Vrei doi copii? 12 sfaturi ca sa ajuti primul copil sa accepte si astepte pe bebe 2
9. Lasa copilul mare sa tina bebelusul si sa ajute la ingrijirea lui
Ca sa incurajezi legatura care se formeaza intre ei, stai cu copilul pe canapea, invata-l sa isi deschida bratele si pune-i bebelusul in poala. Sigur ca vei sta alaturi de ei, supraveghind cu atentie si apoi iei bebelusul dupa cateva minute. Copiilor le place la nebunie sa tina bebelusi in brate si faptul ca ai incredere in el sa tina fratiorul sau surioara intareste mult relatia lor viitoare.
10. Sa nu ai asteptari prea mari de la copilul mai mare
Un copil are nevoie sa se simta ca un copil. Unii parinti fac greseala sa depinda de copilul mai mare atunci cand se naste cel mic, spunandu-I “Tu esti mai mare si tu trebuie sa te porti bine si sa ma ajuti si sa ai grija de cel mic.”. Acest mod pune prea mare presiune asupra copilului, psihologic vorbind. Numai un adult este capabil sa aiba grija de un copil, asa ca nu te astepta niciodata ca cel mare sa faca asta la modul responsabil pentru a te degreva pe tine chiar si perioade scurte de timp, indiferent de varsta copilului mare.
A te astepta ca un copil sa aiba grija de un alt copil cand el nu este capabil de aceasta responsabilitate il va face sa se simta ca nu e suficient de bun asa cum tu il vrei si ii va scadea stima de sine. Sau se va stradui sa faca tot ce poate in acest sens, insa astfel tu ii furi copilaria si lipsa de griji pe care un copil merita sa o aiba cat e mic. Copilul mare trebuie sa simta ca inca ai grija si de el, asa ca da-i cat mai multa iubire si atentie ca sa arati acest lucru.
11. Ai rabdare
De indata ce ai ajuns acasa, copilul cel mare poate reveni la anumite comportamente specifice bebelusilor, deci poate regresa, ceea ce este perfect normal. Un copil care deja face nevoile la olita poate incepe brusc sa faca pe el cand si cand. Un copil intarcat va putea sa ceara la loc san sau sa ceara biberonul bebelusului. Un copil care era relativ linistit si normal, va incepe sa dezvolte crizele specifice numite tantrum-uri care il pot tine o lunga perioada de timp. Unii copii pot intampina si dificultati de vorbire, fie balbaiala, fie un regres a ceea ce deja au invatat.
Pe cat de dificil pare si suna, cea mai buna solutie in aceste cazuri este sa eviti sa faci mare tam-tam din asta. Spune-i ce bine este sa fie baiat sau fetita mare, sa fie curat sau sa vorbeasca, decat sa certi copilul sau sa il pedepsesti.
Parintii trebuie sa isi aminteasca ca un copil nu are nevoie permanent de atentie, insa are nevoie de o portie constanta pe zi doar pentru el, asa ca incearca sa te asiguri ca cel mare primeste zilnic timp de a sta in bratele tale si in poala ta. Rezista tentatiei de a purta sugarul dupa tine pretutindeni sau sa folosesti fiecare moment liber ca sa faci treburi prin casa. In schimb, atunci cand bebelusul doarme sau sta linistit in patut sau carut, foloseste acel timp pentru a-l darui copilului mai mare in mod direct.
12. Tine copilul mare ocupat
Vei fi foarte ocupata, in special in primele luni, deci este crucial sa ai o rutina pentru copilul mare. Mersul la gradi in fiecare zi sau intalnirea cu alti copii in parc zi de zi cateva ore alaturi de bunica sau bona il va face sa se simta important si ocupat si nu se va plictisi. Atunci cand el este ocupat cu propriile activitati care il intereseaza, nu o sa aiba timpi morti in care sa stea degeaba si sa priveasca cum tu ai grija toata ziua de cel mic iar asta va ajuta relatiile dintre cei doi. Oricum, asigura-te ca aceasta rutina este bine pusa la punct inainte ca bebelusul sa se nasca.
Imagine de Omar Medina Films de la Pixabay
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?