, cu atât sunt șanse mai mari de intervenție și tratament eficient. Îți explicăm aici cum le recunoști pe cele mai frecvent întâlnite, alături de informații prețioase pentru un diagnostic corect.

Informații despre boli mintale la copiiEști îngrijorat cu privire la schimbările pe care le-ai observat recent cu privire la copilul tău? Te temi că ar putea constitui semne de avertizare ale unei afecțiuni mentale care necesită tratament medical. Trebuie subliniat în primul rând faptul că cei mici sunt ființe sensibile iar uneori poate fi vorba pur și simplu despre o perioadă din viață mai stresantă care va dispărea la fel de ușor precum a apărut.

Este perfect natural ca un copil să fie mai sensibil și să se îngrijoreze mai mult; dacă însă observi acest lucru constant și cu privire la chestiuni irelevante, poate fi de ajutor un test pentru depistarea anxietății (cea mai des întâlnită afecțiune).
Apoi, majoritatea părinților găsesc dificil de acceptat faptul că al lor copil suferă de o afecțiune la nivel mental care presupune îngrijire și tratament medical. Există o serie de tulburări mentale care pot afecta copiii, însă cele mai multe rămân nediagnosticate, iar copiii netratați (sunt aproximativ aceleași ca la adulți, însă simptomele pot să difere în manifestare – de exemplu depresia se manifesă sub formă de hiperactivitate).


Cercetătorii din cadrul Școlii de Medicină Harvard au descoperit că jumătate dintre cazurile de boli mintale pe viață au debutat înainte de vârsta de 14 an, iar ¾ după vârsta de 24 de ani. Ca urmare a unui debut timpuriu al bolilor mintale, servicii corespunzătoare de tratament și îngrijire trebuie accesate cât mai rapid. 

Cum recunoști diferite boli mintale la copii

Tulburări anxioaseTulburare obsesiv-compulsivă – copilul tău poate deveni obsedat de efectuarea unei anumite sarcini în mod repetat. De exemplu, poate dori să își spele mâinile la intervale scurte de timp pentru a evita contactarea unei infecții
Fobii sociale – în cadrul acestei afecțiuni, copilul tău va găsi dificil de interacționat cu orice persoană, prin urmare poate acuza chiar dureri fizice atunci când întâlnește persoane necunoscute. Își poate dori să nu plece deloc de acasă și chiar să nu iasă din camera sa
Tulburare de stres post-traumatic – poate suferi de anxietate ca urmare a unei experiențe traumatice; este uneori vorba despre un deces în familie sau un accident la care a fost martor. În unele cazuri poate reprezenta un lucru pe care copilul l-a văzut la televizor sau de care a auzit de la un prieten.


Toate acestea pot avea un impact semnificativ asupra calității zilnice a vieții

Tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD)– se poate confrunta cu dificultate în concentrare sau când îi este solicitată atenția
– poate fi hiperactiv și supraexcitat în activități zilnice

Citește continuarea pe Qbebe: http://bit.ly/2S9pQCr

Cuvinte cheie:
Data articol: 10/07/2019