Vrei doi copii? 12 sfaturi ca sa ajuti primul copil sa accepte si astepte pe bebe 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Vrei doi copii? 12 sfaturi ca sa ajuti primul copil sa accepte si astepte pe bebe 2

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Vrei doi copii? 12 sfaturi ca sa ajuti primul copil sa accepte si astepte pe bebe 2
doi copii - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - toddles-1399701_1920

Multi parinti isi doresc sa aiba doi copii si, statistic, multe familii au doi copii. Cand vine un alt copil in familie, indiferent ce varsta are primul copil, vor exista anumite trairi pe care le va experimenta din pricina acestei noutati si, probabil, va regresa un pic si va avea o perioada de resentimente fata de sora sau fratele mai mic, afirma psihologii. Rivalitatea dintre frati apare din competitia pentru dragostea primita de la parinti. Desi parintii stiu si simt ca au suficienta iubire pentru ambii copii, pentru un copil dragostea pare limitata atunci cand fratele sau sora mai mica are nevoie tot de dragoste ca sa creasca.

Unele surse de specialisti sugereaza ca rivalitatea dintre frati reprezinta o problema mare atunci cand diferenta de varsta dintre copii este intre doi si cinci ani.

Daca aceasta diferenta este mai mica, copilul cel mare nu isi mai aminteste ca a fost candva singur la parinti, iar daca diferenta este mai mare, copilul cel mare are deja alte activitati care il intereseaza si nu se va simti asa de amenintat de copilul al doilea al familiei.

Cu toate acestea, indiferent ce varsta are copilul tau cel mare, un sentiment de gelozie si competitie este normal atunci cand se naste fratele sau sora. Este foarte important pentru un parinte sa cunoasca anumite sfaturi si sa isi dea silinta ca primul sau copil sa se adapteze cat mai usor si placut la aceasta transformare din viata familiei.

Iata 12 sfaturi care iti vor prinde bine:

1. Asteapta pana cand sarcina ta are minim 4 luni inainte sa spui primului copil ca esti insarcinata

Copiii mici nu au simtul si proportia timpului iar pentru ei, a astepta noua luni venirea nou nascutului este prea mult. Este bine sa ii spui ca va avea un frate sau sora cand esti in trimestrul doi de sarcina. Tot atunci trebuie sa ii explicit ca mai are de asteptat pana cand acesta se va naste.

2. Da vestea natural

Daca convoci o sedinta de familie sau spui “Veniti cu totii aici, am de vorbit cu voi” faci ca totul sa para prea dramatic. Vorbeste normal si natural acest subiect atunci cand va jucati sau sunteti la plimbare in weekend. Majoritatea copiilor se bucura in fata acestei vesti si se gandesc ca va fi distractiv sa aiba un partener de joaca in casa. Daca cumva copilul nu reactioneaza favorabil, spune-i tu partea buna: “Vei avea cu cine sa te joci acasa in fiecare zi!”. Fii pregatita sa raspunzi intrebarilor copilului si incearca sa intuiesti ce vrea sa stie si ajuta-l cu raspunsuri.

3. Creeaza o legatura

In timpul sarcinii, incearca sa creezi o relatie intre copilul cel mare si copilul nenascut. Indeamna copilul sa dea un pupic burticii apoi spune-i ca bebelusului ii place foarte mult cand face asa. Puteti canta impreuna un cantec pentru bebelus.

Citeste si: Poveste de suflet: Dialog intre doi bebelusi nenascuti

4. Da-i informatii

Arata copilului poze cu un fetus si explica-i cum creste si de ce dureaza asa de mult. Nu exagera, totusi, cu informatiile. Pentru copiii de 2 ani si mai mult, pozele sunt suficiente ca sa primeasca explicatii simple. Poti lua copilul cu tine la o ecografie ca sa auda cum bate inimioara copilului din burta. Cand implici copilul in aceasta experienta il ajuti sa se simta important.

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 12/07/2021